Kranförare
Spela filmen

Kranförare

Med hjälp av kranar lastar, lossar och hanterar de olika sorters gods.

Tornkran och mobilkran, se Kranbilsförare, är exempel på kranar som kranförare jobbar med. Kranförare har även viss ansvar för kranens funktion och därför bör intresse för teknik finnas hos den personen som vill satsa på det här yrket.

 • Kranförare arbetar ofta på höga höjder
 • Arbete på annan ort förekommer
 • Kranförare bör ha fullgod syn och hörsel

Utbildning

Den vanligaste utbildningsvägen för att bli kranförare är företagsförlagd utbildning, s.k lärlingsutbildning.

Det tar ungefär 2,5 år att bli färdigutbildad kranförare och under tiden läser man en teoretisk distansutbildning.

Det kan också finnas möjlighet att läsa en praktisk och teoretisk grundutbildning hos en av BYN eller TYA godkänd utbildningsanordnare och därefter följer en lärlingsutbildning i ett företag.

Komvux kan ibland också erbjuda utbildning till kranförare. För mer information om det alternativet bör man kontakta komvux i den kommunen där man är folkbokförd.

******************

Utbildning i traverskörning ges i princip alltid på arbetsplatsen. Yrkesbevis för kranförare krävs.

För att få ett yrkesbevis krävs praktik som kranförare i ett visst antal timmar efter genomgången och godkänd utbildning. Enligt gällande regler får man yrkesbevis när man kommit upp i 4800 timmar, inkl. gymnasietiden.

Bra förberedande grundutbildning inför utbildning till kranförare erbjuds bl a på Fordons- och transportprogrammets inriktning Lastbil och mobila maskiner och Bygg- och anläggningsprogrammets inriktningar Mark- och anläggning eller Anläggningsfordon.

Vill man bli kranförare är det bra att ha "maskinvana", därför rekommenderas det att på gymnasiet läsa en praktisk teknisk utbildning och helst en sådan, där man får lära sig att köra några olika typer av fordon.

Efter gymnasieexamen går man vidare till färdigutbildning i ett företag. Färdigutbildningen får man genom en anställning i ett branschföretag och under tiden får man lön enligt avtal. Anställning som "traditionell lärling" i ett företag får man söka på egen hand.

Personliga egenskaper

Det är ett arbete som kräver hög koncentration och god koordinationsförmåga.

Arbetsplats

Kranförare arbetar på byggarbetsplatser, inom industrin och i hamnar. De kan också vara anställda av ett företag som hyr ut kranar.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  61 Lediga jobb som kranförare

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.