På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Modell och mannekäng

Modell och mannekäng

Det finns olika sorters modeller och arbetsuppgifterna kan variera mycket.

Fashion modell
Mannekänger (fashion modeller) kallas modeller som visar kläder för återförsäljare, press och allmänhet på modevisningar eller i modereportage av olika slag. På catwalken, som scenen kallas, rör modellerna sig efter bestämda rörelsemönster som måste övas in. Tempot under en modevisning är högt med snabba klädbyten.

Det finns, annars, många andra typer av modeller, förutom fashionmodeller: konstmodell, fotomodell, "people modell", hårmodell, fotmodell och reklammodell - för att nämna några.

Fotomodell
Det ligger mycket arbete bakom en fotografering.
Som tjej bör vara minst 13 år* och inte mer än 20 när man börjar sin karriär som fotomodell. Det är vanligt att modellagenturer kräver att man är 16 år* fyllda. För professionella fotomodeller gäller rätt strikta "fysiska mått": vad gäller längden - minst 170 cm för tjejer och 182 cm för killar (man får alltså inte vara för kort).

För andra typer av modelljobb:
Som t ex Peoplemodell, hårmodell, reklammodell, osv finns inga särskilda ålderskrav eller speciella krav för utseende.

Ambassadör för varumärket
Som modell (oftast handlar det om fotomodeller) kan man bli vald eller utnämnd till ambassadör för ett visst varumärke.

"People modell"
Det kan man vara hela livet men det skiljer mycket på vad man får betalt. Oftast rör det sig om reklamjobb som ger några tusen kronor per tillfälle. Det är för de flesta endast ett extrajobb

Konstmodell
Konstmodeller eller som de också kallas för konstnärsmodeller arbetar oftast i långa pass inför en grupp som tecknar kroki. I det yrket krävs förmåga att stå helt stilla. Se gärna yrkespresentation Konstmodell.
 

LILLA ORDBOKEN

  • Modellportfolio (modellbok)** - är som en vanlig arbetssökandes CV eller Meritlista/Meritförteckning. Förutom en meritlista på tidigare modelluppdrag och grundläggande information om en modell, bör foton på modellen finnas med och gärna några urklipp från tidigare jobb, tex modekampanjer.
  • Modellrelease / fotografrelease - är ett kontrakt mellan en modell och en fotograf, och där ska stå både vad fotografen och modellen får göra med bilderna.
  • TFP fotografering - förkortning TFP står för engelska uttrycket "Time For Print" och innebär att både fotograf och modell får bilder till sin portfolio och ingen part tar betalt av den andra. Kom ihåg att skriva ett kontrakt (modellrelease) på vad bilderna får användas till.
     

Arbetsmarknad

Chanserna att bli "toppmodell" och kunna leva på inkomster från modelljobb är väldigt små. Att få ett enskilt modelluppdrag, en gång eller någon gång ibland, är däremot ingen omöjlighet. Det beror självklart på hur man ser ut, om man kan presentera sig på ett fördelaktigt sätt, hur hårt man jobbar och så också - på tur. Man kan öka sina chanser genom att skaffa en riktigt bra portfolio, lära sig posera framför kameran och ha mycket tålamod.
OBS! Du som vill bli fotomodell bör veta att det är bäst att ha en bra utbildning att falla tillbaka på.

Lön
De flesta modeller tjänar inte tillräckligt för att kunna leva på det, men några få lyckas komma längre och få ett eller flera bra kontrakt med olika företag som betalar väldigt bra. Även de som tjänar väldigt bra måste lägga undan en del av sin lön för att klara sig när uppdragen blir färre.
En mannekängmodell har oftast bara välbetalda uppdrag i några få år innan de räknas som "för gamla".

___________
* Är man under 18 år behöver man sina föräldrars/målsmans (vårdnadshavarnas) tillstånd. Gällande betalning måste också målsman/vårdnadshavare skriva under en så kallad "arbetsorder".

** Att ha en bra portfolio är mycket viktigt för en modell. Rekommendationen är att samla t.ex 10-12 bra foton, och gärna i lite olika vinklar och miljöer. Det är, alltså, mycket bättre att inte fylla portfolio med för många foton utan att välja istället bara ut de bästa. Det bekvämaste /och kanske bästa/ sättet att skaffa en portfolio är med hjälp av en etablerad modellagentur, men man kan också skapa en själv om man har eller kan ta bra egna foton.

Visste du att...?

Irene Sinclair blev modell vid 96 års-åldern. Källa: aftonbladet.se

Länktips
Fridhem.fhsk.se/vara-utbildningar/kulturkurserprofilkurser/teaterlinje
framtid.se/yrke/extrajobbare - yrkespresentation Extrajobbare
modelljobb.se/links - lista på modellagenturer
Info om högskoleutbildningar inom textil, mode & design i utbildningsguiden på Borås högskolans hemsida

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.