På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Discjockey - DJ
Spela filmen

Discjockey - DJ

En discjockey (DJ) har känsla för stämningar och kan spela musik i en blandning som passar gästerna. Discjockeyn kan arbeta på diskotek, dansrestauranger, nattklubbar, hotell, folkparker, privata fester eller på företagsarrangemang. En kvalificerad discjockey sammanställer program, med hjälp av egna skivor, sköter tekniken, kommunicerar med publiken och anpassar musik och stämningar efter publikens behov och förväntningar.
Många discjockeyer pratar aldrig mellan skivorna medan andra tycker att det som sägs i mikrofonen hör till en del av föreställningen. Ibland fungerar discjockeyn som ett alternativ till dansband. Discjockeyn måste vara utåtriktad och ytterst lyhörd för publikens önskemål.

I jobbet ingår att kunna uppträda inför och kommunicera med publiken, ha kunskap i ljudteknik och gärna känna till grunderna för ljussättning. Även kunskaper i taktlära och i grundläggande mixning behövs. Framförallt krävs både djup kunskap och stort intresse för både gamla och nya musikstilar och trender. En discjockey bör också ha kunskap om ljud och om vilka risker hög ljudvolym kan medföra för hälsan. Ute på spelningarna samarbetar discjockeyn exempelvis med arrangörer, restaurangchefer och den övriga personalen. Ifall arrangören har önskemål om vilken typ av gäster som ska komma till spelstället kan uppgiften bli att finna och spela den musik som passar gästerna.
Genom att använda musiken kan du också skapa stämningar som påverkar var i lokalen gästerna samlas.

DJ-workstationer har ofta inbyggda eller kompletterande keyboards, därför är det bra att kunna spela keybord (piano). 

Utbildning

De flesta discjockeyer är självlärda (autodidakter). Den som vill bli DJ kan kanske försöka pröva-på det yrket som en hobby vid tillfälliga engagemang/event. Senare får man kanske "hoppa in" som ersättare och på så sätt kan skaffa sig erfarenheter och rutin i efterhand som man jobbar. Vissa företag i underhållningsbranschen kan ibland erbjuda traineeutbildning för discjockeyer. Dessutom kan det finnas korta tekniska utbildningar på vissa orter. Det är en fördel att ha kunskap om ljud samt ljudets betydelse och skadeverkningar, samt veta hur nöjesbranschen fungerar med olika medverkaande produktionsbolag.
Med kunskaper i musikproduktion, ett brinnande intresse för musik och för evenemang samt med bred kontaktnät och, ovanpå det, passande teknisk utrustning kan man komma långt.  
Rekommenderade gymnasiala utbildningar är: ES, inritkning Musik där man väljer, om möjligt, till ljudteknik och studioteknik men funkar också bra att läsa Teknikprogrammet, t.ex på inriktningen TE/informations-och-medieteknik (eller på ngt annat gymnasieprogram) och välja kurser i musik samt studioteknik / ljudteknik som Individuellt val eller som U-kurser, utökade. För att få läsa utökade kurser krävs det rektors beslut (det är inte elevens rättighet); vilka kurser som finns att välja inom Individuellt val varjerar mycket mellan skolorna.
Vissa gymnasieskolor satsar även på att "mentorskap i arbetslivet" vilket skulle kunna innebära att gymnasieskolan kan ordna en Dj som mentor till eleven.

Studier i musikproduktion (som ofta är möjliga att bedriva på ES, inriktning Musik, t.ex som kurser inom Programfördjupning) leder ofta till ökat intresse för ljudteknik i studio och/eller live, och man kan i så fall välja att även satsa på att producera egna loopar eller låtar, vid sidan av satsningen på DJ-yrket.

Framtidsutsikter

Konkurrensen om engagemang är mycket hård och möjligheterna att kunna försörja sig som discjockey beror bland annat på hur målmedveten och skicklig man är, samt vilken förmåga man har av att "sälja sig själv."

Visste du att...?
Höga ljud kan orsaka tunnitus, ett tillstånd när inre örat "skapar konstant pip-signal". Ca 90% av ungdomar lider av tillfällig tinnitus, speciellt efter besök till musikfestivaler. Tinnitus går inte att bota, i alla fall inte med de metoder som finns tillgängliga idag. Därför rekommenderas det att förebygga genom att undvika vistas nära höga ljud eller genom att använda hörselskydd.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.