Kriminalvårdare har ansvar för att de intagna inte lämnar anstalten utan tillstånd och att de inte har tillgång till otillåtna föremål som t ex vapen av olika slag eller droger. Därför ingår det i det dagliga arbetet som kriminalvårdare att göra närvarokontroller, visitera de intagna och undersöka lokalerna där de intagna vistas.
Du bevakar de intagna, visiterar dem och planerar deras frigivning. Genom samtal och rådgivning motiverar du dem i att reflektera över sin situation. Målet är att våra klienter ska vara bättre rustade att leva ett liv utan kriminalitet och missbruk efter de avtjänat sitt straff.
Kriminalvårdare kan vara specialister inom vissa områden och i så fall exempelvis arbeta på Kriminalvårdens Nationella Transportenheten (NTE), där de utför alla förekommande arbetsuppgifter inom Transportenhetens operativa verksamhet såsom transporter, bevakning och bilkörning.
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Utbildning ges på arbetsplatsen i samband med anställning. Kravet är gymnasiekompetens eller likvärdig utbildning och erfarenhet.
Kriminalvårdsutbildningen är ungefär 23 veckor och där utbildning på kompetenscenter varvas med arbete ute på verksamhetsstället. Fem månader efter påbörjad utbildning, görs en samlad bedömning för möjlighet till tillsvidareanställning. En grundläggande förutsättning för tillsvidareanställning är att du har klarat alla lärandemål för perioderna. Utbildningen ger den kompetens som behövs för att klara ditt uppdrag.
Du bör också vara vid god hälsa, både psykiskt och fysiskt. Arbetet kräver att du vid vissa tillfällen måste agera fysiskt.
Det är meriterande om man utöver svenska och engelska behärskar minst ett tredje språk.
B-körkort ställs nästan alltid som ett krav för att kunna få anställning.
Eftergymnasial utbildning, gärna med beteendevetenskaplig, juridisk eller samhällsvetenskaplig inriktning liksom arbetslivserfarenhet inom social omsorg, kriminalvård, säkerhetsarbete, psykiatri eller annat socialt arbete, är meriterande.
Som kriminalvårdare har man möjlighet att vidareutbilda och specialisera sig inom en rad områden, t ex kan man fördjupa sig i klientarbetet eller arbeta mer inriktat mot säkerhetsfrågor.
Framtidsutsikter
De finns många möjligheter till personlig och yrkesmässig utveckling i Kriminalvården eftersom myndigheten har en stor bredd av yrkeskategorier och kompetenser. Vi utbildar till exempel programledare till våra behandlingsprogram och handledare för självförvaltning. De som jobbar med en viss klientgrupp, som livstidsdömda, missbrukare, unga eller kvinnor, får särskild utbildning. Det finns också möjlighet att utbilda sig till säkerhetsinspektör, vakthavande befäl eller förhandlare.
Personliga egenskaper
Du, som vill arbeta som kriminalvårdare behöver vara en person som har en positiv människosyn, empatisk förmåga och kan hantera konflikter på ett konstruktivt sätt.
Det är viktigt att du är stresstålig, ansvarstagande, stabil och kan sätta gränser, har god samarbetsförmåga och har lätt för att samarbeta i grupp samt är flexibel och initiativrik. Du ska även ha en fysisk status som medger regelbunden träning och som möjliggör att agera fysiskt när situationen så kräver.
Arbetsplats
Som vårdare inom kriminalvården arbetar man på kriminalvårdens anstalter och häkten och ansvarar för tillsyn och vård av de intagna. Du arbetar antingen dag, kväll eller natt och ibland vissa helger eftersom verksamheten i kriminalvården pågår dygnet runt.
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret