Regissör

Regissör

En regissör är både konstnär och arbetsledare. För att göra film eller teater krävs stark vilja och förmåga att kommunicera egna idéer till medarbetarna i en produktion. Som teaterregissör är man huvudansvarig för den konstnärliga utformningen av en föreställning.

Regissören väljer den pjäs som ska sättas upp. Ibland sker detta i samarbete med en dramaturg. Dramaturgen granskar och bedömer pjäser eller bearbetar och anpassar texter för sceniskt uppförande. De väljer också de skådespelare som ska vara med i föreställningen.

Regissören läser och analyserar manus tillsammans med skådespelarna. De planerar sedan arbetet med pjäsen fram till premiären. Regissören leder repetitionerna.

Förutom skådespelarna arbetar regissören också med scenografen, maskörer och den tekniska personalen, alla lika viktiga för den konstnärliga helheten.

Det är regissören som har det övergripande konstnärliga ansvaret för föreställningen och är den som måste se till att alla medverkande tar ansvar för sin uppgift. Filmregissör leder arbetet med filminspelning. Det kan vara allt från korta reklamfilmer till filmer i långfilmsformat eller dokumentärfilm. Ofta har regissören själv skrivit manus till filmen.

Regissören kontaktar och instruerar skådespelare och andra som ska medverka i inspelningen. De söker rätt på inspelningsplatser och leder arbetet med att bygga ateljéer.

Utbildning

Många regissörer börjar som skådespelare. Regissörer utbildas, annars, bland annat vid Stockholms konstnärliga högskola (SKH) och vid HDK-Valand – Högskolan för konst och design (Göteborgs universitet). Kontakta utbildningsanordnarna för mer information om programmens innehåll, behörighetskrav med mera.

Utbildning inom området finns även vid Kulturama och som är en fristående utbildningsanordnare i Stockholm.

Framtidsutsikter

Möjligheten att få arbete som regissör varierar och beror till stor del på den egna förmågan att skaffa sig kontakter och göra sig ett namn. Just nu (höst 2021) råder det dock stor brist på "Filmarbetare".

Personliga egenskaper

Arbetet med skådespelarna kräver att man är lyhörd och öppen för synpunkter och idéer, samtidigt som man måste ha förmågan att driva arbetet framåt mot premiären.

Övrigt

Konstnärsnämnden hjälper konstnärer utvecklas inom sitt område, bland annat genom att förmedla stipendier och bidrag.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.