På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

UX-designer Spela filmen

UX-designer

En UX-designer fungerar på sätt och vis som en informationsarkitekt, men har även ett psykologisk förhållningssätt i arbetet genom undersökningar och strukturerade metoder där UX-designern klurar ut så mycket som möjligt om kunden, om behov och önskemål och hur användaren fungerar i interaktion med produkten eller systemet.

Målet med UX-designers arbete är att utveckla produkter som upplevs som maximalt användarvänliga, ändamålsenliga, smarta, smidiga, snabba och kul!

Förkortningen "UX" står för User experience och handlar om konsumentens upplevelse av att använda en produkt eller ett system. Det kan gälla appar för mobiltelefoner, datorer och läsplattor, men också instrument- och kontrollpaneler. UX-designer skapar produkter och system som är lätta att förstå och uppmuntrar till användning.

Ett välfungerande och användbart gränssnitt är ofta helt avgörande för om en konsument väljer att klicka på ”köp”. Det är också en av de mest effektiva faktorerna i konkurrensen med andra e-handelsföretag som säljer liknande produkter. Att UX-designers är viktiga för både företagen och för alla oss konsumenter, råder det ingen tvivel om. Som UX-designer efterfrågas din kompetens inom många olika typer av företag och branscher.

Egenskaper som är nödvändiga att ha om du vill bli UX-designer är att du är social, serviceinriktad, noggran och nyfiken på människors beteende samt intresserad av affärer.

Utbildning

Utbildning till UX-designer kan finnas inom Yrkeshögskolan. Bra grundutbildning finns inom gymnasieskolans Teknikprogrammet, på Estetiska programmet, inriktningar Bild- och Formgivning och Estetik och Media samt på El- och energiprogrammet, inriktning Dator- och kommunikationsteknik.

Visste du att...?

... en ny yrkesroll som en it-kunnig person kan ha är Agil coach, vars främsta uppgift är att se till att IT-lösningar fungerar väl inom ett team. De övriga arbetsuppgifter som agil coach har är att på olika sätt underlätta arbetet för de övriga på arbetsplatsen genom att effektivisera och se till att allt "flyter på".

Yrkesporträtt
Möt Malin Bryntesson - UX-Designer på Sigma IT Consulting

Länktips

6 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.