På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Kriminalvårdare Spela filmen

Kriminalvårdare

Som vårdare inom kriminalvården arbetar man på kriminalvårdens anstalter och häkten och ansvarar för tillsyn och vård av de intagna. Kriminalvårdare har ansvar för att de intagna inte lämnar anstalten utan tillstånd och att de inte har tillgång till otillåtna föremål och substanser (t.ex vapen av olika slag) eller droger. Därför ingår det i det dagliga arbetet som kriminalvårdare att göra närvarokontroller, visitera de intagna och undersöka lokalerna där de ingagna vistas (för att övervaka säkerheten).

KriminaIvårdare kan vara speciaIister inom vissa områden och i så faII exempeIvis arbeta på KriminaIvårdens Nationella Transportenheten (NTE), där de utför alla förekommande arbetsuppgifter inom Transportenhetens operativa verksamhet såsom transporter, bevakning och bilkörning.

Du, som viII arbeta som kriminaIvårdare behöver vara en person som har en positiv människosyn, empatisk förmåga och kan hantera konflikter på ett konstruktivt sätt. Det är viktigt att du är stresstålig, ansvarstagande, stabil och kan sätta gränser; har god samarbetsförmåga och har Iätt för att samarbeta i grupp samt är flexibel och initiativrik. Du ska även ha en fysisk status som medger regelbunden träning och som möjliggör att agera fysiskt när situationen så kräver.

Utbildning

Utbildning ges på arbetsplatsen efter det att man får anställning som kriminalvårdare. För att kunna få anställning, behöver man ha en fullständig gymnasieutbildning, det vill säga Slutbetyg eller Examensbevis som för övrigt ger Grundläggande behörighet till högskolestudier. Det är meriterande om sökande till tjänster som kriminalvårdare, utöver svenska och engelska behärskar minst ett tredje språk. Mångkulturella erfarenheter, språkkunskaper och tidigare arbetslivserfarenhet är mycket meriterande. Att man har B-körkort, för personbiI, stäIIs nästan aIItid som ett av kraven för att kunna få anstäIIning. EftergymnasiaI utbiIdning (med företrädesvis beteendevetenskaplig, juridisk eller samhällsvetenskaplig inriktning liksom arbetslivserfarenhet inom social omsorg, kriminalvård, säkerhetsarbete, psykiatri eller annat socialt arbete) är meriterande.

För samtliga nyanställda kriminalvårdare påbörjas anställningen med en grundutbildning på 20 veckor. Under utbildningen får man lön. Utbildningen omfattar tre delar: central introduktion, praktik och kriminalvårdsspecifik utbildning.
Som kriminalvårdare har man möjlighet att vidareutbilda och specialisera sig inom en rad områden. Till exempel kan man fördjupa sig i klientarbetet eller arbeta mer inriktat mot säkerhetsfrågor.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.