På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Skolledare/Rektor

Skolledare/Rektor

Som skolledare kan man ha olika titlar men gemensamt är chefskapet och ledarfunktionen. Rektor är ett exempel på en skolledare.

Som skolledare har man ledningsansvaret i skolan eller inom ett utbildningsområde. Rektorer / skolledare ansvarar bland annat för skolans utveckling och ekonomi. Som rektor leder man och planerar arbetet i skolan. Som rektor arbetar man efter de mål som finns i läroplanen. Rektor är den som är chef för lärarna och för alla andra som arbetar i skolan.

Utbildning

De flesta skolledare/rektorer är i grunden Lärare men kan också ha en annan utbildning t.ex kan de vara utbildade Studie- och yrkesvägledare, Socionomer, Beteendevetare eller Personaltjänstemän.

Rektorsprogrammet är en befattningsutbildning på akademisk nivå, som bl.a hjälper till att skapa nätverk och sätta igång utvecklingsprocesser. Studierna på rektorsprogrammet omfattar 30 högskolepoäng, vilket motsvarande en termins heltidsstudier och behandlar tre områden: skoljuridik och myndighetsutövning, mål- och resultatstyrning och skolledarskap.

Se även information på Skolverkets hemsida om vilka behörighetskrav som ställs för att få undervisa.

Arbetsplats

Rektorer i Sverige finns inom förskoleverksamhet, grund- och gymnasieskolor, folkhögskolor, komvux och på högskolenivå  t.ex högskolor och universitet.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.