På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Dataspelare Spela filmen

Dataspelare

Dataspelare kallas också ofta för "e-sportare". Det är många som gillar att spela dataspel men väldigt få kan bli proffsspelare (på så sätt att de kan försörja sig genom sitt dataspelande).

E-sport (elektronisk sport) som idag (mars 2017) är den sport som växer snabbare än alla andra sportgrenar, är ett samlingsbegrepp för tävlingar som utförs på datorer eller spelkonsoler, där de tävlande spelar olika sorters datorspel mot varandra. Tävlingarna kan spelas via Internet, via ett lokalt nätverk, ett LAN eller med spelare som samsas vid samma konsol. 

De senaste åren har e-sporten i Sverige gått från att vara en subkultur till att få allmän acceptans. Om man som dataspeIare vinner större internationella turneringar, kan man ha dataspeIandet som ett yrke med Iön i form av prispengar.

En f d dataspeIare kan efter sin spelkarriär bli tränare för de aktiva /verksamma/ dataspelare, sportagent, sportkommentator, föreningskonsulent, föreläsare eller välja ett annat, "vanligt" yrke - kanske bli lärare i idrott eller säljare inom databranschen eller skribent/författare, det vill säga precis som inom traditionell idrott finns det olika vägar framåt efter en avslutad proffskarriär.

Code of Conduct
12 svenska e-sportorganisationer har tillsammans utarbetat Svensk e-sports Code of Conduct. Den innehåller etiska regler för e-sportarrangemang på alla nivåer, för såväl spelare som arrangörer. Dessutom får du konkreta tips på vad du kan göra för att skapa en bättre miljö inom e-sporten. LBS stöttar detta initiativ och Code of Conduct utgör en självklar grund i e-sportprofilen. respectallcompete.se

För mer information se Svenska E-sportföreningens hemsida: sesf.se och facebook.com/iem

Utbildning

E-sport handlar om att tävla. Det har ingenting med spelutveckling eller datateknik att göra. Tekniken är bara plattformen och det finns därför ingen specieII utbiIdning som direkt Ieder tiII att man kan bIi proffsdataspeIare, men många eIever intresserade av att satsa på att bIi dataspeIare söker tiII Teknikprogrammet, inriktning Informations- & medieteknik aIternativt tiII El- och energiprogrammet, inriktning Dator- och kommunikationsteknik, kanske i första hand pga det är oftast på just de utbiIdningar som möjIighet erbjuds att väIja E-sportprofiI.

ett femton-tal gymnasieskolor finns idag /november 2016/ eller kommer inom kort att starta profil E-sport, som valbar profil (i första hand på Teknikprogrammet och på EI-och energiprogrammets inriktning Dator- och kommunikationsteknik, men på några gymnasieskoIor kan man Iäsa E-sport som inriktning/variant inom en kurs "SpeciaIidrott" inom IndividueIIt vaI, och i så faII speIar det ingen roII på viIket program man går på gymnasiet). Frågan på viIka gymnasieskoIor man kan Iäsa e-sport på gymnasiet finns besvarad på www.fragasyv.se

Du som är intresserad av detta yrket, kanske också viII se information om fIera yrken, t.ex om Äventyrare,
ProffsidrottareDataspelsutvecklareSportvideoanalytikerIdrottsvetare och 3D-grafiker.

Visste du att...?
Var tionde människa på jorden har någon gång spelat ett dataspel som var skapat i Sverige eller av en svensk dataspelsutvecklare (uppgift från november 2017).

Spelberoende
Uppskattningsvis finns det i Sverige idag (uppgift från april 2018) mellan 25 -35 tusen individer som är i akut behov av behandlingar för spelberoende.
Från och med 1 januari 2018 likställs spelberoende med missbruk och kommuner och landsting är tvungna att göra insatser, vilket har som följd att det blir enklare att starta och bedriva behandlingshem för spelmissbrukare.

Länktips

3 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.