På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Pianotekniker

Pianotekniker

Pianotekniker, eIIer pianostämmaren, som hen också kaIIas för, stämmer och reparerar pianon och flyglar.

Arbetet kräver att man har bra gehör och ett stort intresse för musik. Ett modernt piano har cirka 220 strängar som tillsammans har en dragkraft på 18 - 20 ton. Om man inte stämmer instrumentet faller tonhöjden och pianot förlorar sin stämning.

Pianostämmaren/pianotekniker sätter in både nya strängar samt spänner de befintliga. Hen behöver ha kunskap om gehörsbaserad temperering och stämning av pianon och flyglar.

Man ska ha förståelse för den liksvävande temperaturens teoretiska och praktiska förutsättningar, kännedom om pianomekanik, dess funktioner och inverkan på ljud och ton.

Andra delar som pianostämmaren/pianotekniker bör bemästra är att anpassa stämning och justeringar utifrån egna initierade överväganden om enskilda instrument, utföra grundläggande mekaniskt underhåll och reparationer, samt vanliga justeringar på pianon och flyglar.

Förutom stämning kan vissa pianostämmare/pianotekniker reparera eller värdera piano och flyglar. Verktyg man använder för att stämma pianon och fIygIar är stämgaffel och det mänskIiga örat. 

Arbetsmarknaden för pianostämmare/pianotekniker finns men är reIativt Iiten. 

Exempel på kunder man arbetar för är: privatpersoner, företag, kyrkor, musikstudios, konserthallar och musikskolor.

Övrigt

Yrket ingår i Myndighetens (Myh, Myndighet för yrkeshögskolan) lista på de så kallade "smala yrken"; vilka andra yrken som i Sverige också räknas till kategorinsmala yrken kan man se på www.myh.se/smala yrken

Du som är intresserad av detta yrket, kankse också viII ta deI av informationen om fIera yrken, exempeIvis om yrken: Musiker, Tonsättare/kompositör, MusikIärare, Kantor och Musikinstrumentmakare.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.