Skomakare
Spela filmen

Skomakare

De flesta skomakare arbetar idag enbart med reparation av skor.

Inom skomakaryrket finns tre olika inriktningar: reparationsskomakare, beställningsskomakare och ortopedskomakare. De flesta skomakare är reparationsskomakare som klackar och reparerar skor.

Ortopedskomakare kan vara anställd inom landstinget och är specialiserad på att tillverka och justera skor till personer som behöver specialtillverkade skor av medicinska skäl. Det är idag mycket ovanligt att arbeta som ortopedskomakare.

Ett fåtal av skomakare tillverkar nya skor och kallas då handskomakare. Kundkretsen byggs upp genom hantverksmässigt utfört arbete tillsammans med marknadsföring och god service till kunderna.

Utbildning

Relevant utbildning kan finnas som en yrkesutgång på inriktningen Övriga hantverk på gymnasiets Hantverksprogrammet.

Motsvarande utbildning för vuxna kan finnas på Komvux. Passande påbyggnadsutbildning kan finnas inom yrkeshögskolan. Ofta ges utbildning till skomakare i form av lärlingsutbildning. Efter genomgången treårig lärlingsutbildning kan man ansöka om att avlägga gesällprov.

Färdigutbildning ges vanligtvis på arbetsplatsen.

Arbetsplats

Du arbetar ofta i klackbarer som till exempel ligger i ett köpcentra eller i ett varuhus. I klackbarerna klackar skomakaren eller skoreparatören om skor och reparerar dem. Det är också vanligt att arbetet kombineras med nyckelservice. Samma uppgifter kan man ha som skomakare i en egen verkstad.

Oftast driver du ett eget litet företag.

Visa mer
Visa mindre

1 Lediga jobb

VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.