På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Biogastekniker

Biogastekniker

Hållbarhetsfrågorna är viktigare idag än någonsin förut. Allt fler människor blir medvetna om att vi måste ta tillvara jordens resurser. Biogasframställning är ett av områden som sysslar med dessa frågor. Branschen lider av brist på utbildad personal och som biogastekniker är man därför efterfrågad på arbetsmarknaden.

I Sverige producerades det under året 2015 ca 1,9 TWh biogas från 282 rötningsanläggningar. Biogas är en förnyelsebar energikälla som kan användas till att producera värme och el och/eller till fordonsdrift utan att bidra till växthuseffekten.

Som biogastekniker sköter man drift och underhåll, såväl som deltar i byggnationer av biogasanläggningar. Yrkes-/arbetstitlar som man som utbildad biogastekniker kan ha är bl a process- eller produktionstekniker, service- och underhållstekniker eller gasföreståndare.

Vem passar till att jobba som biogastekniker?
En fördel är om man är "praktiskt lagd" och tycker om matematik. Det är också bra om man har ledaregenskaper; har förmågan att ta egna initiativ och arbeta självständigt men även samarbeta i grupp. Man behöver också ha grundläggande kunskaper i ellära och/eller viss elkompetens.

Utbildning till biogastekniker kan finnas på Yrkeshögskolan, där man kan få ett utbildningsbevis i biogas- och processteknik samt ett certifikat som gasföreståndare i biogas. Bra förberedande grundutbildning finns på gymnasieskolan, i första hand på El- och energiprogrammet. Motsvarande förberedande grundutbildning kan - för vuxna - finnas inom Komvux.

Länktips

3 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.