Julias resa till ingenjör - Från rymden till skogen Reportage i samarbete med Södra Skogsägarna

Julias resa till ingenjör - Från rymden till skogen

Julia Cramstedt, 27 år, har valt sitt yrke utifrån vad hon tycker är roligt i livet. Hennes intresse för matematik, naturvetenskap och rymden ledde henne till att bli civilingenjör. Efter studierna fann hon sin plats inom skogsindustrin, där hon idag arbetar som ingenjör i produktionsprocessen på ett massabruk. Julia älskar att kombinera teknisk problemlösning med mänsklig utveckling i en bransch som ständigt strävar efter hållbarhet och innovation.

Julia växte upp i Värnamo, i hjärtat av Småland. Hon var en aktiv tjej som tränade konståkning sex dagar i veckan och spelade gitarr, samtidigt som hon också satsade hårt på sina studier.

Att följa sina intressen

Julia har aldrig haft en tydlig vision om vad hon kommer att arbeta med.

- Jag har låtit mina intressen styra mina val och jag tror att om jag tycker något är kul, så blir jag också bra på det. På högstadiet var mina favoritämnen matematik och naturvetenskap, och jag tyckte det var särskilt kul med kemi och rymden. Därför kändes det självklart att välja det naturvetenskapliga programmet på gymnasiet, som ger en bred behörighet och möjligheten att lista ut vad jag ville göra längs vägen, säger Julia.

Under gymnasiet fortsatte hennes intresse för matematik och kemi, och det var även de ämnen hon var bäst på. När det blev dags att välja universitetsutbildning föll valet på civilingenjörsprogrammet i kemiteknik med fysik.

- Jag var fortsatt fascinerad av rymden och valde utbildningen eftersom jag senare kunde välja en master inom astronomi och fysik. Jag läste tre år brett och två år nischat. Till en början insåg jag inte att utbildningen jag valt var inriktad mot industrin. Jag visste inte ens vad industri var för något, jag tänkte kanske att det var någonstans man stod med en skiftnyckel och var lite skitig. Det var först under andra året som jag förstod vad det innebar och hur tekniskt avancerad och komplex industrin är. Under utbildningen tyckte jag att kemiteknik, som handlar om stora flöden, som värmeöverföringar, var det roligaste, och släppte därmed astronomispåret, berättar Julia.

Julias val har lett henne till en anställning inom skogsindustrin, en bransch som var ganska okänd för henne.

- Under utbildningen fokuserade vi mycket på olje- och plastindustrin, och många räkneexempel utgick ifrån dessa områden. Jag hade stött på Skogsindustrin på arbetsmarknadsdagar, men förstod kanske inte vilka möjligheter som fanns inom denna bransch. När det var dags att söka sommarjobb hittade jag ett spännande jobb på Södra, som är en medlemsägd skogsägarförening med en världsledande industri. Till skillnad från många andra sommarjobb, fick jag ett eget uppdrag, där jag fick utreda ett riktigt problem i fabriken. Sommarjobbet fick mig att inse vilken spännande bransch detta är, säger Julia.

En framtidsbransch med fokus på hållbarhet

Julia ser skogsindustrin som en framtidsbransch med ett stort rekryteringsbehov.

- Det är en bransch som tillverkar förnybara produkter som ersätter fossila varor. Privat tänker jag ganska mycket på mina val som konsument, och då känns det extra bra att jobba i en bransch som bidrar till en mer hållbar framtid. Skogsindustrin utvecklas ständigt och forskar kontinuerligt på vad man kan göra av råmaterialet trä.  Längs vägen har jag upptäckt hur mycket spännande som faktiskt produceras av trä, till exempel kläder.

I ett år har Julia arbetat som ingenjör inom produktionsprocessen på ett massabruk på Södra.

- Det är svårt att förklara vad en ingenjör gör eftersom det kan vara så mycket. Men enklast är att säga att jag hjälper till att lösa problem i produktionsprocessen. Det kan vara problem vi har nu eller som vi ser i framtiden. Jobbet innebär mycket matte eftersom det är många beräkningar. Men att vara ingenjör handlar också om att jobba med människor. Vi löser problem, men det oftast någon annan som ska utföra förändringen, och då handlar det om beteendeförändringar. Vi är med i hela den processen, så det är ett mycket socialt yrke. Vanliga problemställningar är ”Hur kan vi bli ännu bättre på detta moment, behöver vi en ny maskin eller köra maskinen på annat sätt? Om vi ska vi producera nya saker vad krävs då? På så sätt får vi att vara med och forma den framtida industrin.

Oändliga möjligheter inom skogsindustrin

Det finns en mängd olika saker du kan arbeta med som ingenjör inom skogsindustrin.

- Du kan jobba med att utveckla produktionen som jag gör, eller med olika stödsystem och processer inom IT. Våra fabriker är helt digitala och styrs från datorskärmar. I mitt företag jobbar ingenjörer med att utveckla drönarteknik för att mäta hur mycket skog det finns och vi utvecklar en liten robot som planterar ny skog. Du kan även jobba med hållbarhet i processerna. Möjligheterna är oändliga och du kan ofta forma din egen roll.

Julia stormtrivs med sitt jobb.

- Jag drivs av att utveckla tekniken och hjälpa andra att förbättras, vilket samtidigt bidrar till min egen utveckling. Jag tror att jag kommer att stanna länge i branschen eftersom det finns så många möjligheter och att jag hela tiden får lära nytt.

2 Utvalda yrken