Managementkonsult

Managementkonsult

Gillar du att möta nya miljöer och människor, brinner för utmaningar och drömmer om att tillämpa dina kompetenser i nya branscher? I så fall kan yrket managementkonsult vara helt rätt för dig!

Många företag anlitar i allt större utsträckning konsulter för att snabbt ersätta eller tillsätta traditionella roller som tidigare utförts av anställda, så kallad resurskonsulting.

En managementkonsult är en oberoende rådgivare och samtidigt både specialist och generalist. Managementkonsulten bistår med ett "utifrån-in-perspektivet" som leder till nya tankesätt och kan därmed öka värdet på sin uppdragsgivares affär.

Som managementkonsult arbetar du ofta med strategiska frågor på ledningsgruppsnivå. Det kan handla om effektiviseringar, utveckling av befintlig verksamhet men också om företaget / kunden bör etablera sig på en ny marknad eller förvärva ett visst bolag.

Uppdrag som konsult kan gälla ett begränsat antal dagar eller en längre period, som kan vara i flera år, allt beroende på företagets behov och rekryterings- eller bemanningsstrategi. Uppdragen för managementkonsulter handlar ofta om att jobba i olika effektiviseringsprojekt. 

Managementkonsulten är expert på att maximera vinster och utveckla en verksamhet med hjälp av ett konsultativt förhållningssätt. En managementkonsult kan bland annat ge tips och expertråd om försäljning, kriskommunikation, innovation, utveckling av varumärken och hur man kan nå sina kunder på ett effektivare sätt.

Utbildning

Man kan bli managementkonsult genom att ta olika vägar in i yrket. Studier vid ex. Handelshögskolan eller en annan högskoleutbildning inom Ekonomi är en bra grund att utgå ifrån. Direkt efter avslutade ekonomistudier på högskolenivå kan man söka sig till rollen som juniorkonsult på större etablerade konsultföretag. Där finns en tydlig karriärtrappa, som garanterar den mest ambitiösa och tydliga karriärs- och löneutvecklingen för en person som önskar satsa på en karriär som managementkonsult.

Som ung eller ny i konsultrollen handlar det om att bygga en stark konsultprofil och samla erfarenheter från flera konsultuppdrag. Erfarenheter från specifik bransch eller företag kan vara avgörande för att bli utvald som managementkonsult. Men många gånger visar det sig att generalistens expertis väger tyngre än branscherfarenhet, därför kan managementkonsulterna få uppdrag inom helt nya för dem branscher. 

Arbetsplats

Managementkonsulten kan jobba både operativt och strategiskt inom en mängd olika branscher. Det vanligaste är att vara anställd som konsult inom exempelvis IT och management, inom PR, fastighet, ekonomi, kommunikation och/eller projektledning, ofta med digitaliseringsfokus eftersom det är där många affärsmöjligheter finns idag.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.