På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Restaurangtekniker/storkökstekniker
Spela filmen

Restaurangtekniker/storkökstekniker

Är du en teknikintresserad problemlösare som kan tänka dig att arbeta intensivt under sommarsäsonger? I så fall kan arbete som Restaurangtekniker/Storkökstekniker vara rätt jobb för dig.

Storkökstekniker/restaurangtekniker lagar "allt" i köket,  förutom självaste maten. De måste därför ha omfattande kunskaper och färdigheter inom säkerhet och miljö, men också kunna mycket om kundvård.
Det är ett varierande och fritt yrke där man kombinerar  kunskaper i teknik, då storkökstekniker måste kunna hålla den allt mer avancerad utrustning i storkök (där olika märken på köksmaskiner förekommer) i ett arbetsför skick, med omfattande kundkontakter.
Storkökstekniker/Restaurangtekniker kan också kallas för "servicetekniker". 

Storkökstekniker/Restaurangtekniker är ute mycket (på uppdrag hos olika kunder). Oftast åker de i de egna servicebilar. De installerar, moderniserar och reparerar restaurangernas och storkökens maskinpark, och de måste kunna jobba med diverse tekniska produkter, datorer och kunna hantera både el och mekanik.

Personliga egenskaper
Problemlösare som gillar att arbeta praktiskt och strukturerat och ta mycket eget ansvar samt ha många kundkontakter.

I yrkesrollen som restaurangtekniker/storköksteniker sköter man den dagliga kontrollen och reparationer av diverse fastfood- och restaurangmaskiner, ex. spisar, glassmaskiner, stekbord, fritöser, kylar och frysar.

För att trivas i yrkesrollen som restaurangtekniker/storkökstekniker bör man vara teknikintresserad, gilla utmaningar och tycka om att lösa problem. Som person behöver man vara serviceinriktad och självgående, gilla att arbeta förebyggande men också vara beredd att rycka ut för att utföra akuta reparationer under men också utanför nöjesparkens/tivolis öppettider.

Arbetstider är varierande och brukar vara uppdelade i dag- och kvällsskift och man ska behöva arbeta både på vardagar men också under helger.

Restaurangtekniker på tivoli/nöjespark
Där ingår man oftast i en grupp som arbetar med att sköta uppstarten och den dagliga kontrollen av diverse fastfood- och restaurangmaskiner. Restaurangtekniker arbetar också med att utföra underhåll av dessa maskiner. De vanligaste maskinerna är sockervaddsmaskiner, våffeljärn, popcornmaskiner, glassmaskiner, stekbord, fritöser samt kylar och frysar.
Tjänster som restaurangtekniker på tivoli/nöjesparker är allt som oftast säsongsanställningar under sommarhalvåret: under perioden från maj eller början av juni till september eller början av oktober.  

Utbildning

En avslutad teknisk gymnasieutbildning kan ställas som ett minimikrav. Helst behöver man ha en eftergymnasial utbildning med inriktning på elektroteknik, maskinteknik eller mekanik. Det kan finnas relevanta utbildningar (exempelvis YH Storkökstekniker) inom yrkeshögskolan.
Att man har fyllt 18 år ställs ofta som ett krav för att kunna få anställning som restaurangtekniker/storkökstekniker.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.