Gjuteritekniker

Gjuteritekniker

Som gjuteritekniker har du ett nära samarbete med personal från kvalité och verktygsavdelningen samt efterbearbetning. En gjuteritekniker brinner för att optimera processer mot bättre kvalité och lönsamhet och gillar problemlösning. Gjuteritekniker är ofta delaktiga i diskussioner kring nya projekt och investeringar. Skiftarbete är vanligt. 

Gjuteritekniker använder produktspecifika verktyg som monteras i och ur maskiner. I många fall är det olika verktyg i olika maskiner som ska bytas för att starta produktionen av en specifik produkt. Det tar lång tid att utbilda sig till gjuteritekniker då du måste lära dig varje produkt och dess olika egenskaper. Du kan också behöva lära dig programmering av robotar, pressar och gjutmaskiner. 

De verktyg som normalt byts mellan olika artiklar är:

 • Gjutverktyg - som byts med hjälp av travers.
 • Skäggverktyg - med hjälp av motviktstruck.
 • Robotgripdon och smörjrack - byts manuellt.
 • Viss justering av robot och gjutmaskin ingår också i ett så kallat ”ställ” av maskinen. 

Utbildning

För att få anställning som gjuteritekniker ställs ofta krav på teknisk utbildning, på lägst gymnasial nivå, t ex Industritekniska programmet.

Det är meriterande om du har truckkort, traverskort, liftutbildning och kunskaper i att läsa el- och hydraulikschema samt erfarenhet av mekanisk problemlösning och automation. 

Internutbildning kan ges på arbetsplatsen.

Lämpliga och relevanta utbildningar kan finnas inom komvux, yrkeshögskola eller som arbetsmarknadsutbildning som köps in eller anordnas av Arbetsförmedlingen.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  7 Lediga jobb som gjuteritekniker

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.