Skomakare

Skomakare

De flesta skomakare arbetar idag enbart med reparation av skor. De arbetar ofta i klackbarer som till exempel ligger i ett köpcentra eller i ett varuhus. I klackbarerna klackar skomakaren eller skoreparatören om skor och reparerar dem.Det är också vanligt att arbetet kombineras med nyckelservice. Samma uppgifter kan man ha som skomakare i en egen verkstad.

Inom skomakaryrket finns tre olika inriktningar: reparationsskomakare, beställningsskomakare och ortopedskomakare*. De flesta skomakare är reparationsskomakare som klackar och reparerar skor. Oftast driver man ett eget litet företag.

Ett fåtal av skomakare tillverkar nya skor och kallas då handskomakare Kundkretsen byggs upp genom hantverksmässigt utfört arbete parat med marknadsföring och god service till kunderna.

Ortopedskomakare
*Ortopedskomakare kan vara anställd inom landstinget och är specialiserad på att tillverka och justera skor till personer som behöver specialtillverkade skor av medicinska skäl. Det är idag mycket ovanligt att arbeta som ortopedskomakare.

Utbildning

Utbildning till skomakare kan finnas som en yrkesutgång under inriktningen Övriga hantverk>> på Hantverksprogrammet på gymnasiet.
Ofta ges utbildning till skomakare i form av lärlingsutbildning. Efter genomgången treårig lärlingsutbildning kan man ansöka om att avlägga gesällprov.

Utbildning till skomakare finns på: Utbildning Nord eller via: Yrkeshögskolan.

Mer utbildningsförslag finns på: Sveriges Hantverksråd.

Övrigt

Yrket ingår i Myndighetens (Myh, Myndighet för yrkeshögskolan) lista på de så kallade "smala yrken"; vilka andra yrken som i Sverige också räknas till kategorinsmala yrken kan man se på www.myh.se/smala yrken

Länktips
www.hantverksakademin.se - en yrkeshögskola som utbildar framtidens hantverkare, där utbildningen heter Lärlingsutbildning inom traditionellt hantverk.

3 liknande yrke(n)