På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Gjuteritekniker

Gjuteritekniker

Gjuteritekniker använder produktspecifika verktyg som beroende på artikel monteras i och ur maskiner. I många fall är det flertalet olika verktyg i olika maskiner som ska bytas för att man ska kunna starta produktionen av en specifik (unik) produkt.

De verktyg som normalt byts mellan olika artiklar är:

Gjutverktyg – som man byter med hjälp av travers.

Skäggverktyg – med hjälp av motviktstruck.

Robotgripdon och smörjrack – byter man manuellt.

Viss justering av robot och gjutmaskin ingår också i ett så kallat ”ställ” av maskinen. 

Som gjuteritekniker har du ett nära samarbete med personal från kvalité och verktygsavdelningen samt efterbearbetning. En gjuteritekniker brinner för att optimera processer mot bättre kvalitét och lönsamhet och gillar problemlösning. Gjuteritekniker är ofta delaktiga i diskussioner kring nya projekt och investeringar. Skiftarbete förekommer.

Utbildning

Det tar lång tid att utbilda sig till gjuteritekniker då man måste lära sig varje produkt och dess olika egenskaper. Det kan också bli nödvändigt att lära sig programmering av robotar, pressar och gjutmaskiner. 

Utbildning till gjuteritekniker kan ges på företaget (t.ex på ett Tryckgjuteri) efter det att man får anställning. För att få anställning ställs det ofta krav på teknisk utbildning på lägst gymnasial nivå, t.ex yrkesexamen från Industritekniska programmet. Meriterande är det om man har truckkort, traverskort, liftutbildning och kunskaper i att läsa el och hydraulikschema samt erfarenhet av mekanisk problemlösning och automation. 

Lämpliga/relevanta utbildninar kan finnas inom komvux, vuxenutbildningen, på yrkeshögskola eller som arbetsmarknadsutbildning som köps in eller anordnas av Arbetsförmedlingen.

 

 

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.