KIP-ingenjör
Spela filmen

KIP-ingenjör

KIP-ingenjörer planerar och samordnar bygg- och/eller anläggningsprojektet avseende tidsramar, materialinköp och materialanvändning samt personal. KIP-ingenjören har tätt samarbete med platschefen och den person som alltid måste ligga steget före.

KIP-ingenjör är ett yrke för dig, som vill jobba med Kalkyler, Inköp och Planering.

KIP-ingenjör kallas också ofta för entreprenadingenjör eller anbudsingenjör och är platschefens högra hand, den person som alltid måste ha koll på allt, eftersom man planerar bygg- eller anläggningsprojektet avseende tid, material och personal.

Kommer byggmaterialet att hinna fram till byggstart? Är rätt man på rätt plats på rätt dag? Det är mycket som ska klaffa om projektet ska löpa smidigt och anläggningen eller bygget ska bli klart på utsatt tid.

Planering är A och O och som KIP-ingenjör måste du kunna upprätta planeringsunderlag samt anbuds- och produktionskalkyler, göra prognoser och kostnadsanalyser för olika skeden i ett bygg- och/eller anläggningsprojekt, planera och genomföra inköp samt skriva avtal. För att klara jobbet behöver du känna till de lagar och regler som gäller i branschen.

Att ha kontroll över pengar är en mycket viktig del i ditt arbete och som KIP-ingenjör ska du kunna upprätta en budget, göra ekonomiska avstämningar och slutligen beräkna projektets resultat och lönsamhet. För att lyckas i arbetet är det nödvändigt att kunna hantera IT-verktyg för kalkyl, inköp och planering.

Utbildning

Utbildning till KIP-ingenjör kan finnas inom Högskola/Universitet eller inom yrkeshögskola.

Rekommenderat gymnasieprogram är Ekonomiprogrammet.

Personliga egenskaper

För att trivas i och lyckas med yrkesrollen är det viktigt att man har lätt för att samarbeta och har välutvecklat ordningssinne.

KIP-ingenjörens arbete innefattar många kontakter i olika projekt. Därför bör du ha lätt för att samarbeta och kommunicera, både skriftligt och muntligt.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  54 Lediga jobb som kip-ingenjör

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.