Naturfotograf
Spela filmen

Naturfotograf

Naturfotograf är en fotograf som specialiserar sig på att ta bilder på djur och växter i deras naturliga miljö samt på naturfenomen som t.ex vulkanutbrott, vattenfall och solförmörkelser.

Det speciella med att vara en naturfotograf är att man måste vara beredd på att resa långt och ibland utsätts också för faror, t ex vilda djur.

Utbildning

Ingen speciell utbildning krävs. Dock har de flesta naturfotografer utbildningar på lägst gymnasial nivå i fotografi och i naturkunskap. Många har utbildningar på eftergymnasial nivå från högskola/universitet eller från en yrkeshögskola.

Bra förberedande grundutbildning finns på flera av gymnasieskolans program, bland annat på Estetiska programmet,  inriktning Estetik och media samt inriktning Bild och formgivning, men även på Naturvetenskapsprogrammet och Naturbruksprogrammet.

Personliga egenskaper

Som person behöver man vara tålmodig och mycket flexibel samt vara beredd på att utsättas för kyla, värme och andra påfrestningar, t ex behöva gå långa sträckor och bära tung kamerautrustning samt tält, mat, vatten mm.

Arbetsplats

De flesta naturfotografer är frilansare, vilket betyder att de tar enskilda uppdrag i egenskap av behovsanställning eller konsultuppdrag. Att försörja sig som enbart naturfotograf är mycket svårt.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  55 Lediga jobb som naturfotograf

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.