På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Gjutare
Spela filmen

Gjutare

Att arbeta som gjutare är ett varierande arbete där man ofta lär sig många olika moment i produktionen. Vissa gjutmetoder baseras på manuellt hantverk, medan andra utvecklas mot en allt högre grad av automatisering. Där innebär arbetet att man övervakar processen.

Som gjutare kan man ha många olika ansvarsområden som alla ingår i yrket. Gjuterierna är underleverantörer till en mängd olika industrisektorer såsom fordon, telekom, verkstad, energi, bygg och medicin. Till fordonsindustrin gjuts bland annat motorblock, växellådor och bromsskivor.

I vårt dagliga liv kommer vi i kontakt med gjutna detaljer i till exempel skalet till bärbara datorer och kameror, motorsågar, symaskiner och vattenkranar.

Gjutning innebär att smält metall, till exempel järn, stål eller aluminium får stelna i en form. Det kan vara små detaljer som endast väger något gram, till stora valsar för pappersbruk som kan väga upp mot 100 ton.

Framställning av gjutgods innefattar flera olika processer. Först tillverkas en modell. Antingen i trä, plast eller metall. Därefter sker tillverkning av en form och kärntillverkning. När formen är klar sker smältning av metall, oftast används återvunnet skrot. Sedan sker själva gjutningen, den smälta metallen hälls i formen och får stelna. När metallen stelnat sker efterbehandling, till exempel rensning, bearbetning, målning och montering.

Gjutformen kan tillverkas som engångsformar av sand och används då bara en gång. Eller så kan de tillverkas av metall som kan användas flera hundratusen gånger.

För att forma de inre hålrummen i gjutgodset används så kallade kärnor. De som arbetar med att tillverka formar och kärnor kallas hand- eller maskinformare samt kärnmakare.

Utbildning

En lämplig grundutbildning kan bl a vara det Industritekniska programmet inom gymnasiet.

Swerea SWECAST har ett stort antal kortare utbildningar inom branschens alla olika teknikavsnitt. Dessa kurser vänder sig främst till personal hos gjuteriföretagen, men i vissa fall även till personer utan erfarenhet av yrket. Kontrollera alltid behörighetskraven med utbildningsanordnaren.

Passande grundutbildning kan även finnas inom yrkeshögskolan.

Framtidsutsikter

Tillgången på jobb för gjutare kommer att minska något kommande år. Det är ett litet yrke där även små förändringar på arbetsmarknaden påverkar jobbutsikterna. För den som har tidigare erfarenhet inom yrket är det lättare att få arbete.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

13 Lediga jobb

Betongarbetare

Arbetsgivare / Ort: Ikett Personalpartner AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 17 oktober (1 dag kvar)
Publicerad: 2021-09-28
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Gjutare

Om jobbet
Om tjänsten Vi söker just nu efter betongarbetare till en av våra kunder i Mellerud. Arbetsmomenten som kommer utföras är bearbetning utav cement genom armering, gjutning, avformning samt en del snickeri under en tillverkning av betongelement. Du som söker bör ha tidigare erfarenhet inom hantverk samt intresse för praktiskt arbete. Tidigare erfarenhet iform av betong och eller snickeriarbeten är meriterande. Om företaget Företaget tillverkar betongelement. Produktionen är i stort sett helt kundanpassad och skräddarsys för varje enskilt projekt. Din profil Önskemål/Krav Du som söker ska ha: - Erfarenhet/Utbildning inom ämnet - B-körkort Som person vill vi att du är ansvarstagande, målinriktad, flexibel, positiv, ordningsam och har en god samarbetsförmåga eftersom arbetet sker ute hos våra kunder. Vi arbetar löpande med inkomna ansökningar och kontaktar endast de som motsvarar ansökningskraven. Välkommen med din ansökan idag! Om Ikett Personalpartner AB Ikett Personalpartner AB är ett auktoriserat bemanningsföretag som arbetar med uthyrning och rekrytering av kvalificerad kollektivpersonal och tjänstemän. Främst inom yrkesområdena industri, el, bygg och administration. Som konsult hos Ikett har du möjligheten att söka lokala arbeten och researbeten i Sverige samt Norge. Vi arbetar kontinuerligt för att du och kunden ska trivas så bra som möjligt med varandra och för att era önskemål ska tillgodoses. Ikett är medlem i Almega Kompetensföretagen och har kollektivavtal med LO, Unionen och Akademikerförbunden. Ikett är certifierat enligt ISO 9001. Målet med vårt arbete är nöjda kunder och skickliga medarbetare som trivs. Detta vill vi uppnå genom kvalitet, kompetens och effektivitet. För mer information och nyheter, följ oss gärna på: Facebook: www.facebook.com/ikettpersonalpartner LinkedIn: www.linkedin.com/company/ikett-personalpartner-ab-as
Arbetsgivare
Ikett Personalpartner AB
Hemsida: http://www.ikett.com/
Ansökan
Ansök senast 17 oktober (1 dag kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Gjuteriarbetare

Arbetsgivare / Ort: Keycast Kohlswa AB / KOLSVA
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 24 oktober (8 dagar kvar)
Publicerad: 2021-09-24
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Meriterande
 • Gjutare

Om jobbet

Gjuteriarbetare till Keycast Kohlswa AB

Stålgjuteriet Keycast Kohlswa AB går mycket bra och vi söker nu fler medarbetare till produktionsenheten i Kolsva för att möta den ökande efterfrågan på våra produkter!

Stålgjuteriet Keycast Kohlswa AB omsätter ca 140 MSEK med god lönsamhet och har cirka 60 anställda. Företaget är specialiserat på höghållfast samt temperaturbeständigt stålgjutgods.

Företaget har nu ett behov av ett flertal kvalificerade gjuteriarbetare.

Arbetsuppgifterna som gjuteriarbetare innefattar: sandformning av gjutskal,

smältning av stål i HF-ugn och gjutning av stål i skalform. Även blästring, rensning

och slipning av stålämnen, bearbetning av ämnen, värmebehandling/härdning samt

att medverka vid förebyggande underhåll.

För att lyckas i uppdraget bör man vara stark, händig och praktiskt lagd. Tidigare

erfarenheter av arbete med gjuteri och/eller smide är mycket meriterande.

Truck- och traverskort är meriterande.

Låter detta intressant? Sänd din ansökan med CV till [email protected]

För frågor om tjänsten kontakta Produktionschef Thomas Brandel, 0221-53013 eller [email protected]

Facklig kontakt: Richard Lennqvist (IF Metall), tel 0221-53044

Arbetsgivare
Keycast Kohlswa AB
Stålvägen 3
73112 KOLSVA
Hemsida: www.keycast.se
Ansökan
Ansök senast 24 oktober (8 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Produksjonsmedarbeider støper/former metallstøperi

Arbetsgivare / Ort: Manoda As
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 30 oktober (14 dagar kvar)
Publicerad: 2021-09-30
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Färdigheter
Meriterande
 • Stålprodukter/Verkstadsprodukter

Om jobbet
MANODA ble stiftet i 1947 under navnet Marcussens Metallstøperi. I begynnelsen var støpegods i messing og bronse bedriftens hovedprodukter, og etter hvert skjøt også maskinering, samt støpegods i aluminium fart. I 1980-årene begynte man å produsere sinkanoder, noe som i dag -- sammen med aluminiumsanoder -- er bedriftens hovedgesjeft. Lyst på en spennende og fysisk jobb i Nord-Norges eldste metallstøperi? Produksjonsmedarbeider støper/former metallstøperi Arbeidsoppgaver: Støperirelatert produksjonsarbeid som for eksempel sandforming, støping, kutting og sliping. Ønskede kvalifikasjoner: Erfaring fra støperi er å foretrekke, men erfaring med annen industriell produksjon og arbeid med stål og metaller vil være et minimum. Du må gjerne ha fagbrev innen relevant yrke. Nødvendig opplæring vil bli gitt. Vi tilbyr gode kolleger, konkurransedyktig betingelser og vafler hver fredag:) Send søknad til: [email protected] Oppstart:Etter avtale Vi vill inte bli kontaktade av rekryterings/bemanningsföretag.
Arbetsgivare
Manoda As
Tel: +4792224449
Ansökan
Ansök senast 30 oktober (14 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

processoperatör till Scania i Södertälje

Arbetsgivare / Ort: Randstad AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 2 november (17 dagar kvar)
Publicerad: 2021-08-27
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet

Arbetsbeskrivning

Vill du vara med och bygga Scanias framtid som världsledande inom hållbara transportsystem? Vill du skapa framgång och nå dina personliga mål tillsammans med ett av lastbilsbranschens starkaste varumärken? Är du kvalitetsmedveten, flexibel och noggrann? Då söker vi dig för tjänsten som processoperatör till Scania!

Ansvarsområden

Du kommer att arbeta som maskinoperatör på gjuteriet där arbetsuppgifterna innebär tillverkning av motorblock och cylinderhuvuden  där du använder en rad automatiserade maskiner såsom ugnar, formmaskiner, kärnsättare och fräsmaskiner.

Du har också ett kvalitetsansvar och arbetar därför med förebyggande underhållsarbete, felsökningar och mindre reparationer. Det är ett stort fokus på säkerhet och kvalitetssäkring enligt givna standarder och att på ett ansvarsfullt sätt övervaka olika delar av gjuteriprocessen. Utöver det ingår det att utföra kontrollmätningar enligt standard och att bidra i förbättringsarbete. Det förekommer på vissa delar manuellt och tungt arbete.

Du förväntas även arbeta aktivt med förbättringsarbete. På Scania finns det en stark innovationskultur där nya och effektiva lösningar är en naturlig del av den dagliga verksamheten. Förbättringar är en förutsättning för att kunna möta en av vår tids viktigaste hållbarhetsutmaningar och det finns en övertygelse att framgång skapas genom att ta tillvara på nya idéer och testa nya vägar. På Scanias produktionsavdelning får du därmed möjlighet att utmana dig själv och dina kollegor genom att kontinuerligt utveckla arbetsmetoderna.

Arbetet innehåller både individuellt ansvar och samarbete i grupp och för att lyckas i rollen ser vi att du är en lagspelare som tar egna initiativ när det behövs 

Scania värdesätter din personliga utveckling och för att du ska få en bra start inleds anställningen med en introduktionsutbildning där du får veta mer om Scanias kärnvärden och kultur, din arbetsroll samt den ergonomiska arbetsmiljön.

Kvalifikationer

 • fullständig gymnasieutbildning med inriktning industri/teknik
 • tidigare erfarenhet av arbete inom industri
 • goda kunskaper i svenska både i tal och skrift
 • god fysik då det är ett arbete med hög arbetstakt och tunga arbetsmoment
 • kan arbeta dagtid, kvällstid och natt (3-skift)
 • meriterande om du har CNC-utbildning.
 • ha mycket goda förutsättningar att ta dig till arbetsplatsen utifrån de olika skiften.
För att lyckas i rollen är det viktigt att vara en lagspelare som tar egna initiativ när det behövs. Som person sätter du säkerheten i första rummet och är lyhörd för feedback. Du värderar laganda och har ett utåtriktat och positivt förhållningssätt gentemot din omgivning. Vi välkomnar alla sökande och eftersträvar mångfald.

För mer information om hur det är att jobba på Scania, se gärna filmen nedan: https://youtu.be/j8KUSAUz100

Ansökan

Detta är en direktrekrytering till Scania i Södertälje. Scania erbjuder visstidsanställning upp till 24 månader med möjlighet till fast anställning. Alla tjänster avser heltid (2-skift, 3-skift eller dagtid).

Som ett kvalitativt led i vårt rekryteringsarbete genomgår alla slutkandidater en bakgrundskontroll. Du kommer även att få göra ett valideringstest (kunskapstest) och få komma på två olika typer av hälsoundersökningar.

Låter det intressant? Ansök redan idag så kontaktar vi dig. Vi har flera platser att tillsätta och urval och intervjuer sker löpande.
Observera att vi INTE tar emot ansökningar via mejl.

Om företaget

Scania är en världsledande leverantör av transportlösningar. Tillsammans med partners och kunder leder Scania övergången till ett hållbart transportsystem. Visionen är att förändra världens transporter till att bli rena, säkra och effektiva där förflyttning av människor och gods möjliggörs och därmed bidrar till den ekonomiska och sociala utvecklingen, utan att riskera miljön eller människors hälsa. I arbetet med att ta fram hållbara transportlösningar fokuserar Scania på nyckelområdena energieffektivitet, alternativa bränslen och elektrifiering samt smarta och säkra transporter.

Under år 2020 levererade Scania 66 900 lastbilar, 5 200 bussar samt 11 000 industri- och marinmotorer till sina kunder.  Scania grundades 1891 och är idag verksamt i fler än 100 länder och har cirka 50 000 medarbetare.  Scania ingår i Traton Group. 
Arbetsgivare
Randstad AB
Ansökan
Ansök senast 2 november (17 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

eldfast Installation/ verkstadsarbete

Arbetsgivare / Ort: JLM Eldfast AB / Västerås
Omfattning / Varaktighet:
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 4 november (19 dagar kvar)
Publicerad: 2021-10-05
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Meriterande
 • Gjutare

Om jobbet

Företag med säte i västerås med hela sverige som arbetsfält. Vi är ett snabbt växande företag som är i behov av arbetsvillig personal främst i våran verkstad som ligger i Västerås. Arbetet är främst gjutning och du bör ej ha några fysiska hinder. Det förekommer tyngre lyft samt hantering av tungt material. Truckkort är ett + samt behärska Svenska eller Engelska. du bör vara van vid att arbeta i verkstad och ej ha samarbetssvårigheter.

Arbetsgivare
JLM Eldfast AB
Slakterigatan 6
72132 Västerås
Ansökan
Ansök senast 4 november (19 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.