Studioman

Studioman

Som studioman arbetar du i en TV-studio eller OB (Outside Broadcasting)-bussproduktion som bildproducentens förlängda arm på TV-studiogolvet.

Du ansvarar för medverkande och eventuell publik, ungefär som en inspicient på en teater eller en inspelningsledare vid filminspelningar.

I de sedvanliga arbetsuppgifterna som studioman ingår att hålla i administration och ekonomi för ett program eller programserie och att leda de medverkande, bland annat personal, i projektet. Som studioman svarar du ofta även för att manuskript tas fram och bearbetas.

Du kan också få göra intervjuer, svara för bildval till ett TV-program eller arbeta fram förslag till hur programmet ska utformas.

Studiomannen förmedlar producentens anvisningar från kontrollrummet till de medverkande i studion och ger klartecken när alla är klara för inspelning. Du kan också inkomma med idéer till nya produktioner.

Utbildning

Gymnasieskolans Samhällsvetenskapsprogrammet samt Estetiska programmet har inriktningar som ger en bra grund.

För vidareutbildning finns bland annat yrkeshögskola, folkhögskola och privata utbildningar.

Personliga egenskaper

Tålmodig, ordningssam men samtidigt snabbtänkt och bra på att hantera kriser. Det gäller att ligga steget före och ha koll på allt och alla!

Olika arbetstitlar förekommer

Man kan exempelvis ha en arbetstitel Backstage Studioman. Som Backstage Studioman bör du ha koll på allt som händer Backstage, i Green room, bland annat se till att de medverkande finns på rätt plats och tittar i rätt kamera. Med andra ord ansvarar du för allt som händer i Green room och backstage.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.