Underhållsmontör

Underhållsmontör

Som underhållsmontör är dina främsta arbetsuppgifter bland annat att utföra underhålls- och reparationsarbeten på olika slags maskiner och anordningar, montera maskiner, anordningar och automationssystem, samt driftsuppgifter.

Underhållsmontör tar isär och monterar ihop maskiner och anordningar, utför smörjningsservice, utför mätningar som gäller drift och tillståndskontroll, samt använder underhållssystem.

Utbildning

Passande utbildningar kan finnas inom yrkeshögskolan.

Bra grundutbildning finns på gymnasieskolans Industritekniska programmet och en motsvarande utbildning för vuxna kan finnas på komvux.

Personliga egenskaper

Den främsta egenskapen som en underhållsmontör behöver ha är att vara serviceinriktad för att kunna möta kunderna rätt och vara företagets ansikte utåt. Utöver detta behöver man vara noggrann och flexibel, mångkunnig och något av en initiativrik problemlösare.

Arbetsplats

Arbetet är självständigt, men det kräver också förmåga att arbeta i team vid stora projekt.

Exempel på arbetsplatser för underhållsmontörer är underhållsföretag, produktionsanläggningar och fastighetsbolag. Beroende på var man är anställd, kan en underhållsmontör arbeta på fast arbetsplats eller som kringresande montör med hela regionen, landet eller världen som sitt arbetsfält. 

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.