Pianotekniker

Pianotekniker

Arbetet som Pianotekniker kräver att man har bra gehör och ett stort intresse för musik. Ett modernt piano har cirka 220 strängar som tillsammans har en dragkraft på 18-20 ton. Om man inte stämmer instrumentet faller tonhöjden och pianot förlorar sin stämning. Man reparerar pianon och flyglar.

Pianotekniker sätter in både nya strängar samt spänner de befintliga. Man behöver ha kunskap om gehörsbaserad temperering och stämning av pianon och flyglar.

Man ska ha förståelse för den liksvävande temperaturens teoretiska och praktiska förutsättningar, kännedom om pianomekanik, dess funktioner och inverkan på ljud och ton.

Andra delar som pianostämmaren/pianotekniker bör bemästra är att anpassa stämning och justeringar utifrån egna initierade överväganden om enskilda instrument, utföra grundläggande mekaniskt underhåll och reparationer, samt vanliga justeringar på pianon och flyglar.

Förutom stämning kan vissa pianostämmare / pianotekniker reparera eller värdera piano och flyglar. Verktyg man använder för att stämma pianon och flyglar är stämgaffel och det mänskliga örat.

Framtidsutsikter

Arbetsmarknaden för pianostämmare / pianotekniker finns, men är relativt liten. 

Arbetsplats

Man arbetar oftast för privatpersoner, företag, kyrkor, musikstudios, konserthallar och musikskolor.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.