På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Kranförare
Spela filmen

Kranförare

Med hjälp av kranar lastar, lossar och hanterar de olika sorters gods.

Tornkran och mobilkran, se Kranbilsförare, är exempel på kranar som kranförare jobbar med. Kranförare har även viss ansvar för kranens funktion och därför bör intresse för teknik finnas hos den personen som vill satsa på det här yrket.

  • Kranförare arbetar ofta på höga höjder
  • Arbete på annan ort förekommer
  • Kranförare bör ha fullgod syn och hörsel

Utbildning

Den vanligaste utbildningsvägen för att bli kranförare är företagsförlagd utbildning, s.k lärlingsutbildning.

Det tar ungefär 2,5 år att bli färdigutbildad kranförare och under tiden läser man en teoretisk distansutbildning.

Det kan också finnas möjlighet att läsa en praktisk och teoretisk grundutbildning hos en av BYN eller TYA godkänd utbildningsanordnare och därefter följer en lärlingsutbildning i ett företag.

Komvux kan ibland också erbjuda utbildning till kranförare. För mer information om det alternativet bör man kontakta komvux i den kommunen där man är folkbokförd.

******************

Utbildning i traverskörning ges i princip alltid på arbetsplatsen. Yrkesbevis för kranförare krävs.

För att få ett yrkesbevis krävs praktik som kranförare i ett visst antal timmar efter genomgången och godkänd utbildning. Enligt gällande regler får man yrkesbevis när man kommit upp i 4800 timmar, inkl. gymnasietiden.

Bra förberedande grundutbildning inför utbildning till kranförare erbjuds bl a på Fordons- och transportprogrammets inriktning Lastbil och mobila maskiner och Bygg- och anläggningsprogrammets inriktningar Mark- och anläggning eller Anläggningsfordon.

Vill man bli kranförare är det bra att ha "maskinvana", därför rekommenderas det att på gymnasiet läsa en praktisk teknisk utbildning och helst en sådan, där man får lära sig att köra några olika typer av fordon.

Efter gymnasieexamen går man vidare till färdigutbildning i ett företag. Färdigutbildningen får man genom en anställning i ett branschföretag och under tiden får man lön enligt avtal. Anställning som "traditionell lärling" i ett företag får man söka på egen hand.

Personliga egenskaper

Det är ett arbete som kräver hög koncentration och god koordinationsförmåga.

Arbetsplats

Kranförare arbetar på byggarbetsplatser, inom industrin och i hamnar. De kan också vara anställda av ett företag som hyr ut kranar.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

47 Lediga jobb

Krantrailerchaufför

Arbetsgivare / Ort: Swerock AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 12 May (1 dag kvar)
Publicerad: 2021-04-28
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Mobilkranförare

Om jobbet
Trivs du med att arbeta självständigt, ta egna initiativ och möta många olika människor? Vill du även bli en del av ett tryggt företag och ett team på cirka 20 chaufförer där ni tillsammans löser eventuella problem som uppstår? Då kan detta vara helt rätt roll för dig! Om tjänsten Som krantrailerchaufför transporterar du gods till arbetsplatser inom främst bygg- och anläggningsindustrin och är företagets representant ute hos kund. Tjänsten innebär i första hand transporter av betongpålar men det kan även förekomma andra former av specialtransporter så som transporter av armeringsjärn, bodar, containers etc. I dina arbetsuppgifter ingår även viss översyn och underhåll av ekipaget. Vi kommer att ta stor hänsyn till personlig lämplighet, dvs. vi vill att din livssituation ska vara sådan att du har möjlighet till körning inom främst södra och mellersta Sverige. Då det är projekten som styr, kan rollen innebära att du ligger ute i veckorna. Kravprofil Vi söker dig som har en hög grad av servicekänsla, är engagerad och positiv. Vi vill att du har 2-4 års relevant arbetslivserfarenhet. CE-körkort, kranförarbevis över 18 t/m samt YKB är ett krav. I denna rekrytering tillämpar vi löpande urval och tjänsten kan komma att tillsättas innan ansökningstiden har gått ut. Tjänsten är på heltid med tillträde enligt överenskommelse.
Arbetsgivare
Swerock AB
Hemsida: swerock.se
Ansökan
Ansök senast 12 May (1 dag kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Fordonsförare, Återvinningstjänster

Arbetsgivare / Ort: Malung-Sälens kommun
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 15 May (4 dagar kvar)
Publicerad: 2021-04-13
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Kranbilsförare

Om jobbet
På Vamas arbetar vi med några av samhällets viktigaste funktioner. Som anställd hos oss får du vara med att forma Malung-Sälens kommuns utveckling. Sedan 2012 utgör Vamas en viktig roll i Malung-Sälens kommun. Vi ser till att vatten, avlopp, avfall och återvinning alltid fungerar. Vi har ett stort ansvar för att säkra en god samhällsservice och en hållbar miljö nu och för framtida generationer. Med den snabba utveckling som sker i Malung-Sälens kommun måste vi kontinuerligt utveckla och förbättra verksamheten och söker därmed löpande, kompetenta medarbetare som vill vara delaktiga i kommunens tillväxt. På Vamas kan vi erbjuda det bästa av två världar, en bra arbetsplats nära naturen och ett rikt friluftsliv med närhet till härlig fjällmiljö. De kommande åren kommer det att ske många intressanta utvecklingsprojekt i vår kommun. Välkommen till oss och bli en del av vår spännande framtid! ARBETSUPPGIFTER I rollen som fordonsförare på Återvinningstjänster kommer du till största del att jobba med att transportera avfall med vår lastväxlare och tillhörande släp. Du kommer ha ansvar för att planera och optimera körturer av avfall mellan våra återvinningscentraler och behandlingsanläggningar i Mora samt Borlänge. Du kommer spela en viktig roll med att driften på våra återvinningscentraler fungerar på ett bra sätt, genom att säkerställa att det finns utrymme för att hantera avfall. Du har en tät dialog med våra återvinningsarbetare för att utifrån behov planera effektiva körturer. Du kommer vid behov stötta medarbetare inom insamlingsverksamheten med att köra våra avfallsfordon. KVALIFIKATIONER Vi söker dig som - är engagerad, noggrann och kvalitetsmedveten - är lösningsorienterad, serviceinriktad och lättlärd - har god samarbetsförmåga - har god datavana - Har följande behörigheter: CE, YKB, Krankort över 18 tonmeter och Yrkes/Utb. Bevis för hjullastare. Det är meriterande om du: - har erfarenhet att köra avfallsbilar så som sidlastare och baklastare. - har ADR och Arbete på väg Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet. • Utbildning - Grundskola • Språk Krav -Svenska Meriterande -Engelska • Körkort -CE-körkort ÖVRIGT Vamas har inför rekryteringsprocessen beslutat om de medieval som ska göras i rekryteringen, med anledning av detta motsäger vi oss all kontakt gällande annonsering och bemanningsföretag vänligen men bestämt.
Arbetsgivare
Malung-Sälens kommun
Ansökan
Ansök senast 15 May (4 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Höjdlifts chaufför med C-kort

Arbetsgivare / Ort: Stockholms Höjdliftar AB / Vallentuna
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 15 May (4 dagar kvar)
Publicerad: 2021-04-15
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Kranbilsförare

Om jobbet

SHL söker ny höjdlifts chaufför till vår depå i Stockholm. Depån är belägen i Vallentuna.

Våra uppdrag är rikstäckande och även utanför Sverige därför ska den sökande vara villig och vid behov arbeta på annan ort.

I arbetet ingår att köra lastbilsburen skylift och köra liften från korgen samt att vara behjälplig vid olika typer av arbeten.

Krav: C-kort, ej höjdrädd, ansvarstagande, flexibel, behärska svenska eller engelska i tal.

Meriterande: God lokalkännedom i Stockholm, hantverkarbakgrund, maskinvana.

Nämn i ansökan varför du är rätt person för jobbet och varför du söker jobbet på SHL.

Varmt välkommen med din ansökan!

Arbetsgivare
Stockholms Höjdliftar AB
Moränvägen 1
18640 Vallentuna
Hemsida: www.hojdliftar.se
Ansökan
Ansök senast 15 May (4 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Kranförare - Karlshamn - Med precision så kommer detta att passa dig!

Arbetsgivare / Ort: Consultify AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tillsvidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 16 May (5 dagar kvar)
Publicerad: 2020-11-27
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet
Om Företaget Företaget arbetar med entreprenad och markarbeten och har över 20 års erfarenhet i branschen. Ett hungrigt företag som ständigt utvecklas genom att vara nytänkande, problemlösande och se kundens behov som sin högsta prioritet. I företaget finns en gedigen kompetens där ett helhetsperspektiv alltid tas för att utföra ett bra arbete. Det mest värdefulla är kunderna och detta är något som alla i företaget arbetar dagligen med för att säkerställa ett gott bemötande, utförande och uppfyllande av kundernas efterfrågan och behov. Arbetsuppgifter Rollen som kranförare innebär att du har erfarenhet av yrket sedan innan, lastbilskörning med kran 18tm och planering av arbetet. Detta är en roll där du trivs att ha koll på läget och att arbeta med precision. Sen har du även en god social förmåga och kunskap inom området. Till denna roll sökes alltså en person som tycker om att ha fokus på det som görs och att hen gillar att jobba i ett högt tempo. Personliga Egenskaper Som person är du social, utåtriktad och har erfarenhet samt ett intresse för branschen. Du trivs lika bra med att arbeta i grupp som på egen hand. Kommunikation och samarbete är för dig naturligt och du trivs i en självständig roll. Du arbetar bra med frihet under ansvar och är noggrann i ditt arbete. Krav - YKB - C-kort - Krankort 18tm - Vana av att köra kranbil - Lagspelare - B-körkort - Svenska i tal och skrift Då urval kommer ske löpande ser vi gärna att du ansöker så snart som möjligt. Välkommen med din ansökan! Vi tar ej emot ansökningar via e-post på grund av den nya lagstiftningen GDPR. För att din ansökan skall vara giltig, vänligen registrera dig och ansök via vår annons eller hemsida.) Om oss Consultify är företaget för unga talanger som vill komma direkt in på ett företag. Där får du visa vad du går för mitt i hetluften, istället för att bli ett namn på ett cv som bara hamnar på hög. Vi är ett service- och personalförmedlingsföretag som brinner för att få ut ungdomar i givande och stimulerande jobbmöjligheter, bygga på cv:et, knyta kontakter och till slut få en fast anställning. Vi har huvudkontoret i Kalmar men finns även i Växjö, Karlskrona och Halmstad. Consultify är företaget som skapar riktiga jobb för Sveriges unga talanger!
Arbetsgivare
Consultify AB
Hemsida: http://www.consultify.se
Ansökan
Ansök senast 16 May (5 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

CE CHAUFFÖR TILL LASTBIL MED MONTERADKRAN

Arbetsgivare / Ort: Jobbarenan AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 19 May (8 dagar kvar)
Publicerad: 2021-04-19
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Kranbilsförare

Om jobbet
JOBBARENAN är ett företag som arbetar med kompetensförsörjning inom bl. a. rekryterings- bemanningstjänster i södra Sverige. Våra huvudmarknader är Malmö, nordöstra och nordvästra Skåne. Vi är mycket kunniga inom chefer/ledare, verkstad/industri, administration/ekonomi, IT/Media, bygg/anläggning, serviceyrken och transport/lager. Där vi skräddarsyr olika lösningar för våra kunder. Ledningen har arbetat i ledande befattningar inom arbetsledning, rekrytering, uthyrning och försäljning sedan 1994. Vi skapar en bättre vardag för små och mindre företag. Om kunden Kunden utför maskintransporter, kranbilstransporter, stålmontering, grävning, schaktning och specialtransporter. De har varit verksamheten sedan 1996. Företaget har kontor och verkstad i Kristianstad och deras kunder är företag, kommuner och landsting över hela Sverige. De förfogar idag över en modern maskinpark med kapacitet att klara alla slags tunga lyft och specialtransporter. Företagets 15 medarbetare har alla god utbildning och bred erfarenhet inom sina respektive ansvarsområden. Arbetsbeskrivning Vi söker för kundsräkning en chaufför som ska köra lastbil med monterad kran. Som chaufför så hjälper du också till med andra arbetsuppgifter såsom montering, ritningsläsning, svetsning, betongarbeten.  Erfarenheter och utbildning - 3-4 års arbetsplatserfarenhet av liknande arbetsuppgifter kranbilsförare. - Gymnasiekompetens eller motsvarande - Skylift certifikat är meriterande - Svets kunskap är meriterande - Ritningsläsning är meriterande - Svenska i tal och skrift. - Körkort Klass B CE - YKB - Krancertifikat är meriterande Personliga egenskaper - Social - Lyhörd - Självständig - Ambitiös - Noggrann - Söker utmaningar - Effektiv Välkommen att registrera ditt intresse på vår hemsida jobbarenan.se eller via mail [email protected] Urvalet sker löpande, detta innebär att vi behöver din ansökan så fort som möjligt.
Arbetsgivare
Jobbarenan AB
Ansökan
Ansök senast 19 May (8 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.