Med hjälp av kranar lastar, lossar och hanterar de olika sorters gods.
Tornkran och mobilkran, se Kranbilsförare, är exempel på kranar som kranförare jobbar med. Kranförare har även viss ansvar för kranens funktion och därför bör intresse för teknik finnas hos den personen som vill satsa på det här yrket.
- Kranförare arbetar ofta på höga höjder
- Arbete på annan ort förekommer
- Kranförare bör ha fullgod syn och hörsel
Hitta rätt utbildning!
Fyll i intresseformuläret. Vi hjälper dig att hitta utbildningar som leder till detta yrke.
Utbildning
Den vanligaste utbildningsvägen för att bli kranförare är företagsförlagd utbildning, s.k lärlingsutbildning.
Det tar ungefär 2,5 år att bli färdigutbildad kranförare och under tiden läser man en teoretisk distansutbildning.
Det kan också finnas möjlighet att läsa en praktisk och teoretisk grundutbildning hos en av BYN eller TYA godkänd utbildningsanordnare och därefter följer en lärlingsutbildning i ett företag.
Komvux kan ibland också erbjuda utbildning till kranförare. För mer information om det alternativet bör man kontakta komvux i den kommunen där man är folkbokförd.
******************
Utbildning i traverskörning ges i princip alltid på arbetsplatsen. Yrkesbevis för kranförare krävs.
För att få ett yrkesbevis krävs praktik som kranförare i ett visst antal timmar efter genomgången och godkänd utbildning. Enligt gällande regler får man yrkesbevis när man kommit upp i 4800 timmar, inkl. gymnasietiden.
Bra förberedande grundutbildning inför utbildning till kranförare erbjuds bl a på Fordons- och transportprogrammets inriktning Lastbil och mobila maskiner och Bygg- och anläggningsprogrammets inriktningar Mark- och anläggning eller Anläggningsfordon.
Vill man bli kranförare är det bra att ha "maskinvana", därför rekommenderas det att på gymnasiet läsa en praktisk teknisk utbildning och helst en sådan, där man får lära sig att köra några olika typer av fordon.
Efter gymnasieexamen går man vidare till färdigutbildning i ett företag. Färdigutbildningen får man genom en anställning i ett branschföretag och under tiden får man lön enligt avtal. Anställning som "traditionell lärling" i ett företag får man söka på egen hand.
Personliga egenskaper
Det är ett arbete som kräver hög koncentration och god koordinationsförmåga.
Arbetsplats
Kranförare arbetar på byggarbetsplatser, inom industrin och i hamnar. De kan också vara anställda av ett företag som hyr ut kranar.
Länktips
- Arbetsmiljöverket - Medicinska kontroller i arbetslivet
- Maskinentreprenörerna - Sveriges ledande bransch- och arbetsgivarorganisation för maskinentreprenörer
- mobilkranföreningen
- Byggnadsindustrins Yrkesnämnd, BYN
Jag hjälper dig att hitta en
utbildning som leder till detta jobb!
Till formuläret