På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Bygg- och anläggningsmaskinförare
Spela filmen

Bygg- och anläggningsmaskinförare

En bygg- och anläggningsmaskinförare arbetar ofta i samband med byggen av olika slag. Det kan handla om att frakta fyllnadsmaterial och jobba med en grävmaskin för att planera marken. Anläggningsförare, eller anläggningsmaskinförare som det också kallas, jobbar även med t ex. snöröjning och du har säkert sätt grävmaskiner, hjullastare och andra stora "gula maskiner" som används på olika ställen i samhället.

För att jobba som anläggningsmaskinförare / maskinförarer krävs det ett körkort med C/CE-behörighet Yrkesbevis - hjullastare Yrkeskompetensbevis EU Digitalt färdskrivarkort.

En bygg- och anläggningsmaskinförare är oumbärlig vid vägbyggen och byggarbetsplatser. Utan maskinförarna stannar hela produktionen. Arbetsplatserna är ofta farliga så det krävs att man är alert och säkerhetsmedveten. En bygg- och anläggningsmaskinförare upplever ofta frihet och självständighet i arbetet.

Utbildning

Gymnasieutbildning Bygg- och anläggningsprogrammet, inriktning Anläggningsfordon. Motsvarande utbildning för vuxna kan finnas inom Komvux. Arbetsförmedlingen kan, för arbetssökande, köpa utbildningsplatser hos olika utbildningsanordnare. För mer info se bl.a tya.se/truck-och-maskin - hitta maskinutbildare.

Kör- och vilotidsreglerna
Om Transportstyrelsens tillämpning av kör- och vilotidsreglerna var god läs på transportstyrelsen.se/sv/vagtrafik/Yrkestrafik.

Visste du att?

... 2017 avled 55 personer till följd av arbetsplatsolyckor i Sverige, vilket är en ökning med 25% från 2015. Värst drabbad av arbetsplatsolyckor var åkeribranschen.
Källa: Arbetsmiljöverket

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.