På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Modell och mannekäng

Modell och mannekäng

Det finns olika sorters modeller och arbetsuppgifterna kan variera mycket.

Fashion modell
Fashion modell kallas en modell som visar kläder för återförsäljare, press och allmänhet på modevisningar eller i modereportage av olika slag. På catwalken rör modellen sig efter bestämda rörelsemönster som måste övas in. Tempot under en modevisning är högt med snabba klädbyten.

Fotomodell
Det ligger mycket arbete bakom en fotografering. Man bör vara minst 13 år och inte mer än 20 när man börjar sin karriär som fotomodell. Det vanligaste är att modellagenturer kräver att man är 16 år fyllda.

Är man under 18 år behöver man vårdnadshavarens tillstånd. Gällande betalning måste också vårdnadshavare skriva under en så kallad "arbetsorder".

För professionella fotomodeller gäller rätt strikta mått vad gäller längden - minst 170 cm för tjejer och 182 cm för killar

Konstmodell
Konstmodeller (krokimodell) eller som de också kallas för, konstnärsmodeller, arbetar oftast i långa pass inför en grupp som tecknar kroki. I det yrket krävs förmåga att stå helt stilla.

People modell
Det kan man vara hela livet men det skiljer mycket på vad man får betalt. Oftast rör det sig om reklamjobb som ger några tusen kronor per tillfälle. Det är för de flesta endast ett extrajobb. 

Att ha en bra portfolio är mycket viktigt för en modell. Rekommendationen är att samla t.ex 10-12 bra foton, och gärna i lite olika vinklar och miljöer.

Det bekvämaste, och kanske bästa sättet att skaffa en portfolio, är med hjälp av en etablerad modellagentur, men man kan också skapa en själv om man kan ta bra egna foton.

Framtidsutsikter

Chanserna att bli "toppmodell" och kunna leva på inkomster från modelljobb är väldigt små. Att få ett enskilt modelluppdrag, en gång eller någon gång ibland, är däremot ingen omöjlighet. Det beror självklart på hur man ser ut, om man kan presentera sig på ett fördelaktigt sätt, hur hårt man jobbar och så ska man ha mycket tur.

Man kan öka sina chanser genom att skaffa en riktigt bra portfolio, lära sig posera framför kameran och ha mycket tålamod.

Arbetsplats

De flesta modeller tjänar inte tillräckligt för att kunna leva på det, men några få lyckas komma längre och få ett eller flera bra kontrakt med olika företag som betalar väldigt bra. Även de som tjänar väldigt bra måste lägga undan en del av sin lön för att klara sig när uppdragen blir färre.

En mannekängmodell har oftast bara välbetalda uppdrag i några få år innan de räknas som "för gamla".

Lilla ordboken

Modellportfolio - är som en vanlig arbetssökandes CV eller Meritförteckning. Förutom en meritförteckning på tidigare modelluppdrag och grundläggande information om en modell, bör foton på modellen finnas med och gärna några urklipp från tidigare jobb, tex modekampanjer.

Modellrelease / fotografrelease - är ett kontrakt mellan en modell och en fotograf, och där ska stå både vad fotografen och modellen får göra med bilderna.

TFP fotografering - förkortningen TFP står för engelska uttrycket "Time For Print" och innebär att både fotograf och modell får bilder till sin portfolio och ingen part tar betalt av den andra. Kom bara ihåg att skriva ett kontrakt (modellrelease) på vad bilderna får användas till.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

7 Lediga jobb

Fotomodell elfordon - Extraknäck

Arbetsgivare / Ort: Nordbutiker i Sverige AB / Norrtälje
Omfattning / Varaktighet:
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 30 juni (6 dagar kvar)
Publicerad: 2021-05-10
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet

Har du lite tid över och är ute efter ett roligt extraknäck under sommaren?


Skulle du tycka det vore kul att synas på produktbilder och video för elsparkcyklar, elcyklar, elmopeder och liknande produkter?


Finns du tillgänglig i Norrtäljeområdet för några timmars fotande med hyfsat kort varsel?


Om ja, skulle vi gärna vilja komma i kontakt med dig!


Vem vi söker:

Då vi har en stor variation på målgrupp för våra olika produkter ser vi också gärna en stor variation på våra modeller.

Just nu söker vi dessutom ett antal modeller för våra olika produkter, så om du är intresserad skicka in din ansökan till oss.


Om Nordbutiker:

I dagsläget driver vi på Nordbutiker ett tiotal olika webbutiker i Sverige, Norge, Danmark och Finland som var och en marknadsför nischade produkter inom olika produktkategorier. Vi är Nordens främsta specialist på lätta elfordon (MicroMobility) som elcyklar, elsparkcyklar, elmopeder och elbilar för barn, men vårt sortiment sträcker sig ända till hemträningsredskap.

Besök gärna någon av våra webbutiker för mer information om våra produkter:

www.rull.se

www.evobike.se

www.elmoped.se

www.blimo.se

www.sportig.se

Rekryteringen pågår fortlöpande och tjänsten kan komma att tillsättas innan sista ansökningsdatum, vänta därför inte med att skicka in din ansökan till [email protected]


Vi ser gärna att du i din ansökan bifogar en bild på dig samt din längd så att vi kan göra en bedömning om vilka av våra produkter som skulle kunna passa dig.

Arbetsgivare
Nordbutiker i Sverige AB
Gösvägen 28
76141 Norrtälje
Hemsida: www.nordbutiker.se
Ansökan
Ansök senast 30 juni (6 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Skådespelare sökes

Arbetsgivare / Ort: EVENTLIGAN SVERIGE AB / Göteborg
Omfattning / Varaktighet:
Lönetyp: Rörlig ackords- eller provisionslön
Ansök senast 31 juli (1 månad 7 dagar kvar)
Publicerad: 2021-05-31
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Skådespelare

Om jobbet

Skådespelare sökes till deckargåta!

Eventligan Sverige AB söker nu skådepelare inför vår nästa spelperiod av Deckargåtan.

Deckargåtan spelas i Göteborg, mitt i Vasastan.

Vår Deckargåta är en teaterföreställning i fyra akter där publiken gissar vem som är mördaren mellan varje akt. I akt paus äter också publiken middag, trerätters, en rätt i varje akt paus.

Själva föreställningen utspelar sig på 1700 talet och kretsar kring en Greve och hans familj. Det handlar mycket om relationer, affärer och pengar. Publiken följer varje liten detalj i föreställningen i sin jakt på ledtrådar för att lista ut vem som är mördaren.

I vanliga fall spelar vi en ny Deckargåta varje år men eftersom förra årets Deckargåta endast blev spelad några gånger så sätts den upp ett år till.

Det här är ett projekt som sträcker sig mellan september 2021 till april 2022.

Under September så repas pjäsen in och sedan är det premiär i början av oktober. Vi lägger rep perioden så att det går att kombinera med studier eller jobb på dagtid. Det repas alltså kvällar mellan 17:00 -22:00 och heldagar på lördag och söndag.

Den spelas sedan i princip varje lördag med ca 5 undantag under perioden oktober-april. Perfekt för den som vill ha ett bra extrajobb i Göteborg under vinterhalvåret.

Ansökningsperioden är Juni-Juli. I början på Augusti så blir det auditions följt av kontraktsskrivning innan rep perioden drar igång i början på September.

Totalt söker vi 3 stycken kvinnliga skådespelare och 2 stycken manliga skådespelare i spelålder 20-40 år.

Lön enligt överenskommelse.


Eventligan Sverige AB är ett relativt litet företag och teaterprojekteten har begränsad budget. Förutom teater och show jobbar Eventligan även med bland annat teambuilding events.

Eventligan har inga som helst bidrag utan driver teaterverksamheten helt oberoende av bidrag.

Detta blir vårt fjärde år som vi sätter upp Deckargåta i Göteborg.

För att ansöka om att vara med i detta projekt så skickar du ett mail till vårt systerbolag som kommer att sköta rekryteringsprocessen för detta projekt.

[email protected]

Ju mer information om dig desto bättre. Har du ett CV, skicka med det, har du ett showreel, skicka med det. Har du inget showreel, så kanske du har bilder du kan skicka med.

Arbetsgivare
EVENTLIGAN SVERIGE AB
Vävskedsgatan 4
41659 Göteborg
Hemsida: www.eventligan.se
Ansökan
Ansök senast 31 juli (1 månad 7 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE

Skådespelare med sångkunskaper till Halloween 2021

Arbetsgivare / Ort: Liseberg AB
Omfattning / Varaktighet: Deltid / 11 dagar - 3 månader
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 1 augusti (1 månad 8 dagar kvar)
Publicerad: 2021-06-17
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Krav
  • Skådespelare

Om jobbet
Upplevelse- och åkattraktionerna är för många gäster anledningen till ett Lisebergsbesök. Med bemötande och säkerhet i fokus ansluter gästverksamhetsområde Attraktion starkt till ansvaret för gästens helhetsupplevelse och förstärker Lisebergsupplevelsen ytterligare. Beskrivning Gästverksamhet Attraktion på Liseberg söker skådespelare med sångkunskaper till Skräckenheten Cirkus Bisarr. Dagen kommer att blandas med sångframträdanden och talade monologer. Som skådespelare uppträder du med manusbaserade nummer. Sångvana är ett krav. Arbetsuppgifter En arbetsdag innefattar förutom schemalagda framträdanden, även uppvärmning, förberedelser och iordningställande. Tjänsterna vi erbjuder är säsongstjänster och arbetstiden följer Lisebergsparkens öppettider och är förlagd till såväl vardagar som helger, dagtid som kvällstid. Kvalifikationer De framträdanden som spelas är till stor del manusbundna och regisserade, men innehåller även improviserade delar, vilket gör att vi lägger stor vikt vid din förmåga att improvisera. Vi söker dig som är en stark sångare och har röstläge sopran eller alt. Har du erfarenheter eller utbildning inom sång samt fysisk teater är detta meriterande. För att arbeta som skådespelare på Liseberg ser vi att du har utbildning och/eller professionell erfarenhet inom området teater/sång/dans. Samt goda kunskaper inom improvisation. Vi vill att du förutom din ansökan och CV att du spelar in en stycke film där du berättar om vem du är, varför vill du arbeta på Halloween och presentera ditt nummer? 60 sek. Vill du så får du gärna länka din showreal. Vill du veta mer om våra karaktärer eller övrig information om tjänsten är du välkommen att kontakta vår konceptkoordinator/arbetsledare Elisabeth Söderberg, 031-766 70 37, områdeschef Emil Aronsson, 031-766 73 43 alt via mejl [email protected] Observera att sista ansökningsdag är söndagen den 1 augusti och audition kommer att hållas på Liseberg måndag den 23 augusti.
Arbetsgivare
Liseberg AB
Ansökan
Ansök senast 1 augusti (1 månad 8 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Aktörer till Halloween 2021

Arbetsgivare / Ort: Liseberg AB
Omfattning / Varaktighet: Deltid / 11 dagar - 3 månader
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 1 augusti (1 månad 8 dagar kvar)
Publicerad: 2021-06-17
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Om jobbet
Upplevelse- och åkattraktionerna är för många gäster anledningen till ett Lisebergsbesök. Med bemötande och säkerhet i fokus ansluter gästverksamhetsområde Attraktion starkt till ansvaret för gästens helhetsupplevelse och förstärker Lisebergsupplevelsen ytterligare. Beskrivning Gästverksamhet Attraktion söker Aktörer till vår säsong Halloween. Som Aktör uppträder du tillsammans med andra Aktörer i ett av våra Skräckhus eller vid våra uteområden. Vi har till årets säsong fem stycken Skräckhus; Vinden, Gasten, Zombie, The Experiment och Skogen samt två stycken uteområden; Cirkus Bisarr och Distrikt Z. Arbetsuppgifter En arbetsdag som Aktör innefattar att du kommer skrämma våra gäster. Arbetstiden inkluderar förberedelser innan och efter ditt agerande. Tjänsterna vi erbjuder är säsongstjänster och arbetstiden följer Lisebergsparkens öppettider och är förlagd till såväl vardagar som helger, dagtid som kvällstid. Till detta tillkommer tillfällen för uppstartsmöten och utbildning. Kvalifikationer De framträdanden som spelas är till viss del manusbundna och regisserade, men innehåller även improviserade delar, vilket gör att vi lägger stor vikt vid din förmåga att just improvisera. Har du erfarenheter eller utbildning inom fysisk teater är detta meriterande. För att arbeta som Aktör ser vi att du har goda kunskaper inom improvisation samt att kunna ta regi. Vi vill att du förutom din ansökan och ditt CV spelar in två stycken olika filmer: Nummer 1 – presentera dig (vem är du) och svara på frågan varför vill du arbeta på Halloween Liseberg? Maxtid 30 sek. Nummer 2 – här vill vi se dig skrämma en kompis. Maxtid 30 sek. Notera att om du idag är anställd på Liseberg skall du inte söka via denna annons. Vill du veta mer om våra karaktärer eller övrig information om tjänsten är du välkommen att kontakta vår konceptkoordinator/arbetsledare Elisabeth Söderberg, 031-766 70 37, områdeschef Emil Aronsson, 031-766 73 43 alt via mejl [email protected] Observera att sista ansökningsdag är söndagen den 1 augusti och audition kommer att hållas på Liseberg den 16, 17, 18 och 19 augusti.
Arbetsgivare
Liseberg AB
Ansökan
Ansök senast 1 augusti (1 månad 8 dagar kvar)

Ansök här
VISA MINDRE

Öppen audition på Teater Halland

Arbetsgivare / Ort: Teater Halland AB / VARBERG
Omfattning / Varaktighet:
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 31 augusti (2 månader 7 dagar kvar)
Publicerad: 2021-06-17
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Arbetslivserfarenhet
Meriterande
  • Skådespelare

Om jobbet

Välkommen på öppen audition

Vi är nyfikna på att lära känna nya personer och söker skådespelare till 1-års-kontrakt och pjäskontrakt spelåret 22/23, och inför framtida rollbesättningar.

Kriterier:

Vi söker dig som är utbildad vid Teaterhögskolan, eller motsvarande högskoleutbildning, eller har minst 3 års arbetslivserfarenhet som skådespelare på teater.

Ansökan:

Skicka CV och 1 minut mobilfilm (liggande format) som speglar ditt konstnärskap. Vi avböjer personliga brev!

Ansökan skickas till [email protected] senast 31 augusti.

Besked om antagning till audition lämnas 24 september.

Audition:

Audition hålls söndag 10 oktober och måndag 11 oktober på Teater Halland i Varberg kl. 9–16.

Vi kommer att välja ut 20 personer per dag, totalt 40 personer.

Ersättning utgår med 2000 kr och så bjuder vi på lunch.

Workshop:

Vår öppna audition utformas som en workshop där vi tillsammans jobbar med text, rörelse och improvisation. Ingen förberedelse krävs. Workshopen leds av några av teaterns skådespelare och Anna Sjövall, konstnärlig ledare.

Om Teater Halland:

Med våra tre scener och över 20 000 besökare, är Teater Halland en av regionens största kulturinstitutioner och arbetsgivare för flest konstnärer. Vi spelar drygt 200 föreställningar per år, hälften på turné och hälften i teaterhuset i Varberg. Tillsammans med våra andra arrangemang, möter vi publik vid över 300 tillfällen per år. Under vår 30-åriga historia har Teater Halland blivit en betydande regional mötesplats för konst, samtal och gemensamma upplevelser. Med blick mot omvärlden och ett prioriterat uppdrag mot barn och unga är vi en viktig framtidsaktör.

Vi förflyttar verkligheter och tar hit världen

Arbetsgivare
Teater Halland AB
BIRGER SVENSSONS VÄG 28
43222 VARBERG
Hemsida: www.teaterhalland.se
Ansökan
Ansök senast 31 augusti (2 månader 7 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.