På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Drönarpilot Spela filmen

Drönarpilot

Drönare - är flygande farkoster, som fjärrstyrs. Drönarpiloter kallas också för drönaroperatörer.

Det finns många företag och organisationer, som ser de nya affärsmöjligheter som följer med den snabba tekniska utvecklingen; och de är inte bara inom flygindustrin, utan inom många olika bransch som nya användningsområden för drönarflygplan finns; de uppenbara branscher där flygdrönarteknik kan med fördel användas är bland annat e-handeln, jordbruk, energi, transport och logistik, planering, underhållning och övervakning. Som kommersiell drönaroperatör kan man exempelvis arbeta inom filmproduktion, med polisövervakning och/eller med effektivisering av odling inom lantbruk alternativ med att sätta upp shower med hjälp av drönare (som ex kan ersätta fyrverkerier) - för att fira olika sorters event som kalas, fester, årsdagar mm. 

Det finns i dag fyra nivåer av licenser från Transportstyrelsen för drönarpiloter. Den Iägsta nivån ger rätt att köra drönare som väger max 1,5 kg inom synhåll medan högsta (nivå nr. fyra) ger rätt att köra större drönare och utom synhåll.

Militären får köra den högsta kategorin. Men diskussioner förs på EU-nivå om att ev tiIIåta privatpersoner köra utom synhåll.

En drönarpilot behöver kunskaper inom flygutbildning, flygteori och underhåll samt i entreprenörskap och juridik* och även inom utveckling av AI, mjuk- och hårdvara. Det används i princip samma teknik för apputveckling som för att programmera drönare. Man programmerar t.ex förutbestämda slingor som drönare ska köra.

*Det är många oIika lagar och regler som man måste ha koll på för att hantera drönare på rätt sätt. 

Olika arbetstitlar
En utbildad drönarpilot kan du arbeta bl a som: kommersiell drönaroperatör; kommersiell drönarpilot; ERPAS-operatör; ERPAS-pilot; UAS-operatör eller UAV-pilot.

Utbildning

Passande utbildningar på eftergymnasial nivå kan finnas inom olika skolformer bland annat inom yrkeshögskolan. Bra förberedande grundläggande utbildning finns på flera av gymnasieskolans program, men i första hand rekommenderas Teknikprogrammet.

Visste du att...?

  • Taxi-drönare testas (uppgift från september 2017) och har i dagens läge begränsning på passagerarens vikt (max 100 kg) och avstånd (mellan på- och avstigningsplatser) på 5 km.
  • Att få varor (mat, mediciner mm) levererade med hjälp av drönare kan bli verklighet inom vår nära framtid.
  • Inom kort kan drönare börja användas av Svenska livräddningssällskapet för att hjälpa sjölivräddre att rädda liv vid drunkningstillbud. Försökrsvekrsamhet med "livräddning av dockor" (simuleringsövningar) har genomförts redan sommaren 2016 och under 2017 pågår det utbildning av ett antal livräddare som ska samarbeta med drönarpiloter.
  • Med början i september 2017 gäller nya enklare regler, som underlättar för privata personer att flyga drönare. Källa: svt.se/nyheter.
  • Den 19 april 2019 levererades ett organ (en njure) för första gången någonsin med en specialbyggd drönare, för att göra en transplantation. Källa_ University of Maryland i USA.
  • nya regler för hur drönare får användas införs i EU från 1 juli 2020. Bland annat blir reglerna gemensamma i hela EU, med 3 nya kategorier: öppen, specifik och certifierad. Nya krav blir även: registrering av operatörer, utbildning av piloter samt certifiering av drönare.

 

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.