Hälso- och sjukvårdsinspektör

Hälso- och sjukvårdsinspektör

Som hälso- och sjukvårdsinspektör utför du tillsyn av olika hälso- och sjukvårdsverksamheter. Du arbetar utifrån ett brukar- och patientperspektiv med fokus på vad som är angeläget för enskilda individer och för vissa grupper av människor. Om inte annat framgår av lag, förordning eller särskilt beslut från regeringen, ska tillsynen vara riskbaserad och granska det som är väsentligt.

Tillsynen som hälso- och sjukvårdsinspektörer gör ska vara tydlig, trovärdig och effektiv samt utgå från den statliga värdegrunden. Hälso- och sjukvårdsinspektörer handlägger ärenden och genomför inspektioner samt deltar i olika arbetsgrupper och projekt där kompetensen efterfrågas. I det dagliga arbete har du kontakt med vårdgivare/sjukvårdspersonal, allmänheten och media. Detta är ett arbete med stort fokus på patienternas säkerhet.

Utbildning

Högskole-/universitetsutbildning inom hälso- och sjukvård krävs och dessutom flerårig och aktuell arbetslivserfarenhet.

B-körkort kan ställas som ett krav för att få anställning.

Grundläggande kunskaper finns på flera av gymnasieskolans program.

Passande grundutbildning kan finnas inom yrkeshögskolan.

Personliga egenskaper

Du behöver vara en person som kan arbeta självständigt och ha förmågan att effektivt prioritera och strukturera flera olika arbetsuppgifter. Även god analytisk förmåga, noggrann och strukturerad, god samarbetsförmåga, trygg i dina beslut och att du på ett konstruktivt sätt förstår andras synpunkter och perspektiv. 

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.