
Är praktikplatser en räddning för Sveriges brist på ingenjörer?
Sveriges arbetsmarknad står inför en stor utmaning när det gäller tillgång på rätt kompetens. Bristen på ingenjörer är idag redan påtaglig framförallt när det gäller ingenjörer med erfarenhet. Det kommer inte att bli bättre, kommande pensionsavgångar och för få studerande innebär att redan år 2030 kommer Sverige att ha ett underskott på över 50 000 ingenjörer.
Tidningen Ny teknik gjorde en undersökning av vad som kan attrahera flera unga att utbilda sig till ingenjörer. Av 3063 personer som svarade så ansåg 50,3 procent att fler praktikplatser på företag behövs.
Tekniksprånget är en satsning som innebär att Sveriges arbetsgivare, tillsammans med regeringen, arbetar för att motverka den kommande ingenjörsbristen. Detta görs genom att ge ungdomar möjlighet att praktisera på teknikinriktade företag, myndigheter eller organisationer i Sverige.
Tekniksprånget drivs av IVA (Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien) och är ett av de största initiativen för att få ungdomar att läsa vidare inom naturvetenskap och teknik på eftergymnasial nivå.
Examinerade ungdomar från naturvetenskapsprogrammet och teknikprogrammet på gymnasiet erbjuds betald traineeplats innan de bestämt sig för att börja en civilingenjörsutbildning. Praktiken varar i fyra månader, praktikanterna får under tiden en bra inblick i branschen och arbetslivet, med en noggrann handledning och dessutom praktikantlön.
Tekniksprånget startade som ett pilotprojekt 2012, efter de positiva resultat som utvärderingarna av programmet har gett har regeringen beslutat att förlänga satsningen på Tekniksprånget. Under hösten fick 467 ungdomar under 21 år praktikplatser via Tekniksprånget.
En av alla praktikanter är Theresia Hestad. Jag intervjuade Theresia för att höra om hennes upplevelse av Tekniksprånget, självklart var jag också nyfiken på hur hon tyckte det var att praktisera på SSC i Kiruna.
Hur kom du i kontakt med Tekniksprånget?
– Jag har två kompisar som gjorde Tekniksprånget året innan så det var genom dem. Men jag fick även information via skolan då två tidigare tekniksprångare kom och höll föredrag om deras upplevelse.
Hur gick ansökningsprocessen till?
– Tekniksprånget har en ansökningsportal på deras hemsida teknikspranget.se där man fyller i lite saker om sig själv och laddar upp cv och personligt brev. Du kan söka upp till femton olika platser runt om i hela Sverige på olika företag. De arbetsgivare som är intresserade av dig kommer kontakta dig för intervju, antingen på plats eller på telefon. Ansökningsprocessen går alltså till som om du söker ett vanligt jobb. Praktiken kan man söka till antingen på höstterminen eller vårterminen. För att få göra Tekniksprånget måste du vara behörig till en ingenjörsutbildning, dvs ha läst matematik 3c, kemi 1 och fysik 1.
Du fick göra din praktik på SSC, hur var det?
– Det var helt fantastiskt, jag har fått göra så många roliga och häftiga saker. SSC står för Swedish Space Corporation och jag fick göra min praktik på deras rymdbas Esrange utanför Kiruna. Som praktikant där har jag fått testa på allt möjligt. Jag har bland annat varit underhållsingenjör och pysslat med elektronik, ingått i launch teamet under raketuppskjutningar och ballongsläpp, åkt runt med helikopter i Esranges nedslagsområde för att laga radioapparater i skyddsrummen, förberett raketramper inför skott och mycket mer. Ingen dag var den andra lik.
Vad var det bästa med din praktikplats?
– Det bästa har varit att jag har fått testa på så många olika saker och verkligen fått en inblick i yrket, precis det som en praktik ska gå ut på. Då jag gick naturvetenskapsprogrammet på gymnasiet har jag inte någon speciell teknisk bakgrund, men detta har gjort att jag har kunnat ta ikapp det.
Har du något tips till andra som funderar på att söka sig till tekniska arbeten och tekniksprånget?
– Bara gör det! Att ge sig in i teknikbranschen kan vara lite läskigt, men det är hur kul som helst. Tekniksprånget ger dig möjlighet att få testa på ett tekniskt arbete i fyra månader och se om det är något för dig innan du ger dig på en upp till femårig utbildning. Då det också finns så många inriktningar på ingenjörsutbildningarna är det en chans att testa vilken inriktning som skulle kunna passa dig. Väl på praktiken är några tips att våga ställa frågor, se till att få testa på flera olika saker och ha riktigt kul.
Hur ser dina framtidsplaner ut?
– Efter min praktik på SSC har jag verkligen fått mersmak av rymdbranschen och ingenjörsyrket, så i höst är planen att börja plugga till civilingenjör i rymdteknik på Luleå Tekniska Universitet. Jag har haft siktet inställt på det innan men inte varit helt hundra, men nu är jag säker att det är ingenjör jag vill bli.
Läs mer på Teknikspranget.se
Reportage från framtid.se