På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Verkställande direktör - VD
Spela filmen

Verkställande direktör - VD

Verkställande direktör brukar även kallas VD. Som företagsledare är du företagets ansikte utåt. Det kan gälla kontakter med kunder, andra företag, myndigheter och massmedier. Du har också ansvar för att övriga medarbetare på företaget får det stöd de behöver och ges möjligheter till utveckling i arbetet. För att kunna göra allt detta krävs en flexibel personlighetstyp som är lyhörd för övrig personal, har lätt för att samarbeta, men som samtidigt kan fatta snabba beslut.

Utbildning

Det finns ingen speciell utbildning som leder till att man får jobb som VD. Många nuvarande VD är utbildade Civilingenjörer, Civilekonomer eller Statsvetare men det finns också exempel på att VD har andra utbildningar t.ex kandidatexamen i Ekonomi, i Internationella Relationer eller i Internationella Affärer.

Flertalet av de nuverkarnde VD har språkkunskaper i flera olika språk och bland annat läste språk på högskolenivå. Att ha gått ledarskapsutbildning eller kurser i arbetsrätt, konflikthantering och coachande ledarskap är en klar fördel om man drömmer om att en dag bli en VD.

Övrigt

Det här yrket är i Sverige mycket mansdominerat, ca 84 % av yrkesverksamma är män (SCB mars 2017 - men som är baserat på data insamlat under år 2015). Mansdominansen inom yrket bekräftas också av en rapport från Företagarna (juni 2017) som konstaterar att bara var sjätte företagsledare i Sverige är kvinna, så av 278 000 svenska företag har 45 000 en kvinna som högsta befattningshavare. 

Visste du att...?

... sju av 10 svenska chefer  (nov 2017) tros ha sömnproblem som påverkar deras livskvalité och bland annat också deras "chefsskap". Det är ett känt faktum att sömnbrist på 1,5 timme per natt försämrar hjärnans förmåga att vara "pigg" och därför också kunna fatta bra beslut - med upp till 30%.

... 2016 var medellönen för en man i Sverige ca 34.100 kr/månad. Genomsnittslönen för hela den svenska arbetsmarknaden var under samma period ca 32.800 kr/månad.
Källa: scb.se

Lilla ordboken

POL - står för kunskaps- och arbetsmarknadsområde "Personal, Organisation och Ledarskap"

Ackordslön - en rörlig ersättning som bestäms av hur mycket arbete den anställde har utfört, exempelvis så kan ackord baseras på det antal enheter som producerades under en månad.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.