På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

ST-läkare
Spela filmen

ST-läkare

ST-tjänstgöring är en förkortning som står för "specialiseringstjänstgöring" och är ett steg på vägen mot att bli en svensk specialistläkare. Hela vägen mot att bli en specialistläkare - i korthet, ser i Sverige ut på det här sättet: läkarprogrammet (5,5 år) - AT-tjänstgöring (mellan 18 och 24 månader) - ST-tjänstgöring (5 år på heltid) - och det är först efter det som man kan få titulera sig som "Specialistläkare".

Efter det att allmäntjänstgöringen (AT) är slutförd och man har blivit legitimerad läkare kan man inte längre arbeta som AT-läkare utan får i så fall arbeta som Leg.Läkare, vilket är bättre betalt. Som legitimerad läkare kan man välja att söka en ST-tjänst som man sedan innehar i minst fem år för att specialisera sig. Man kan specialisera sig till exempel inom kirurgi, barn- och ungdomsmedicin, kardiologi, psykiatri, anestesi/intensivvård m.fl.

ST-tjänstgöring är på sätt och vis en form av "avlönad utbildning", vars syfte är att leda till möjlighet att bli en specialistläkare, med medianlön runt 40.000 kr i månaden (uppgift från juni 2017).

Under sin ST-tjänstgöring är läkaren anställd av respektive klinik och arbetar i början av sin ST-tjänstgöring med lite enklare saker: om man t.ex. specialiserar sig inom kirurgi kan man i början få sy ihop sår. Senare ökar ansvaret och om man får som ST i kirurgi t.ex. utföra egna operationer.

Visste du att...?
Om man skulle lägga alla röda blodkroppar från en människa på rad, skulle längd på den "raden" uppgå till cirka 185.500 km (eller 18.500 mil).

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.