På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Kusk

Kusk

En kusk är den person som kör häst. Inom brukshästkörning används hästar till många praktiska sysslor. Till exempel som att köra timmer i skog. Det är särskilt lämpligt i ömtåliga miljöer såsom naturskyddsområden och parker. Hästen kan också användas i jordbruk till att plöja och skörda. Att klippa gräs i stadsparker med häst börjar också bli vanligt i många städer, men även sophämtning med häst förekommer. Att använda häst i samhällsnära tjänster är både en social och miljövänlig metod.
 
Brukskörningen är också vanlig inom turism och evenemang som t.ex. bröllopskörningar. Vid dess tillfällen kör man vagn på sommaren eller släde på vinter.

Förr i tiden fanns många yrkeskuskar, både privatanställda i välbärgade familjer och de som körde droska.

Användningsområdena för körning med häst nu för tiden fortfarande är många, de finns bland annat inom skogsbruk (t.ex gallring av granplanteringar), gräsklippning, turism och anläggningsskötsel. 

Brukshästkuskar
Inom brukshästkörning finns jobb inom skogs- eller jordbruk, turism, parkskötsel eller skötsel av naturskyddsområden. Många brukshästkuskar är egna företagare.

Travkuskar, som sitter i sulkyn bakom hästen i travlopp, deltar i travtävlingar. En sulky är en mycket lätt tvåhjulig kärra med plats för endast en person. Den används inom travsporten, där kusken sitter i sulkyn som dras av hästen. Kärran väger inte mer än 25 kg. Det ledande materialet är stål. Fästet som placeras över hästens rygg väger ca 4 kg. Det har också en vadderad kudde längs hela ryggen för att inte hästen ska få skavsår. En sulky måste vara så lätt som möjligt så att hästens fart inte sinkas av tyngden. En sulky som är byggd för hand tar ungefär en arbetsvecka att bygga.

Olika sulkyalternativ är speedcarts, långsulky och rochards, där det även kan finnas plats för två. Travkusk kan också kombinera yrken och arbeta samtidigt som t.ex.Travtränare.

Du som är intresserad av detta yrke kanske också vill ta del av informationen om något annat "hästyrke" - kika gärna här.

Utbildning

Utbildning till kusk kan finnas inom Yrkeshögskolan. På gymnasiet är det fördelaktigt att läsa på Naturbruksprogrammet, inriktning Djur, profil "Häst".

För att arbeta med brukskörning finns bl.a yrkeshögskoleutbildningar, ex. Kuskutbildning i brukshästkörning, som är en eftergymnasial, kostnadsfri, studiestödsberättigad utbildning, som ger en Yrkeshögskoleexamen och leder i första hand till eget företagande. I utbildningen ingår ämnen som körning, utbildning av körhästen, hästturism, anläggningsvård, underhåll och hantverk, hästkunskap för egenföretagare och företagsekonomi för hästentreprenörer.

Nyhetsrum: "Arbetshästen gör comeback i Stockholm". 30 aug 2019.

Länktips

  • hushallningssallskapet.se - Hushållningssällskapet driver naturbruksgymnasier, försöksgårdar, forskningsprogram, projekt för bättre mat & erbjuder rådgivning för lantbrukets & landsbygdens utveckling
  • jordbruksverket.se - hit kan du vända dig med en projektidé inom utveckling av landsbygden
  • hastsportensfolkhogskola.se - en ideell förening som bildades år 1987.
Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.