På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Bröllopskoordinator

Bröllopskoordinator

Bröllopskoordinator (eng.Wedding planner) kallas också för bröllopsplanerare eller för bröllopssamordnare.

Bröllopskoordinatorns viktigaste uppgift är att se till att ett bröllop blir exakt så som brudparet önskar, allt från festlokal till brudklänning, från limousinetransport till inbjudningskort, från blomsterdekorationer till festmiddag.

En duktig bröllopskoordinator kan efter att ha träffat och intervjuat brudparet dra sina egna slutsatser och, utifrån det som brudparet berättat, föreslå ett antal alternativ som man därefter väljer att jobba vidare med. Oftast har brudparet en egen föreställning om hur bröllopet skall organiseras.

Bröllopskoordinatorn kan hjälpa till att förverkliga brudparets, deras anhörigas och vänners idéer tack vare sina kontakter samt sin erfarenhet och kunskap inom organisering av fester/bröllop. Ibland tar bröllopskoordinator hand om all planering från början till slut, men i andra fall anlitas man som konsult för vissa moment i ett bröllop.

Utifrån en given budget, kundens önskemål och sin egen vision av ett drömbröllop kan bröllopskoordinatorn hjälpa till att skapa en oförglömlig upplevelse för brudparet och för bröllopsgästerna.

Bröllopskoordinatorn bör ha goda kontakter i flera branscher för att kunna hitta det som är bäst för varje kund. De flesta bröllopskoordinatorer är egnaföretagare.

Det finns inga krav på någon formell utbildning för en bröllopskoordinator, men utbildning inom Turism eller Hotel- och Restaurang Management (som kan finnas inom yrkeshögskolan) kan vara bra att ha genomgått innan man satsar på karriär som brollopskoordinator.

Personliga egenskaper som är viktiga för bröllopskoordinator är att man måste vara kreativ, stresstålig, god organisatör, serviceinriktad, har välutvecklad social förmåga och kan skapa trygghet hos kunderna.

Tips från bröllopskoordinatorn

  • "Save the date"-korten är bra att skicka ut redan ett år innan bröllopet. 6-8 veckor innan bröllopet skickar man självaste Inbjudningskortet.
  • Placeringskort är frivilliga att använda, man kan också välja en "mellanvariant" och då placerar man några viktiga gäster, som brudparens föräldrar, best man och brudtärnorna, på specifika platser medan de andra gästerna kan få sätta sig var de vill.

Visste du att...?

Skottdagen - inträffar var fjärde år, dvs 29 febr 2020, 29 febr 2024, 29 febr 2029 osv., och enligt borgerlig svensk tradition från 1800-talet kunde kvinnor fria till män endast den 29 februari, dvs bara under en dag var fjärde år. Under alla andra dagar var tanken att det är en man som ska fria till en kvinna.

... det är inte i alla länder som bruden bär en vit klänning, exempelvis i Indien bär bruden traditionellt en röd klänning. Vita kläder bär man i Indien till begravning, vit klädsel betraktas i Indien som "sorgens färg".

Länktips

7 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.