På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Scripta

Scripta

Den som vill jobba med TV eller film och har ett bra ordningssinne kan passa som scripta. Det krävs dock också att man är mycket stresstålig.

En scripta är en person som ansvarar för "kontinuiteten" under en filminspelning, så att filmens alla delar finns med och stämmer överens, när filmen "klipps ihop" under sista perioder av filmproduktionen.
Scriptan jobbar i nära samarbete med regissören och fotografer. Hen kan också vara en sort "bollplank och ett facit", om det uppstår några frågor eller missförstånd kring manuset eller rent tekniska aspekter när det gäller att hålla koll på axlar och 180-gradersvinkeln när man byter utsnitt på kameran.

Scriptan brukar vanligtvis vara behjälplig för alla avdelningar inom filmproduktionen när det gäller klaffar och teknisk information, som t.ex scennummer, slate-nummer etc.

En scriptas roll under filminspelningar kräver mycket bra koll på manuset. Förberedelser är därför mycket viktiga för att det ska gå fort och smidigt på inspelningsplatser.

Scriptans roll under förproduktionen
Hen bearbetar manus, bryter ner och gör dagindelning, kortmanus och annat som hen tycker kommer att underlätta vid en filminspelning.

Scriptans roll under hela filminspelningsperioden
En scripta antecknar allt som händer under tagningarna, varje inställning rapporteras ihop med teknisk information - till klipparen. Scriptan gör också en övergripande inspelningsrapport där all väsentlig information (inkl. statistisk info) finns med från den aktuella inspelningsdagen.Alla möjliga frågor kan komma upp och därför måste scriptan vara snabbtänkt och stresstålig för att inte göra felbedömningar som kan på ett negativt sätt påverka inspelningen längre fram.
En scriptas uppgift är också att se till att all text som kommer med stämmer överens med manuset.

Personliga egenskaper
Viktiga egenskaper för att kunna arbeta som scripta är ordningssinne, noggrannhet, stresstålighet och en stor dos socialkompetens för att kunna på ett produktivt sätt samarbeta med många olika sortens människor.

Kvalifikationer
En scripta behöver ha mycket bra minne, känsla för språk, sinne för detaljer och ett körkort (i första hand B-körkort, för personbil).

Länktips

3 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.