På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Kalaskoordinator

Kalaskoordinator

Kalaskoordinator (på engelska party planner) är en sort "eventkoordinator" som även kan kallas för partyarrangör, festfixare, eventmakare eller partyfixare.

Ofta specialiserar man sig på en viss inriktning inom branschen: exempelvis är vissa kalaskoordinatorer mest eller endast inriktade på att ordna kalas för barn (ofta handlar det om att tillsammans med föräldrarna planera och genomföra födelsedags-kalas för barn i förskoleåldern eller för barn som går på lågstadiet) eller på ”glämping” som på ”svengelska” betyder glamourös camping (att campa med lyxig bekvämlighet).
 
Yrket är i Sverige mycket litet och i princip alla som arbetar med det är egnaföretagare/entreprenörer. Men man kan också vara anställd t.ex på McDonald´s eller ett annat företag som bl a erbjuder möjlighet att ha födelsedagskalas inne på restaurangen/matstället.

Det är mycket vanligare att arbeta inom det här yrket utomlands, ex. i USA där "barnkalas-industrin" är mycket mer "utbredd" som affärsverksamheter ("business opportunities").

För att kunna lyckas i yrkesrollen som kalaskoordinator/barneventarrangör behöver man vara kreativ, flexibel, tillmötesgående och tålmodig samt en person som har attityd till problem: "allt kan gå om man vill (på engelska kan do - approach)".

Man behöver både ha god affärssinne samt förståelse för barnens- och föräldrarnas behov och önskemål. Vidare behöver man vara en förutseende person (för att kunna förekomma de olika "problem" som kan uppstå när man organiserar en event för barn). Det är även mycket viktigt att vara en duktig marknadsförare för att skaffa tillräckligt antal betalande kunder. 

Även tillgång till passande lokal (som är säkerhetsanpassad så att risken är minimal att barnen kan skada sig) krävs för att kunna lyckas inom det här yrket. 

Ingen speciell utbildning krävs men det är fördelaktigt om man har utbildning och/eller erfarenhet av någon pedagogisk verksamhet. Det kan också krävas att man har körkort B*** för personbil och det är fördelaktigt om man har körkort C, för lastbil. 
På högskolan i Borås erbjuds en 2-årig utbildning som lär de studerande att genomföra olika typer av evenemang. Det kan handla om biopremiärer eller att marknadsföra en viss produkt.

Att tänka på
I jobbet som eventfixare ingår det ibland att mingla med kändisar och ha det trevligt, men bakom kulisserna ställs också mindre glamorösa och rätt så tuffa krav, som t.ex att ha omfattande kunskaper i ekonomi och rediovisning. Man måste också vara oerhört flexibel och beredd att jobba dygnet runt både före, under och efter många event.

Visste du att...?
Det finns i USA en tradition som många följer: på "one-year anniversary" av Bröllopsdagen äter det "nygifta paret": mannen och hustrun, en bit av sin bröllopstårta, som då är ett år gammal (tårtan förvaras i frysen under ett helt år sedan brölloppet). 

Länktips

Var god se även andra yrkespresentationer, ex. MarknadsförareBabyproof-expert och Egenföretagare.

 

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.