Administrativ chef

Administrativ chef

I rollen som administrativ chef ligger att skapa och upprätthålla rutiner och bära ansvar för drift, lokaler, IT, ekonomi, administration och andra stödfunktioner. Administrativ chef brukar ingå i företagets/organisationens ledningsgruppen och kan ofta vara direkt underställd Verksamhetschef/VD.

God IKT-kompetens och väl insatt i digitaliseringsområde. God förmåga och vana att arbeta med budget och uppföljning.

Utbildning

Högskoleutbildning med examen inom för tjänsten relevant område och/eller motsvarande kunskaper förvärvade genom arbetslivserfarenhet. Det finns exempel på att man kan på sikt bli administrativ chef med endast gymnasial utbildning och lång arbetslivserfarenhet, men det är mycket vanligare att man har någon form av eftergymnasial utbildning (om inte från högskola/universitet då från en yrkeshögskola).

Personliga egenskaper

En effektiv organisatör, en konstruktiv person som är målinriktad, tydlig, strukturerad, samarbetsvillig och fokuserad på resultat, en person som styrs av mål- och resultattänkande i prioritering, planering och agerande men förändrar inriktning när målen ändrar sig, som ser helheten och tar hänsyn till det större perspektivet, som förstår sin roll, men ser samtidigt till hela verksamhetens bästa i agerande och beslut.

En viktig förmåga för en administrativ chef är också att kunna hålla "många bollar i luften" samtidigt och själv hålla många "deadlines" samt kunna motivera övriga medarbetare att göra det.

Arbetsplats

Inom kommuner är vanligt att man får en tillsvidareanställning, men med ett "några-års-förordnande" på den aktuella tjänsten.

Övrigt

... sju av 10 svenska chefer tros ha sömnproblem som påverkar deras livskvalité och bland annat också deras "chefsskap"? Det är ett känt faktum att sömnbrist på 1,5 timme per natt försämrar hjärnans förmåga att vara "pigg" och därför också kunna fatta bra beslut, med upp till 30%.

... 2016 var medellönen för en man i Sverige ca 34.100 kr/månad. Genomsnittslönen för hela den svenska arbetsmarknaden under samma period var ca 32.800 kronor.
Källa: scb.se

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.