På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Kusk

Kusk

En kusk är den person som kör med häst och vagn och under vintertid också kan köra med släde. Förr i tiden fanns många yrkeskuskar, både privatanställda i välbärgade familjer och de som körde droska.

Användningsområdena för körning med häst nu för tiden fortfarande är många, de finns bland annat inom skogsbruk (t.ex gallring av granplanteringar), gräsklippning, turism och anläggningsskötsel. 

Brukshästkuskar
Inom brukshästkörning finns jobb inom skogs- eller jordbruk, turism, parkskötsel eller skötsel av naturskyddsområden. Många brukshästkuskar är egna företagare.

Travkuskar, som sitter i sulkyn bakom hästen i travlopp, deltar i travtävlingar. En sulky är en mycket lätt tvåhjulig kärra med plats för endast en person. Den används inom travsporten, där kusken sitter i sulkyn som dras av hästen. Kärran väger inte mer än 25 kg. Det ledande materialet är stål. Fästet som placeras över hästens rygg väger ca 4 kg. Det har också en vadderad kudde längs hela ryggen för att inte hästen ska få skavsår. En sulky måste vara så lätt som möjligt så att hästens fart inte sinkas av tyngden. En sulky som är byggd för hand tar ungefär en arbetsvecka att bygga.

Olika sulkyalternativ är speedcarts, långsulky och rochards, där det även kan finnas plats för två. Travkusk kan också kombinera yrken och arbeta samtidigt som t.ex.Travtränare.

Du som är intresserad av detta yrke kanske också vill ta del av informationen om något annat "hästyrke" - kika gärna här.

Utbildning

Utbildning till kusk kan finnas inom Yrkeshögskolan. På gymnasiet är det fördelaktigt att läsa på Naturbruksprogrammet, inriktning Djur, profil "Häst".

För att arbeta med brukskörning finns bl.a yrkeshögskoleutbildningar, ex. Kuskutbildning i brukshästkörning, som är en eftergymnasial, kostnadsfri, studiestödsberättigad utbildning, som ger en Yrkeshögskoleexamen och leder i första hand till eget företagande. I utbildningen ingår ämnen som körning, utbildning av körhästen, hästturism, anläggningsvård, underhåll och hantverk, hästkunskap för egenföretagare och företagsekonomi för hästentreprenörer.

Länktips

  • hushallningssallskapet.se - Hushållningssällskapet driver naturbruksgymnasier, försöksgårdar, forskningsprogram, projekt för bättre mat & erbjuder rådgivning för lantbrukets & landsbygdens utveckling
  • jordbruksverket.se - hit kan du vända dig med en projektidé inom utveckling av landsbygden
  • hastsportensfolkhogskola.se - en ideell förening som bildades år 1987.

7 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.