På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Vattenstrateg

Vattenstrateg

Vattenstrateg kan ha andra arbetstitlar, t.ex vattenexpert eller "vattenplanerare" och även kan kallas för en "blå samhällsplanerare".

Vattenstrategens huvudsakliga arbetsuppgift är att se till att det vid planeringar av byggprojekt vid nybyggnationer och vid ombyggnad tas hänsyn till "vattenfrågorna", det vill säga det ingår främst att driva och bistå processer som rör vattenaspekter i översiktlig och detaljerad planering och projekt. Vattendirektiv, miljökvalitetsnormer och de övergripande miljömålen är exempel på aspekter som vattenstrateger arbetar med.
Som vattenstrateg ingår man ofta i olikia nätverk både internt och med externa samarbetspartner därför är det viktigt att vara en person som har lätt för att samarbeta med andra. Vidare krävs det att vara en analytisk person, som har förmåga att tänka strategiskt och se helhetsperspektiv. Man behöver också kunna uttrycka sig väl i tal och i skrift både på svenska och på engelska.

Yrkesporträtt
Möt Anna, som jobbar som VA (vatten / avlopp) -ingenjör på Järfälla kommun.

Utbildning

En akademisk utbildning krävs, dvs högskole- eller universitetsexamen med en vattenrelaterade natur- eller miljövetenskapliga inriktningar. Helst ska man även ha viss utbildning (eller arbetslivserfarenhet) inom samhällsplanering/fysisk planering med ”blå”, dvs vattenrelaterad, inriktning.

Även utbildning och/eller erfarenhet i att hantera GIS*-verktyg samt, för övrigt, goda datakunskaper kan ställas som ett kräv för att kunna få jobb som vattenstrateg.

Bra förberedande utbildning finns på flera av gymnasieskolans program, ex. kan man välja läsa på Naturbruksprogrammet.
Programplan för Naturbruksprogrammet på gymnasiet kan du se här.
_________
* Förkortning GIS står för "Geografiska InformationsSystem".

Liknande yrken: GIS-ingenjör, GIS-utvecklaremiljöutredare, miljövetare, miljöstrateg, hydrolog och samhällsplanerare samt samhällsbyggare. Se gärna också yrkespresentation Miljövårdsyrken. Se även yrkespresentationerna: Akademiker och Utredare.

Visste du att...?
Det skulle ta ca 40 år att fylla hela Globen i Stockholm med vatten från en vanlig vattenkran.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.