Restaurangtekniker/storkökstekniker
Spela filmen

Restaurangtekniker/storkökstekniker

Är du en teknikintresserad problemlösare som kan tänka dig att arbeta intensivt under sommarsäsonger? I så fall kan arbete som Restaurangtekniker / Storkökstekniker vara rätt jobb för dig.

Det är ett varierande och fritt yrke där man kombinerar kunskaper i teknik. Storkökstekniker måste kunna hålla den allt mer avancerad utrustning i storkök i ett arbetsför skick, med omfattande kundkontakter.

Restaurangtekniker / Storkökstekniker är ofta på uppdrag hos olika kunder. Oftast åker de i de egna servicebilar. De installerar, moderniserar och reparerar restaurangernas och storkökens maskinpark och de måste kunna jobba med diverse tekniska produkter, datorer och kunna hantera både el och mekanik.

Restaurangtekniker / Storkökstekniker sköter den dagliga kontrollen och reparationer av diverse fastfood- och restaurangmaskiner, t ex spisar, glassmaskiner, stekbord, fritöser, kylar och frysar.

Arbetstider är varierande och brukar vara uppdelade i dag- och kvällsskift och man ska behöva arbeta både på vardagar men också under helger.

Utbildning

En avslutad teknisk gymnasieutbildning kan ställas som ett minimikrav.

Meriterande är eftergymnasial utbildning med inriktning på elektroteknik, maskinteknik eller mekanik.

Grundläggande utbildning finns på flera av gymnasieskolans tekniska program och kan även finnas inom yrkeshögskolan.

Personliga egenskaper

För att trivas i yrkesrollen som restaurangtekniker/storkökstekniker bör man vara teknikintresserad, gilla utmaningar och tycka om att lösa problem. Som person behöver man vara serviceinriktad och självgående, gilla att arbeta förebyggande men också vara beredd att rycka ut för att utföra akuta reparationer under men också utanför nöjesparkens/tivolis öppettider.

Arbetsplats

Restaurangtekniker / Storkökstekniker lagar allt i köket, utom självaste maten. De måste därför ha omfattande kunskaper och färdigheter inom säkerhet och miljö, men också kunna mycket om kundvård.

Tjänster som restaurangtekniker på tivoli och nöjesparker är allt som oftast säsongsanställningar under sommarhalvåret.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.