På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Kommunchef

Kommunchef

Kommunchefen är kommunförvaltningens högste tjänsteman och direkt underställd kommunstyrelsen. I rollen ingår ansvar för avdelningschefer och för avdelningen med strategiska funktioner. Som kommunchef är du länken mellan den politiska ledningen och tjänstemannaorganisationen. Kommunchefen ansvarar för att avdelningarna samverkar och arbetar mot samma mål.

Ansvar för kommunövergripande processer i förvaltningen ingår i kommunchefens uppdrag liksom att utveckla och effektivisera kommunen som organisation. Det ska göras genom att tillse att principer för styrning, ledning, uppföljning, utvärdering och kvalitetssäkring finns och används. Att skapa en helhetssyn, driva och leda övergripande och strategiska utvecklingsfrågor, som metod- och teknikutveckling, för att säkra kommunens framtid är viktigt och ingår i uppdraget som kommunchef.

Lista över alla Sveriges kommuner kan man bland annat hitta på SKL (Sveriges Kommuner och Landsting).

Utbildning

Det finns ingen speciell utbildning som leder till att man får jobb som kommunchef. Många nuvarande svenska kommunchefer är i grunden Politiker eller Statsvetare  men kan även ha andra eftergymnasiala utbildningar från högskola/universitet eller från en yrkeshögskola. Att ha gått ledarskapsutbildning eller kurser i arbetsrätt, konflikthantering och coachande ledarskap är en klar fördel om man drömmer om att en dag bli en kommunchef.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.