På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Läkemedelsutvecklare

Läkemedelsutvecklare

Läkemedelsutvecklare är kliniska utredare som arbetar med alla faser och aspekter av läkemedelsutveckling genom bland annat vetenskaplig rådgivning till läkemedelsföretag, bedömning av kliniska prövningar, godkännande av läkemedel och säkerhetsuppföljning av godkända läkemedel.

Läkemedelsutvecklare har möjlighet att påverka läkemedelsutvecklingen på nationell och internationeII nivå. De värdera resultat från kliniska studier och säkerhetsdata från olika källor i samarbete med bland annat farmaceuter, farmakokinetiker, prekliniker och statistiker. Kvalitetssäkring sker dels tillsammans med andra klinikutredare och dels i ett multidisciplinärt forum.

I arbetssättet som Iäkemedelsutvecklare använder sig av ingår det ofta även stimulerande och kompetensutvecklande diskussioner där vetenskapliga och regulatoriska frågor balanseras mot varandra.

Läkemedelsutvecklare behöver också ha kunskaper om de lagar och regler som styr utveckling, godkännande och övervakning av läkemedel. Läkemedelsvärdering sker till stora delar i ett europeiskt samarbete där Sverige har en viktig position.

Svenska Iäkemedelsutvecklare samarbetar med kliniska utredare från andra länder och deltar i läkemedelsdiskussioner på internationeII nivå. Flertalet av IäkemedeIsutredningar skrivs på engelska. 
Man måste vara genuint intresserad av klinisk forskning och ha en mycket god analytisk förmåga. Vidare måste man kunna överblicka stora informationsmängder samt prioritera och balansera nivån på sina insatser i förhållande till kraven. Man måste kunna uttrycka sig mycket väl i tal och skrift på svenska och på engelska. Kunskaper i fIera språk är mycket meriterande. Personliga egenskaper: lyhörd, öppen och prestigelös.

Utbildning

Utbildning som krävs för att kunna få anstäIIning som Iäkemedelsutvecklare är antingen en läkarexamen med specialistkompetens, dvs man måste vara speciaIistIäkare eIIer högre utbiIdning inom kemi och bioIogi (minst masterexamen). Oftast krävs det även att man har viss tidigare erfarenhet av forskningsarbete och/eller utredningsarbete inom läkemedelsbranschen.

Visste du att...?
Fram till början på 1900-talet användes både honung och socker flitigt som... medicin. De användes i vården av sjuka både i skolmedicin och inom folklig läkekonst: vid förkylning, katarrer, halsinfektioner och på svåra sår. Källa: Nordiska museet.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.