Konsulatassistent

Konsulatassistent

I rollen som konsulatassistent arbetar med olika konsulära ärenden så som hantering av passansökningar, ID-kort, resehandlingar samt tar emot och svarar på frågor.

I arbetsuppgifter kan även ingå att förbereda ”the diplomatic pouch” och hjälpa till vid lokala- och nationella val. En konsulatassistent har många kontakter med konsulatets olika kunder och olika myndigheter i olika länder.

Utbildning

Det finns ingen speciell utbildning som leder till att man får jobb som konsulatassistent. För att bli framgångsrik och lyckas i rollen som konsulatassistent krävs det bl.a kvalifikationer som eftergymnasial utbildning, gärna från högskola/universitet eller yrkesutbildning motsvarande minst två års studier på heltid.

Man måste också kunna flera språk flytande, både i tal och skrift och både på svenska och på det aktuella språket, t ex om man arbetar på Chilenska konsulatet, där är spanska språket aktuellt. Man måste även ha kunskap om och förståelse för hur landets sociala myndigheter fungerar.

Som konsulatassistent behövs goda kunskaper i alla datorprogram som ingår i Office-paketet och man måste ha möjlighet, att vid behov, arbeta utanför kontorstid och även ibland på annan ort. Rekryteringsprocessen till tjänster som konsulatassistent sköts vanligtvis av myndigheter i det aktuella landet.

Personliga egenskaper

God samarbets- och kommunikationsförmåga samt språkkunskaper krävs.

Arbetsplats

Konsulatassistent är en administrativ assistent som är anställd på ett konsulat.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.