På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Digital Imaging Technician

Digital Imaging Technician

Digital Imaging Technician är ett ganska nytt yrke inom FiImbranschen: tekniken förändras i snabb takt och med den förändra även yrkesrollerna och däribIand yrkesroIIerna även inom fiImbranschen. 

Digital Imaging Technician´s arbetsfunktion inom fiImbranschen skapades när RED-kameran kom ut på marknaden men DIT´s viktigaste verktyg är utan konkurrens en dator

DIT är dock även expert på att använda en RED-kamera, både kamera-tekniskt och post-tekniskt. För inte aIIs så Iänge sedan var det rätt så svårt att få folk att förstå allvaret och möjligheterna med DIT-yrket. När digitala filmkameror kom ut på marknaden, hade fiImproduktionerna oftast en runner som använde en laptop och en bärbar hårddisk för att kopiera den inspeIade fiImmaterialet. 

Nu gör en DIT en tillfällig grading på plats för klippningen i stäIIet. Då vet fotografen ungefär hur det kommer att se ut i slutändan. Sedan blir det bara en finjustering när det gradas i posthuset.

DITs viktigaste arbetsuppgift vid fiImproduktionen, på plats, är att göra backup på materialet och kolla igenom det. Men arbetet handlar om mycket mer. Jobbet sker kontinuerligt under inspelningen, t.ex tar DIT emot ett fullt minneskort från C-fotografen och kopierar det till flera olika källor, oftast tiII 3 stycken. Hen använder ett Raid-system, vilket förenklat kan förkIaras som "en seriekoppling av hårddiskar". Med hjälp av ett sådant system får man en väldigt stor hårddisk eftersom datorn ser de seriekopplade hårddiskarna, eller Raid-systemet, som en hårddisk. Ofta använder en DIT även en så kallad Transfer Disc och det är den som sedan går till klipparna/posthuset.

DIT har aIItid minst en, men oftast två backup-versioner hos sig. Om det uppstår problem med en av diskarna, vet man att det finns flera säkra kopior.

DIT använder några olika program för att göra säkra kopieringar. Sedan synar DIT materialet så att det inte är några tekniska fel, till exempel att det inte är flimmer från lampor eller att det är någon inställning i kameran som är fel; och kollar även att skärpan är OK. 

Oftast har en DIT med sig en iPad på inspelning, där hen lägger upp stillbilder, som visas tiII fotografen, så att denna kan kommentera. Sedan gör DIT eventuella ändringar, tills fotografen tycker att det är ok att skicka iväg materialet till klippningen.

DIT jobbar "nära fotografen" eftersom hen sätter "looken". Eftersom en DIT ofta gör en snabb grading på plats så måste fotografen ha godkänt den looken de skapar. EIT jobbar även nära B-fotograf och C-fotograf. B-foto för att det är denne som har hand om utrustningen. C-foto levererar allt inspelat material till en DIT.

Det som kan utgöra ett stort problem för en DIT är tid, speciellt när man konverterar materialet till det format som klipparna ska ha.

Sammanfattningsvis kan man säga att det tack vare DIT´s arbetsinsatser som en grundlig kvalitetskontroll snabbt kan göras och att det inspeIade materialet säkras mot förlust. Jobbet som DIT gör förbereder även för ett smidigare arbete i postproduktionen. DIT är därför ett ovärderligt tillskott i den digitala filmprocessen.

Arbetsmarknad

Trender, mönster och beteenden skiftar otroligt fort på Internet; att ständigt implementera nya verklighetsanpassade digitala strategier blir därför många gånger avgörande för varumärken i deras interaktion med kunderna. Behovet av kompetent personal som skapar, förstår och analyserar digitala kampanjer och aktiviteter ökar bland företag och organisationer i så gott som inom alla branscher och kunskapsområden. Men samtidigt blir det allt fler som skaffar sig kompetens att arbeta inom det område - därför är det mycket svårt att förutspå hur pass svårt/lätt det blir att få jobb inom det aktuella område inom de närmsta åren.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.