Postproduktionskoordinator

Postproduktionskoordinator

Yrket Postproduktionskoordinator kombinerar den klassiska koordinator / projektledarrollen med en enorm mängd teknik och kreativa idéer. 

Postproduktionskoordinatorer har spännande men också väldigt utmanande arbete, eftersom du brukar ha en hel del ansvar inom filmproduktioner.

Redan innan filmkamerorna stängs av, börjar allt som oftast efter-arbetet. Allt inspelat filmmaterial ska konverteras in i digital form och filmen ska sedan klippas, ljudet ska bearbetas, bilden ska hanteras och ljussättas, och visuella effekter ska göras. Att hålla koll på alla de olika delmoment, att se till att ingen medarbetare står still och väntar på någon annan, att kvalitén är optimal hela vägen fram till en bio-kopia och bluray – det är att vara en postproduktionskoordinator. 

Du bör ha bra koll på tekniken, är du ute på set kan du ofta få ta rollen som VFX-supervisor och få frågor om vad som krävs på inspelningsplats för att få material som sedan går bra att arbeta med.

Det optimala är att kunna kliva på projektet tidigt, redan på manusstadiet för att hjälpa till att lösa tekniska aspekter. Du måste ha koll på budget och olika leverantörer som ska hjälpa till att ta fram just det resultat som producent, regissör och fotograf önskar.

Ibland kliver en postproduktionskoordinator in i rollen där man får hantera konflikter och justerar arbetstempo och stämning.

Utbildning

Passande utbildning kan finnas inom yrkeshögskolan.

Bra gymnasial grundutbildning får du på Estetiska programmet.

Personliga egenskaper

Det kräver lyhördhet, social förmåga och kunskaper i ekonomi.

Viktiga egenskaper som krävs för att trivas i yrkesrollen är stresstålighet och förmåga att "multi-taska", dvs hålla flera bollar i luften samtidigt. Vidare behöver man också vara duktig på att lösa problem samt våga delegera arbetsuppgifter, dvs lita på kollegor men samtidigt våga ifrågasätta andras arbete när det behövs.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  3 liknande yrke(n)

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.