På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Kranförare
Spela filmen

Kranförare

Med hjälp av kranar lastar, lossar och hanterar de olika sorters gods.

Tornkran och mobilkran, se Kranbilsförare, är exempel på kranar som kranförare jobbar med. Kranförare har även viss ansvar för kranens funktion och därför bör intresse för teknik finnas hos den personen som vill satsa på det här yrket.

 • Kranförare arbetar ofta på höga höjder
 • Arbete på annan ort förekommer
 • Kranförare bör ha fullgod syn och hörsel

Utbildning

Den vanligaste utbildningsvägen för att bli kranförare är företagsförlagd utbildning, s.k lärlingsutbildning.

Det tar ungefär 2,5 år att bli färdigutbildad kranförare och under tiden läser man en teoretisk distansutbildning.

Det kan också finnas möjlighet att läsa en praktisk och teoretisk grundutbildning hos en av BYN eller TYA godkänd utbildningsanordnare och därefter följer en lärlingsutbildning i ett företag.

Komvux kan ibland också erbjuda utbildning till kranförare. För mer information om det alternativet bör man kontakta komvux i den kommunen där man är folkbokförd.

******************

Utbildning i traverskörning ges i princip alltid på arbetsplatsen. Yrkesbevis för kranförare krävs.

För att få ett yrkesbevis krävs praktik som kranförare i ett visst antal timmar efter genomgången och godkänd utbildning. Enligt gällande regler får man yrkesbevis när man kommit upp i 4800 timmar, inkl. gymnasietiden.

Bra förberedande grundutbildning inför utbildning till kranförare erbjuds bl a på Fordons- och transportprogrammets inriktning Lastbil och mobila maskiner och Bygg- och anläggningsprogrammets inriktningar Mark- och anläggning eller Anläggningsfordon.

Vill man bli kranförare är det bra att ha "maskinvana", därför rekommenderas det att på gymnasiet läsa en praktisk teknisk utbildning och helst en sådan, där man får lära sig att köra några olika typer av fordon.

Efter gymnasieexamen går man vidare till färdigutbildning i ett företag. Färdigutbildningen får man genom en anställning i ett branschföretag och under tiden får man lön enligt avtal. Anställning som "traditionell lärling" i ett företag får man söka på egen hand.

Personliga egenskaper

Det är ett arbete som kräver hög koncentration och god koordinationsförmåga.

Arbetsplats

Kranförare arbetar på byggarbetsplatser, inom industrin och i hamnar. De kan också vara anställda av ett företag som hyr ut kranar.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

54 Lediga jobb

Kranbilschaufför

Arbetsgivare / Ort: Kungälvs Trävaru AB / Västra Frölunda
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 26 september (2 dagar kvar)
Publicerad: 2021-08-27
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Meriterande
 • Kranbilsförare

Om jobbet

Vi söker en chaufför med stor servicekänsla som är tillmötesgående och flexibel i sitt arbetssätt. C-körkort med YKB-behörighet, kran kort och digitalt färdskrivarkort är ett krav. Kännedom om byggmaterial är meriterande. Som person är du noggrann, social, samarbetsvillig och serviceinriktad. Du är självgående, har god fysik, är van med ett högt tempo och vill vara företagets ansikte utåt mot kunderna. .


Din profil

Språk: Svenska

Körkort: B


Dina arbetsuppgifter

Du som chaufför kommer att jobba med att köra ut byggmaterial till våra kunder som till största del finns i Göteborg med omnejd. I arbetsuppgiften som chaufför ingår även att hjälpa till med lossning/lastning och övriga arbetsuppgifter på vårt lager. Vi söker dig som har: Minst 1 års erfarenhet av liknande arbetsuppgifter. Bra samarbetsförmåga med kollegor och kunder. Noggrann och har ett effektivt arbetssätt. Flytande svenska i tal och skrift. Körkort C, har du även E och Truckkort så är det meriterande YKB-Behörighet Kort för fordonsmonterad kran.


Om anställningsvillkoren

Fast månadslön, friskvårdsbidrag, regelbundna hälsokontroller och fria arbetskläder.

Arbetsplats

Agust Barks gata 24

421 32 VÄSTRA FRÖLUNDA

OM OSS

Högsbo Trä AB erbjuder det mesta du som kund behöver inom bygghandeln. Vår affärsidé är att sälja trä- och byggmaterial till kundgrupperna byggentreprenörer, privatkonsumenter och industri. Företaget finns sedan 1963 representerat centralt i Högsbo. Högsbo Trä ingår Kungälvs koncernen med Kungälvs Trä, Kungälvs Trä Älvängen och Sörreds Byggvaruhus. Totalt omsätter vi ca 380 milj. och är 90 anställda. Företagen ingår i Woody som är en av Sveriges största inköpsorganisationer av byggmaterial.

ANSÖKAN

Urval och intervjuer sker löpande. Varmt välkommen med Din ansökan idag!

Vid frågor om tjänsterna vänligen kontakta Göran Nelhage 0700–868 424

Arbetsgivare
Kungälvs Trävaru AB
August Barks gata 24
42131 Västra Frölunda
Ansökan
Ansök senast 26 september (2 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Kranbilschaufför

Arbetsgivare / Ort: Derome AB
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 26 september (2 dagar kvar)
Publicerad: 2021-09-13
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
 • Kranbilsförare

Om jobbet
1946 startade Karl Andersson den första cirkelsågen i halländska Derome. Idag driver tredje generationen av ägarfamiljen Derome, som är Sveriges största familjeägda träindustri med 2 700 medarbetare och en omsättning på 10 miljarder kronor. Här finns trevliga kollegor, goda karriärmöjligheter och chans att växa genom utbildning. Vi jobbar hårt för att varje medarbetare ska trivas och vilja stanna länge hos oss. Varje år gör vi roliga trivselaktiviteter och lägger extra kraft på hälsa och välmående, ett hälsosamt och balanserat arbetsliv är viktigt för oss. Vi vill att du som jobbar här ska ha det bra och känna stolthet att vara en del av Sveriges största familjeägda träindustri. ARBETSUPPGIFTER Vi söker nu efter en kranbilschaufför till vårt anläggning i Tanumshede! Som kranbilschaufför hos oss är du vår kontaktperson mot våra proffskunder och levererar kundernas beställda byggmaterial och hus på utlovad tid – en av de allra viktigaste funktionerna i företaget! Arbetet innefattar körning av dragbil med kran och trailer. Låter detta intressant? Då kan detta vara ett jobb för dig. I rollen som kranbilschaufför är du själv aktiv i ditt arbete även utanför fordonet då du lossar med egen kran. KVALIFIKATIONER Vi söker dig med stor serviceanda och som är tillmötesgående och flexibel. Du har CE-behörighet och har ett naturligt säkerhetstänk i ditt arbetssätt. Du är noggrann och tar väl hand om såväl fordon som kran. Har du dessutom krankort, truckkort, ADR samt kännedom om byggmaterial ser vi det som meriterande. För att klara av rollen krävs att du kan kommunicera på svenska i tal och skrift. ÖVRIG INFORMATION Tjänsterna är tillsvidare, på heltid och med tillträde snarast. Arbetstiden är förlagd vanligtvis under dagtid, resor inom Sverige och Norge ingår dock i tjänsten. Placering vid vår anläggning i Tanumshede. Passar tjänsten ovan in på dig? Tveka då inte, ansök redan idag! Vi vill ha din ansökan senast den 26 september eller tidigare då vi tillämpar löpande tillsättning av tjänsten. Vi arbetar för ökad mångfald och en jämn könsfördelning och ser gärna en spridning i ålder och etnisk/kulturell bakgrund hos våra medarbetare. Vi undanber oss vänligt men bestämt direktkontakt från bemannings- och rekryteringsföretag samt försäljare av ytterligare jobbannonser. Derome är mer än bara virke och skruv. Vi förenklar vardagen för våra yrkeskunder och i våra bygg- och industrivaruanläggningar i västra och södra Sverige jobbar vi nära våra kunder. Hos oss ingår du i ett team som brinner för att utmana – tillsammans hittar vi de bästa lösningarna för yrkesproffs. Läs mer på derome.se
Arbetsgivare
Derome AB
Hemsida: www.derome.se
Ansökan
Ansök senast 26 september (2 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Kranbilsförare

Arbetsgivare / Ort: Järfälla Åkeri AB / TULLINGE
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 29 september (5 dagar kvar)
Publicerad: 2021-08-30
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Meriterande
 • Kranbilsförare

Färdigheter
Krav
 • Yrkeskompetensbevis YKB
 • tung lastbil

Om jobbet

Järfälla Åkeri AB är ett mindre familjeföretag med för närvarande 16 anställda. Tillsammans utför vi transporter huvudsakligen inom Stockholm/Mälardalen. På Järfälla Åkeri AB erbjuds personalen friskvårdsbidrag, rabatter på diesel mm. Vi är anslutna till BA och ME. Vi har egen verkstad där vi utför mindre reparationer samt visst underhåll. Du ska vara ansvarsfull, positiv, noggrann och ha god samarbetsförmåga. Du måste ha CE körkort och YKB för att vara aktuell för tjänsten.

Vi söker en ny förare till en av våra kranbilar med släp. De huvudsakliga arbetsuppgifterna är distribution av byggprodukter inom Stockholm/Mälardalen. I arbetet ingår lastning och lossning, enklare dokumentation och orderhantering samt enklare fordonsunderhåll som tvätt av bil och byte av lampor. Övertid förekommer periodvis. Bilen står uppställd i Riksten/Tullinge. Det är en fördel om du har erfarenhet av liknande körning samt god lokalkännedom.

#jobbjustnu

Arbetsgivare
Järfälla Åkeri AB
14633 TULLINGE
Ansökan
Ansök senast 29 september (5 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

CE-Chaufför till Kranbil för Specialtransporter & delägarföretag

Arbetsgivare / Ort: Förartjänst Jobbförmedling Sverige AB / VÄSTERÅS
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 29 september (5 dagar kvar)
Publicerad: 2021-09-08
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Färdigheter
Krav
 • Yrkeskompetensbevis YKB
 • tung lastbil
 • Lastbilsmonterad kran > 18 ton/m

Språk
Krav
 • Svenska

Om jobbet

M4 Gruppen söker CE-Chaufför till Kranbil för Specialtransporter & delägarföretag i Mälardalen

Ansökan görs direkt till företaget via Förartjänst.se

Arbetet innebär transporter av betong, stål och övriga specialprodukter till våra kunder inom hela Sverige. Du ska ha en glad och positiv inställning, även när vardagen krånglar. Du är driven, noggrann och lojal i ditt arbete och eftersom arbetstiderna kan variera behöver du vara flexibel och kunna lösa enklare problem inom ramen för tjänsten. Vi ser gärna att du har branscherfarenhet och personliga egenskaper såsom social kompetens och god samarbetsförmåga. Krav på kompetens och kvalifikationer;

Denna tjänst riktar sig till dig som har CE-kort samt kranbehörighet för kran över 18t/n

• Bra kunskaper i svenska och/eller engelska, både i tal och skrift m4 värnar om goda arbetsmiljöförhållanden för våra medarbetare och arbetar för att vi ska ha en alkohol- och drogfri arbetsplats. Vi tillämpar därför drogtestning i samband med rekryteringsförfarandet.


Utgångsort kan anpassas men kommer att vara i närheten av:

Västerås

Surahammar

Sala

Köping

Hallstahammar

Om företaget

M4 har som mål att vara Mellansveriges främsta leverantör av logistik, transport-, och maskintjänster, med fokus på hållbara och kostnadseffektiva lösningar. Vi får vardagen att fungera för många företag och privatpersoner. Hos oss får du möjlighet att utvecklas, vi har det stora företagets resurser och det lilla företagets engagemang.


Vårt huvudsakliga verksamhetsområde är Mälardalen men vi ser inga geografiska begränsningar i marknaden. Huvudkontoret finns i Västerås och vi har sex lokalkontor i Mälardalsregionen. Koncernen omsätter ca 1,4 miljarder och har 230 delägare som tillsammans förfogar över 600 fordon och ca 200 maskiner.

Ansökan sker via www.forartjanst.se

Arbetsgivare
Förartjänst Jobbförmedling Sverige AB
72136 VÄSTERÅS
Hemsida: http://www.forartjanst.se
Ansökan
Ansök senast 29 september (5 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

C-Chaufför till Kranbil för Specialtransporter & delägarföretag

Arbetsgivare / Ort: Förartjänst Jobbförmedling Sverige AB / VÄSTERÅS
Omfattning / Varaktighet: Heltid / Tills vidare
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 29 september (5 dagar kvar)
Publicerad: 2021-09-08
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Färdigheter
Krav
 • Yrkeskompetensbevis YKB
 • tung lastbil
Meriterande
 • Lastbilsmonterad kran < 18 ton/m

Språk
Krav
 • Svenska

Om jobbet

M4 Gruppen söker C-Chaufför till Kranbil för Specialtransporter & delägarföretag i Mälardalen

Ansökan görs direkt till företaget via Förartjänst.se

Kranbilschaufför med C-kort & Kran under 18t/m för Specialtransporter & våra delägarföretag

Arbetet innebär transporter av betong, stål och övriga specialprodukter till våra kunder inom hela Sverige. Du ska ha en glad och positiv inställning, även när vardagen krånglar. Du är driven, noggrann och lojal i ditt arbete och eftersom arbetstiderna kan variera behöver du vara flexibel och kunna lösa enklare problem inom ramen för tjänsten. Vi ser gärna att du har branscherfarenhet och personliga egenskaper såsom social kompetens och god samarbetsförmåga. Krav på kompetens och kvalifikationer;

Denna tjänst riktar sig till dig som har C-kort samt kranbehörighet för kran under 18t/n

• Bra kunskaper i svenska och/eller engelska, både i tal och skrift m4 värnar om goda arbetsmiljöförhållanden för våra medarbetare och arbetar för att vi ska ha en alkohol- och drogfri arbetsplats. Vi tillämpar därför drogtestning i samband med rekryteringsförfarandet.

Utgångsort kan anpassas men kommer att vara i närheten av:

Västerås

Surahammar

Sala

Köping

Hallstahammar

Om företaget

M4 har som mål att vara Mellansveriges främsta leverantör av logistik, transport-, och maskintjänster, med fokus på hållbara och kostnadseffektiva lösningar. Vi får vardagen att fungera för många företag och privatpersoner. Hos oss får du möjlighet att utvecklas, vi har det stora företagets resurser och det lilla företagets engagemang.


Vårt huvudsakliga verksamhetsområde är Mälardalen men vi ser inga geografiska begränsningar i marknaden. Huvudkontoret finns i Västerås och vi har sex lokalkontor i Mälardalsregionen. Koncernen omsätter ca 1,4 miljarder och har 230 delägare som tillsammans förfogar över 600 fordon och ca 200 maskiner.

Ansökan sker via www.forartjanst.se

Arbetsgivare
Förartjänst Jobbförmedling Sverige AB
72136 VÄSTERÅS
Hemsida: http://www.forartjanst.se
Ansökan
Ansök senast 29 september (5 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.