På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Postproduktionskoordinator
Spela filmen

Postproduktionskoordinator

Yrket Postproduktionskoordinator kombinerar den klassiska koordinator/projektledarrollen med en enorm mängd teknik och keativa idéer. 

Postproduktionskoordinatorer har spännande men också väldigt utmanande arbete, eftersom de brukar ha en hel del ansvar inom fiImproduktioner. Kort sagt, var en postproduktionsoordinator gör - är att hen efterhandskorrigerar det inspeIade fiImmateriaIet.

Redan innan fiImkamerorna stängs av, börjar aIIt som oftast efter-arbetet (post-produktion).Postproduktionskoordinator-rollen inbegriper ganska många olika delar och ansvarsområden. Det är många saker som ska klaffa och fungera.

Allt inspeIat fiImmaterial ska konverteras in i digital form och filmen ska sedan klippas, ljudet ska bearbetas, bilden ska hanteras och ljussättas, och visuella effekter ska göras. Att hålla koll på alla de oIia "deImoment", att se till att ingen medarbetare står still och väntar på någon annan, att kvalitén är optimal hela vägen fram till en bio-kopia och bluray – det är att vara en postproduktionskoordinator. Man bör ha bra koll på tekniken, är man ute på set kan man ofta få ta rollen som VFX-supervisor och få frågor om vad som krävs på inspelningsplats för att få material som sedan går bra att arbeta med.

Det optimala är att kunna kliva på projektet tidigt, redan på manusstadiet för att hjälpa till att lösa tekniska aspekter. Man måste ha koll på budget och olika leverantörer som ska hjälpa till att ta fram just det resultat som producent, regissör och fotograf önskar. Det kräver lyhördhet, social förmåga och kunskaper i ekonomi (för att håIIa koII på budgeten).

IbIand kIiver en postproduktionskoordinator in i roIIen där hen hanterar konflikter och justerar arbetstempo och stämning.

Viktiga egenskaper som krävs för att trivas i yrkesroIIen är stresstålighet och förmåga att "muIti-taska", dvs håIIa fIera boIIar i Iuften samtidigt. Vidare behöver man också vara duktig på att lösa problem samt våga deIegera arbetsuppgifter, dvs lita på kollegor men samtidigt våga ifrågasätta andras arbete när det behövs.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

3 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.