På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Gjutare

Gjutare

Att arbeta som gjutare är ett varierande arbete där man ofta lär sig många olika moment i produktionen. Vissa gjutmetoder baseras på manuellt hantverk, medan andra utvecklas mot en allt högre grad av automatisering. Där innebär arbetet att man övervakar processen.

Som gjutare kan man ha många olika ansvarsområden som alla ingår i yrket. Gjuterierna är underleverantörer till en mängd olika industrisektorer såsom fordon, telekom, verkstad, energi, bygg och medicin m fl. Till fordonsindustrin gjuts bland annat motorblock, växellådor och bromskivor. I vårt dagliga liv kommer vi i kontakt med gjutna detaljer i till exempel skalet till bärbara datorer och kameror, motorsågar, symaskiner och vattenkranar. Gjutning innebär att smält metall, till exempel järn, stål eller aluminium får stelna i en form. Det kan vara små detaljer som endast väger något gram, till stora valsar för pappersbruk som kan väga upp mot 100 ton.

Framställning av gjutgods innefattar flera olika operationer. Först tillverkas en modell. Antingen i trä (av en modellsnickare), eller i plast eller metall (av en verktygsmakare). Därefter sker tillverkning av en form och kärntillverkning. När formen är klar sker smältning av metall, oftast används återvunnet skrot. Sedan sker själva gjutningen, då den smälta metallen hälls i formen och får stelna. När metallen stelnat sker efterbehandling, till exempel rensning, bearbetsning, målning och montering. Gjutformen kan tillverkas antingen som engångsformar av sand, och används då bara en gång. Eller så kan de tillverkas av metall som en permanent form, som kan användas flera hundra tusen gånger. För att forma de inre hålrummen i gjutgodset används så kallade kärnor. De som arbetar med att tillverka formar och kärnor kallas hand- eller maskinformare samt kärnmakare.

Utbildning

En lämplig basutbildning för den som vill bli gjuterioperatör kan vara det industritekniska programmet inom gymnasiet. Swerea SWECAST har ett stort antal kortare utbildningar inom branschens alla olika teknikavsnitt. Dessa kurser vänder sig främst till personal hos gjuteriföretagen, men i vissa fall även till personer utan erfarenhet av yrket. Kontrollera alltid behörighetskraven med utbildningsanordnaren.

Framtidsutsikter

Tillgången på jobb för gjutare kommer att minska något kommande år. Det är ett litet yrke där även små förändringar på arbetsmarknaden påverkar jobbutsikterna. Det kommande året väntas det bli balans på arbetsmarknaden för gjutare. För den som har tidigare erfarenhet inom yrket är det lättare att få arbete.

Länktips
www.hantverksakademin.se - en yrkeshögskola som utbildar framtidens hantverkare, där utbildningen heter Lärlingsutbildning inom traditionellt hantverk.

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.