På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Hälso- och sjukvårdsinspektör

Hälso- och sjukvårdsinspektör

Som hälso- och sjukvårdsinspektör utför man tillsyn av olika hälso- och sjukvårdsverksamheter. Hen arbetar utifrån ett brukar- och patientperspektiv och med hänsyn till tillsynspolicyn i ryggen för att fokusera på vad som är angeläget för enskilda individer och för vissa grupper av människor. Om inte annat framgår av lag, förordning eller särskilt beslut från regeringen ska tillsynen vara riskbaserad och granska det som är väsentligt.

Hälso- och sjukvårdsinspektörer gör händelse- och riskanalyser inom ramen för patientsäkerhetsarbetet, därför måste man - för att trivas i yrkesrollen - trivas med analys/utredningsarbete. 

Tillsynen som hälso- och sjukvårdsinspektörer utför bör präglas av tydlighet, trovärdighet, integritet och effektivitet samt utgå från den statliga värdegrunden. Hälso- och sjukvårdsinspektörer handlägger ärenden och genomför inspektioner samt deltar i olika arbetsgrupper och projekt där deras kompetens efterfrågas. I sitt dagliga arbete kommer de i kontakt med såväl vårdgivare/sjukvårdspersonal som med allmänhet och media.

Personliga egenskaper och förmågor som krävs: kunna arbeta självständigt och ha förmågan att effektivt prioritera och strukturera flera olika arbetsuppgifter inom olika ämnesområden samtidigt; god analytisk förmåga, noggrann och strukturerad; kan snabbt sätta dig in i komplexa frågeställningar; mycket god samarbetsförmåga, trygg i dina beslut och på ett konstruktivt sätt kan omsätta och beakta andras synpunkter och perspektiv; förmåga att kommunicera resultatet på ett tydligt och förtroendeingivande sätt, både muntligt och skriftligt.

Utbildning

Akademisk, dvs högskole-/universitetsutbildning inom hälso- och sjukvård krävs och dessutom flerårig och aktuell arbetslivserfarenhet.     
Körkort B (för personbil) kan ställas som ett krav för att få anställnin pga arbetet innebär en hel del resor i tjänsten.

Länktips
www.jordbruksverket.se - hit kan du vända dig med en projektidé inom utveckling av landsbygden
ki.se - info om masters-programme-in-global-health på Karolinska Institutet i Stockholm
www.kemi.se - Kemikalieinspektionen verkar för att minska riskerna för att människor & miljö skadas av kemikalier.

Visa mer
Visa mindre

2 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.