Hållbarhetsfrågorna är viktigare idag än någonsin förut. Allt fler människor blir medvetna om att vi måste ta tillvara jordens resurser. Biogasframställning är ett av områden som sysslar med dessa frågor.
I Sverige producerades det under 2015 ca 1,9 TWh biogas från 282 rötningsanläggningar. Biogas är en förnyelsebar energikälla som kan användas till att producera värme och el och/eller till fordonsdrift utan att bidra till växthuseffekten.
Som biogastekniker sköter man drift och underhåll, såväl som deltar i byggnationer av biogasanläggningar. Yrkestitlar som man som utbildad biogastekniker kan ha är bl a process- eller produktionstekniker, service- och underhållstekniker eller gasföreståndare.

Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Relevanta utbildningar på eftergymnasial nivå kan finnas bl.a inom yrkeshögskolan, där man kan få ett utbildningsbevis i biogas- och processteknik samt ett certifikat som gasföreståndare i biogas.
Bra förberedande grundutbildning finns bl a på gymnasieskolans El- och energiprogrammet. Motsvarande förberedande grundutbildning kan finnas inom Komvux.
Framtidsutsikter
Branschen lider av brist på utbildad personal och som biogastekniker är man därför efterfrågad på arbetsmarknaden.
Personliga egenskaper
En fördel är om man är praktiskt lagd och tycker om matematik. Det är också bra om man har ledaregenskaper; har förmågan att ta egna initiativ och arbeta självständigt men även samarbeta i grupp. Man behöver också ha grundläggande kunskaper i ellära eller viss el-kompetens.
Länktips
- teknikföretagen.se
- framtid.se - miljövårdsyrken

Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret