Scripta

Scripta

En scripta är den person som ansvarar för kontinuiteten under en filminspelning, så att filmens alla delar finns med och stämmer överens när filmen klipps ihop under sista perioder av filmproduktionen. 

Scriptan jobbar i nära samarbete med regissören och fotografer. Man kan också vara ett bollplank, om det uppstår några frågor eller missförstånd kring manuset eller rent tekniska aspekter. Ofta är det scriptan som ser till att allt blir realistisk och har en extra koll på kläder, hår, smink och andra detaljer mellan olika scener och tagningar. 

Scriptan brukar vanligtvis vara behjälplig för alla avdelningar inom filmproduktionen när det gäller klaffar och teknisk information, som t.ex scennummer, slate-nummer etc. En scriptas roll under filminspelningar kräver mycket bra koll på manuset. Förberedelser är därför viktiga för att det ska gå fort och smidigt på inspelningsplatser.

Under förproduktion bearbetar scriptan manus, bryter ner och gör dagindelning, kortmanus och annat som man anser kommer att underlätta vid en filminspelning. Under hela filminspelningsperioden antecknar scriptan allt som händer under tagningarna, varje inställning rapporteras ihop med teknisk information till klipparen.

Scriptan gör också en övergripande inspelningsrapport där all väsentlig information finns med från den aktuella inspelningsdagen. Alla möjliga frågor kan komma upp och därför måste scriptan vara snabbtänkt och stresstålig för att inte göra felbedömningar som kan på ett negativt sätt påverka inspelningen längre fram. En scriptas uppgift är också att se till att all text som kommer med stämmer överens med manuset.

Utbildning

Grundläggande kunskaper finns på flera av gymnasiets program, bl a Estetiska programmet eller Samhällsvetenskapsprogrammet.

Passande utbildning kan även finnas inom yrkeshögskolan.

Personliga egenskaper

För dig som vill jobba med TV eller film, har ett bra ordningssinne, god språkkänsla och är stresstålig kan yrket scripta passa.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.