På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Discjockey - DJ
Spela filmen

Discjockey - DJ

En discjockey (DJ) har känsla för stämningar och kan spela musik i en blandning som passar gästerna.

En kvalificerad discjockey sammanställer program, med hjälp av egna skivor, sköter tekniken, kommunicerar med publiken och anpassar musik och stämningar efter publikens behov och förväntningar.

Många discjockeyer pratar aldrig mellan skivorna medan andra tycker att det som sägs i mikrofonen hör till en del av föreställningen. Ibland fungerar discjockeyn som ett alternativ till dansband.

I jobbet ingår att kunna uppträda inför och kommunicera med publiken, ha kunskap i ljudteknik och gärna känna till grunderna för ljussättning. Även kunskaper i taktlära och i grundläggande mixning behövs.

En discjockey bör också ha kunskap om ljud och om vilka risker hög ljudvolym kan medföra för hälsan. Ute på spelningarna samarbetar discjockeyn exempelvis med arrangörer, restaurangchefer och den övriga personalen. Om arrangören har önskemål om vilken typ av gäster som ska komma till spelstället kan uppgiften bli att finna och spela den musik som passar gästerna.

Genom att använda musiken kan du också skapa stämningar som påverkar var i lokalen gästerna samlas.

DJ-workstationer har ofta inbyggda eller kompletterande keyboards, därför är det bra att kunna spela keybord (piano). 

Utbildning

De flesta discjockeyer är självlärda. Den som vill bli DJ och kanske har det som sin hobby, kan kanske försöka prova på det yrket vid tillfälliga engagemang/event.

Vissa företag i underhållningsbranschen kan ibland erbjuda traineeutbildning för discjockeyer.

Det är en fördel att ha kunskap om ljud samt ljudets betydelse och skadeverkningar, samt veta hur nöjesbranschen fungerar med olika medverkande produktionsbolag.

Rekommenderade gymnasial utbildning är Estetiska programmet, inritkning Musik, där man väljer, om möjligt, till ljudteknik och studioteknik. Teknikprogrammet, inriktning informations-och-medieteknik är också en bra grund.

Passande utbildningar kan finnas hos privata utbildningsanordnare samt inom yrkeshögskolan.

Framtidsutsikter

Med kunskaper i musikproduktion, ett brinnande intresse för musik och för evenemang samt med bred kontaktnät och, ovanpå det, passande teknisk utrustning kan man komma långt.  

Konkurrensen om engagemang är mycket hård och möjligheterna att kunna försörja sig som discjockey beror mycket på hur målmedveten och skicklig man är samt vilken förmåga man har att marknadsföra sig själv.

Personliga egenskaper

Discjockeyn måste vara utåtriktad och ytterst lyhörd för publikens önskemål.

Arbetsplats

Discjockeyn kan arbeta på diskotek, dansrestauranger, nattklubbar, hotell, folkparker, privata fester eller på företagsarrangemang.

Framförallt krävs både djup kunskap och stort intresse för både gamla och nya musikstilar och trender.

Visste du att...?

... höga ljud kan orsaka tinnitus, ett tillstånd när innerörat skapar konstant pip-signal. Ca 90% av ungdomar lider av tillfällig tinnitus, speciellt efter besök till musikfestivaler. Tinnitus går inte att bota med de metoder som finns tillgängliga idag, därför rekommenderas det att förebygga genom att undvika att vistas nära höga ljud eller genom att använda hörselskydd.

Visa mer
Visa mindre

1 Lediga jobb

Musikvärd/dj till Bistro Borgen

Arbetsgivare / Ort: Matmuren AB / Visby
Omfattning / Varaktighet:
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön
Ansök senast 23 May (12 dagar kvar)
Publicerad: 2021-04-23
Källa: Arbetsförmedlingen
VISA MER
Kvalifikationer
Språk
Krav
  • Svenska
  • Engelska

Om jobbet

Har du ett brinnande intresse för musik? Tycker du om att underhålla och bjuda på dig själv? Då är detta jobb helt rätt för dig.

Som musikvärd ansvara du för att det spelas rätt musik för stunden. Du har även ansvar för karaoken som är mycket populär här på Bistro.

Vi söker musikvärdar som vill jobba 2-4 kvällar i månaden. Bistro Borgen är en restaurang med biljard, shuffleboard och spel. Varje fredag och lördag kör vi skön musik för våra gäster kombinerat med karaoke. Vi värdesätter personlighet framför erfarenhet och söker någon som känner sig bekväm i sin roll på scen. Som musikvärd är det din uppgift att skapa en skön stämning och ta ansvar för karaoken.

Bistro Borgen är en folklig Bistropub precis innanför Österport i Visby innerstad. Vi serverar mat lagad från grunden bland annat burgare, quesadillas, suveräna pizzor, vegetariskt m.m. Här kan du spela biljard, shuffleboard m.m. På helgerna har vi musikbar och även Karaoke.

Matmuren AB

är ett driftsbolag på Gotland som driver tre restauranger och en omfattande eventverksamhet, både i egna lokaler och över hela Gotland. Verksamheten pågår året runt med stor tyngd på sommarhalvåret. Bistro Borgen med luncher, pizza och street food, Frimis Krog med bröllopsfester och lammgrillning och Bistra Harens medeltidskrog med historieätarmenyer och Medeltida Gästabud skapar kreativa och varierande utmaningar i det dagliga jobbet.

Arbetsgivare
Matmuren AB
Södra Murgatan 53
62157 Visby
Hemsida: http://www.bistroborgen.se
Ansökan
Ansök senast 23 May (12 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
VISA MINDRE
VISA FLER LEDIGA JOBB


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.