På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Filmregissör
Spela filmen

Filmregissör

En regissör är på en gång både konstnär och arbetsledare. För att göra film eller teater krävs stark vilja och förmåga att kommunicera egna idéer till medarbetarna i en produktion.

Som teaterregissör är man huvudansvarig för den konstnärliga utformningen av en föreställning. Regissören väljer den pjäs som ska sättas upp. Ibland sker detta i samarbete med en dramaturg. Dramaturgen granskar och bedömer pjäser eller bearbetar och anpassar texter för sceniskt uppförande. De väljer också ut de skådespelare som ska vara med i föreställningen.

Teaterregissören läser och analyserar manus tillsammans med skådespelarna. De planerar sedan arbetet med pjäsen fram till premiären. Regissören leder repetitionerna. Arbetet med skådespelarna kräver att man är lyhörd och öppen för synpunkter och idéer, samtidigt som man måste ha förmågan att driva arbetet framåt mot premiären.

Förutom skådespelarna arbetar regissören också med scenografen, maskörer och den tekniska personalen, alla lika viktiga för den konstnärliga helheten. Det är regissören som har det övergripande konstnärliga ansvaret för föreställningen och är den som måste se till att alla medverkande tar ansvar för sin uppgift. Filmregissör leder arbetet med filminspelning. Det kan vara allt från korta reklamfilmer till filmer i långfilmsformat eller dokumentärfilm.

Ofta har regissören själv skrivit manus till filmen. Regissören kontaktar och instruerar skådespelare och andra som ska medverka i inspelningen. De söker rätt på inspelningsplatser och leder arbetet med att bygga ateljéer. Under själva inspelningen samarbetar de intimt med fotograferna. Efter inspelningen deltar de i klippningen av filmen.

Utbildning

Regissörer utbildas vid Dramatiska institutet (DI) i Stockholm och vid Filmhögskolan i Göteborg. Kontakta utbildningsanordnarna för mer information om programmens innehåll, behörighetskrav med mera.

På Medieinstitutet finns en utbildning till TV-produktionsspecialist som är en utbildning inom Yrkeshögskolan.

Utbildning inom området finns även vid Kulturama och som är en fristående utbildningsanordnare i Stockholm. Utbildningen är studiemedelsberättigad.

Framtidsutsikter

Möjligheten att få arbete beror till stor del på den egna förmågan att slå sig in någonstans, att skaffa sig kontakter och göra sig ett namn.

Lilla ordboken

Vinjettmusik - är ett kort musikstycke som spelas för att "påannonsera" exempelvis ett radioprogram, ett TV-program eller en film. Oftast spelas vinjettmusiken både före och efter programmet eller filmen. Om det finns en sångtext till melodin, brukar kallas det för temasång.

Visa mer
Visa mindre

4 Lediga jobb

Student / Digital Content Producer till ASSA ABLOY

Arbetsgivare / Ort: Studentwork Sweden AB
Omfattning / Varaktighet: Deltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 29 september (4 dagar kvar)
Publicerad: 2021-04-12
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet
Dina arbetsuppgifter Till denna roll söker vi dig som har en annan huvudsaklig sysselsättning och vill arbeta deltid som Digital Content Producer hos ASSA ABLOY. Du kommer under våren och sommaren att arbeta flexibelt och med en omfattning på ungefär 75% per vecka. Dina främsta arbetsuppgifter är: - Klippning av ljud- och film - Arbete med intranät i form av att publicera information i olika forum (video, ljud, text) Din profil I rollen som Digital Content producer söker vi dig som har erfarenhet klippning av ljud och film sedan tidigare samt dig som har god vana av att arbeta i relevanta Adobe-program. Har du tidigare arbetat med film eller klippning av t.ex. podcasts så ser vi det som meriterande. Som person ser vi att du är flexibel, anpassningsbar och nyfiken. Låter det som om det är dig vi söker så får du gärna skicka in din ansökan redan idag! Om Clevry I över 30 år har Clevry varit en game changer för ett mer soft skills-drivet arbetsliv inom talent acquisition, assessment och advisory. Vi finns globalt med kunder, konsulter och kandidater från Nordamerika till Singapore med huvudkontor i Brighton, Stockholm och Helsingfors. Våra 150 soft skills-certifierade rekryterare, affärspsykologer och experter finns alltid till er tjänst.
Arbetsgivare
Studentwork Sweden AB
Ansökan
Ansök senast 29 september (4 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Director Assistant

Arbetsgivare / Ort: Atmo Production AB / Stockholm
Omfattning / Varaktighet: Deltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 6 oktober (11 dagar kvar)
Publicerad: 2021-09-06
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Meriterande
  • Regissör

Språk
Krav
  • Engelska
  • Hebreiska
  • Arabiska

Om jobbet

Atmo Production AB is looking for a director assistant to their current feature film productions.

The director Assistant will assist the director in his day to day work, and be part of the creative team during production and postproduction.

The applicant needs to have experience of international productions. A special merit if the applicant has worked on US productions in the past.

The applicant need to be fluent in Arabic, English and Hebrew, and have an ability to communicate flawlessly in all three languages.

Arbetsgivare
Atmo Production AB
Götgatan 9
11646 Stockholm
Ansökan
Ansök senast 6 oktober (11 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Filmare / Redigerare

Arbetsgivare / Ort: Couloir AB / Göteborg
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 10 oktober (15 dagar kvar)
Publicerad: 2021-09-21
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet


Filmare & Redigerare

Produktionsbolaget Couloir AB söker en ny medarbetare.

COULOIR FILM ab är ett väletablerat produktionsbolag inom strategisk reklamfilm, SoMe Content och B2B film. Våra kunder finns i Nord / Sydamerika, Europa och Asien men vår bas är Göteborg. Vi jobbar nära flera stora Europeiska TV-kanaler och har både stora och mellanstora prestigeföretag som kunder.

Men, efter sex fantastiska år tillsammans skall tyvärr en av våra omtyckta medarbetare ta steget ut i stora världen och vi önskar honom därför all lycka!

Vi söker därför en ansvarsfull efterträdare som vars arbetsuppgifter kommer att vara både att filma och redigera.

Vår nya kollega kommer även vara involverad tidigt i planeringsarbetet av produktioner samt ibland vara delaktig vid presentationer.

Vi på Couloir är ett tight team så det är viktigt du är en social och driven person som är lätt att samarbeta med. Vi söker dig som är strukturerad, ordningsam och självgående. Du är även van vid att ta ett helhetsansvar för projekt från inspelning fram till leverans. Du har en god känsla för bild, redigering och efterbearbetning vad gäller color grading samt grafik och layout.

Här på Couloir erbjuder vi en kreativ och spännande miljö som präglas av prestigelöshet, högt engagemang och stor variation. (Och en del riktigt spännande resor…)

Hos oss kommer du att jobba tillsammans med drivna och kunniga kollegor, med stor passion för film, ljud och marknadsföring. Vi har vårt kontor i ljusa härliga lokaler på Convendum på Avenyn.

Vi vill att du:

• Kan filma och har en bra känsla för bild.

• Har bra känsla vid filmredigering.

• Har goda kunskaper i Premier Pro och After Effects.

Vi ser också gärna att du har dessa egenskaper:

• Bra känsla inom stillbildsfoto.

• Bra kunskap inom color grading

• Kan uttrycka dig väl i svenska språket både i tal och skrift.

• Grundkunskaper inom ljussättning

• Grundkunskaper inom ljudinspelning/ljudredigering

• B-körkort

Vi ser gärna att du är utbildad inom medieproduktion och har några års erfarenhet av medieproduktionsbranschen.

Vi arbetar i Adobe Creative Cloud och då främst i Premier Pro och After Effects men även Photoshop mfl.

Välkommen med din ansökan så snart möjligt eller senast 2021-10-01, intervjuer sker löpande och tillsättning kan ske före sista ansökningsdag.

Maila CV, personligt brev och bifoga gärna showreel/exempel på produktioner som du medverkat i till [email protected]

Om du har frågor eller vill veta mer, så hör gärna av till Mikael Svensson på 073 268 02 22

// Vännerna på Couloir

Arbetsgivare
Couloir AB
Kungsportsavenyen 21
41136 Göteborg
Hemsida: www.couloir.se
Ansökan
Ansök senast 10 oktober (15 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Inspelningsassistenter sökes till långfilm (Stockholm)

Arbetsgivare / Ort: AZ Bemanning AB
Omfattning / Varaktighet: Deltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 12 februari (4 månader 18 dagar kvar)
Publicerad: 2021-08-26
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Filmpassare

Om jobbet
Nu söker vi inspelningassistener för en filminspelning under hösten 2021 och våren 2022. VAD INNEBÄR JOBBET? Ansvarar för de praktiska detaljerna i arbetet vid inspelning och kunna avlasta andra medlemmar i teamet med diverse uppgifter. Ser till att personer och föremål finns på rätt plats vid rätt tidpunkt. Tiderna varierar och arbetet bör ses som en extra inkomst vid sidan om annan inkomst eller studier. Jobbet är behovsstyrt och vi ser att du är flexibel och kan jobba med kort varsel. Arbetet är förlagt inom Storstockholms region primärt. VEM ÄR DU? Vi ser att du är lösningsorienterad och en lagspelare. Vi ser också gärna att du är social och inte har några problem att jobba längre och varierande dagar. Meriterat - Tidigare erfarenhet av arbete på filminspelningar eller liknande - Fler körkortsklasser än B. - Ett intresse för teknik, film och foto Krav - B-körkort - Flytande svenska/engelska - Kunna jobba vid kort varsel (bokning med 24 tim varsel)
Arbetsgivare
AZ Bemanning AB
Hemsida: http://azbemanning.se
Ansökan
Ansök senast 12 februari (4 månader 18 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.