På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Naturfotograf

Naturfotograf

Naturfotograf är en fotograf som specialiserar sig på att ta bilder på djur och växter (i deras naturliga miljö) samt på naturfenomen som t.ex vulkanutbrott, vattenfall och solförmörkelser.

Det speciella med att vara en naturfotograf är att man måste vara beredd på att resa långt och ibland utsätts också för faror (kan bIi skadad av vilda djur t.ex).

Som person behöver man vara tålmodig och mycket flexibel samt vara beredd på att utsättas för kyIa, värme och andra påfrestningar (t.ex kan man behöva gå långa sträckor och bära sin utrustning samt mycket annat, som diverse "förnödigheter" som tält, mat, vatten mm).

Utbildning

Ingen speciell utbildning krävs. Dock har de flesta naturfotografer utbildningar på lägst gymnasial nivå i fotografi och i naturkunskap. Många har utbildningar på eftergymnasial nivå: från högskola/universitet eller från en yrkeshögskola. Bra förberedande grundutbildning finns på flera av gymnasieskolans program, bland annat på Estetiska programmets inriktningar Estetik och medier samt på inriktninger Bild och formgivning; på Naturvetenskapsprogrammet och på Naturbruksprogrammet.

Anställningsvillkor

De flesta naturfotografer /precis som "vanliga" fotografer/ är frilansare, vilket betyder att de tar enskilda uppdrag i egenskap av behovsanställning eller "konsultuppdrag".

Att få månadslön som naturfotograf är i dagens Sverige mycket svårt, nästan omöjligt.

För mer information se gärna yrkespresentation - Fotograf.

Visste du att...?
Varje år delar Naturvårdsverket ut priset Årets naturfotograf.

Temadagar:

  • Internationella dagen för biologiskt mångfald infaller den 22 maj varje år. Internationella dagen för biologiskt mångfald är instiftad av Förenta nationerna.
  • Nationalparkernas dag infaller den 24 maj varje år. Nationalparkernas dag är instiftad av Europarc Federation.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.