På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Ordningsvakt

Ordningsvakt

Ordningsvakter ronderar exempelvis i köpcentrum, mässor och sjukhus för att tillsammans med polisen medverka med att upprätthålla den allmänna ordningen. Arbetet skiljer sig från väktarens. Bland annat har ordningsvakten större rätt att ingripa mot personer som stör ordningen. Som ordningsvakt har man också ett speciellt förordnande från polismyndigheten.

Ordningsvakter medverkar till att upprätthålla allmän ordning och har lydnads- och rapporteringsplikt till polisen, som utbildar, förordnar och sköter tillsynen av ordningsvakter.

Ordningsvakter har begränsade polisiära befogenheter och får enl.LOB, Lagen (1976:511), omhänderta personer som är berusade eller uppträder störande på allmän plats. Ordningsvakter utbildas och förordnas av polisen, som också sköter tillsynen.

Ordningsvakter ingriper när de ser att någon uppträder sig hotfullt, begår brott eller om de upptäcker personer i nöd eller om de får anrop från operatörer från Trygghetscentralen.

Ordningsvakter arbetar ofta i små lag (patruller), bestående av 2-4 vakter. En arbetsledare har några patruller "under sig", dvs några patruller som hen är arbetsledare för. Kommunikationen mellan patruller och arbetsledaren sker via internradiokommunikation. 

En av de viktigaste personliga egenskaper för ordningsvakter är tålamod.

Utbildning

För att arbeta som ordningsvakt krävs ordningsvaktsutbildning som tillhandahålls av Polismyndigheten. Man ansöker om grundutbildning för ordningsvakt i den polisregion där man är folkbokförd. Utbildningen är avgiftsbelagd. Uppgift om priser (från december 2018): ansökningsavgift 700 kr; kostnad för utbildning - ca 8.000 kr. Efter godkänd grundutbildning till ordningsvakt får man ett ordningsvaktsförordnande, som gäller i 3 år. För mer info om ordningsvaktsutbildningen var god se polisen.se/lagar-och-regler/ordningsvakter/ordningsvakt-utbildning.

Yrken ordningsvakt och väklare
En del ordningsvakter börjar sin yrkesbana som väktare. Många individer, utan kunskap på det specifika område, jämför ofta väktare och ordningsvakt och anser att dessa två yrkeskategorier är samma yrke, men det stämmer inte, utan de två yrken skiljer sig både vad gäller befogenheter och arbetsuppgifter. Väktare åker ofta runt på platser för att säkerställa att dörrar är låsta, inga obehöriga vistas på platsen eller åker på larm som går i olika fastigheter. En ordningsvakt är på platsen för att säkerställa den allmänna ordningen och agerar som polisens högra hand. En väktare har inte några polisiära befogenheter.

Både väktare och ordningsvakter samarbetar med polisen genom att bland annat vid behov tillkalla poliser som för bort berörda personer från "händelseplatserna".

Länktips

14 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.