VerksamhetsIedare/chef

VerksamhetsIedare/chef

Verksamhetsledare är i Sverige en chef som har personalansvar. Det är ett spännande och roligt yrke som ger dig möjligheter att påverka och utveckla en verksamhet. Ju bättre du är på att leda verksamheten och få personalen med dig, desto mer framgångsrik blir du som verksamhetsledare.

Som chef har du formella befogenheter och en administrativ och ledande funktion i organisationen. Det är chefer som leder och fördelar arbetet bland de anställda. Chefen ansvarar ytterst för resultat, ekonomi och produktivitet.

Som arbetsgivarens representant har chefen ansvar för verksamhetens planering och uppföljning gällande allt ifrån lönesättning och arbetsmiljö till förhandlingar och utveckling.

När det gäller det sociala klimatet på arbetsplatsen påverkas detta mycket av chefens handlingar, förhållningssätt och ledarstil. I medarbetarundersökningar brukar ett öppet klimat och en bra dialog mellan chefen och de övriga medarbetarna lyftas fram som faktorer som får medarbetare att trivas på jobbet.

Dagens ledarskap beskrivs ofta som en relation.

Utbildning

Chefer har varierande utbildningsbakgrunder, men de flesta har någon form av akademisk utbildning. Det är fördelaktigt att ha sakkunskaper inom det område man är verksamhetsledare inom, men ännu viktigare är att man har bra ledaregenskaper, förmågan att ha visioner, att kunna motivera medarbetare och leda verksamheten framåt. 

Bra grundläggande utbildning är gymnasieskolans Ekonomiprogrammet.

Personliga egenskaper

Personliga egenskaper som är bra att ha för verksamhetsutvecklare och chef är förmågan att kommunicera och motivera samt ge konstruktiv feedback på arbetsprestationer. Det är viktiga faktorer för att nå framgång i chefs- och ledarskapet.

Genom att vara tydlig med vilken yrkesroll du har, vad du står för och vilka normer som du vill ska gälla, skapar du grunden för ett gott arbetsklimat. En chef måste erövra sina medarbetares och sin personals förtroende. Ledarskapet är ett resultat av relationer och mänskligt samspel.

Övrigt

Möt Caroline Persson, i grunden utbildad Socionom, som arbetar som Verksamhetsledare på Stadsmissionens skyddsboende.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.