På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Kranförare
Spela filmen

Kranförare

Kranförare (på engelska crane operator) arbetar på byggarbetsplatser, inom industrin och i hamnar. De kan också vara anställda av ett företag som hyr ut kranar. 

Med hjälp av kranar lastar, lossar och hanterar de olika sorters gods.Tornkran och mobilkran (se gärna yrkespresentation Kranbilsförare) är exempel på kranar som kranförare jobbar med. Kranförare har även viss ansvar för kranens funktion och därför bör intresse för teknik finnas hos den personen som vill satsa på det här yrket.

Det är ett arbete som kräver hög koncentration och god koordinationsförmåga.

Här kan du se en kort film om yrket Kranförare.

Att tänka på:

  • Kranförare arbetar ofta på höga höjder
  • Arbete på annan ort förekommer
  • Kranförare bör ha fullgod syn och hörsel.

Utbildning

Den vanligaste utbildningsvägen för att bli kranförare ligger via företagsförlagd utbildning (den så kallade traditionell lärlingsutbildning). Det tar ungefär 2,5 år att bli färdigutbildad kranförare och under tiden läser man en teoretisk distansutbildning. 
Det kan också finnas möjlighet att läsa en praktisk och teoretisk grundutbildning hos en av BYN eller TYA godkänd utbildningsanordnare; och därefter följer en lärlingsutbildning i ett företag.
Vuxenutbildning (Komvux) kan ibland också erbjuda utbildning till kranförare. För mer information om det alternativet bör man kontakta komvux i den kommunen där man är folkbokförd.

Utbildning i traverskörning ges i princip alltid på arbetsplatsen.
Yrkesbevis för kranförare krävs. För att få ett yrkesbevis krävs praktik som kranförare i ett visst antal timmar efter genomgången och godkänd utbildning. Enligt gällande regler (januari 2019) får man yrkesbevis när man kommit upp i 4800 timmar. Tiden redovisas som timmar från gymnasiet (vid full studieprogram 2500 timmar) och lärlingstiden (resterande, upp 4800 timmar).

Bra förberedande grundutbildning inför utbildning till kranförare erbjuds på flera av gymnasieskolans utbildningar, exempelvis på Fordons- och transprortprogrammet (rekommendation: om möjligt, läsa en gymnasial kurs Godshantering - specialisering) och på Bygg- och anläggningsprogrammets inriktningar: Mark- och anläggning eller Anläggningsfordon.
Vill man bli kranförare är det bra att ha "maskinvana", därför rekommenderas det att på gymnasiet läsa en praktisk teknisk utbildning och helst en sådan, där man får lära sig att köra några olika typer av fordon.

Färdigutbildning på ett företag
Efter gymnasiet och helst med yrkesexamen går man vidare till färdigutbildning i ett företag.
Färdigutbildningen får man genom en anställning i ett branschföretag och under tiden får man lön enligt avtal. Anställning som "traditionell lärling" i ett företag får man söka på egen hand.

Lilla ordboken

TYA - en förkortning som står för "Transportfackens Yrkes- och Arbetsmiljönämnd".
BYN - en förkortning som står för "Byggnadsindustrins Yrkesnämnd".

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.