På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Rymdingenjör
Spela filmen

Rymdingenjör

Som rymdtekniker eller rymdingenjör kan man arbeta inom många olika områden, både praktiskt och teoretiskt. För det mesta handlar det om experiment som ska genomföras i rymden och till detta krävs rymdingenjörer, både de som kan bygga och designa experimenten och de som kan skicka upp dem med antingen raket, vetenskaplig ballong eller satellit. Som rymdingenjör kan du t ex vara med och ta fram nya bränslen till satelliter, konstruera experiment som ska fungera i mikrogravitation, vara den som trycker på ”fire” vid raketuppskjutningar eller sköta elektroniken vid ballongsläpp. Det som genomsyrar hela rymdbranschen är att man arbetar mycket hands-on i olika projekt.

Du som är intresserad av detta yrket, kanske också viII se information om andra Rymdyrken.

Utbildning

För den som vill bli rymdingengör finns flera olika utbildningsvägar. På Luleå Tekniska Universitet finns Sveriges enda utbildning för civilingenjör i rymdteknik, och på KTH i Stockholm kan du läsa till civilingenjör i farkostteknik. Det går även att läsa t ex teknisk fysik, maskinteknik eller elektroteknik för att sedan på arbetsplatsen nischa in sig på just rymdsystem. Många civilingengörsprogram i teknisk fysik har inriktningar mot rymdteknik, och det finns masterutbildningar i flyg- och rymdteknik som påbyggnad efter en treårig grundutbildning i fysik, bl.a. på KTH. För att vara behörig till en ingenjörsutbildning ska du ha läst teknik- (i första hand inriktning Teknikvetenskap) eller naturvetenskapsprogrammet (i första hand inriktning Naturvetenskap) på gymnasiet.
Rymdbranschen är en internationell bransch där det förväntas att du kan använda dig av det engelska språket utan problem; detta gäller både vardagligt och tekniskt språk. 

Läs gärna även i andra yrkespresentationer, t.ex om yrket Ingenjör och om andra yrken inom Tekniskt arbete.

Se också en videofiIm "Terese testar teknik" (längd 8min).

Visste du att...?

Hittils har några fler än 450 personer varit uppe i rymden (uppgift från oktober 2017).

Lilla ordboken

Sextant - från latinets sextans, "sjättedel", är ett instrument avsett för uppmätning av vinklar; används vid astronomiska och nautiska observationer.

Länktips

Visa mer
Visa mindre

Lediga jobb

Forskningsingenjör

Arbetsgivare / Ort: Inst För Rymdfysik / KIRUNA
Omfattning / Varaktighet: Heltid / 6 månader eller längre
Lönetyp: Fast månads- vecko- eller timlön

Ansök senast 7 June (8 dagar kvar)
Publicerad: 2020-05-18
Källa: Arbetsförmedlingen
LÄS MER
Om jobbet

Institutet för rymdfysik (IRF) söker en forskningsingenjör med inriktning mot testning och kalibrering av rymdinstrument.

IRF utökar SpaceLab: vår utvecklings-, testnings- och kalibreringsanläggning som finns på huvudkontoret i Kiruna.

Syftet med SpaceLab är att skapa en unik miljö som stödjer utveckling och kalibrering av vetenskapliga instrument och systemkomponenter för rymdmissioner, för planetär forskning samt för ballonger och sondraketer. SpaceLab nyttjas för tillfället internt av IRF:s egna forskare, men ska även kunna användas av externa kunder – både inom forskning och industri.

Din uppgift blir att vidareutveckla och marknadsföra SpaceLab-konceptet, tillhandahålla specifikationer för ny testutrustning, arbeta med potentiella kunder och ge teknisk support till befintliga test- och kvalificeringsanläggningar.

Kvalifikationer

Civilingenjör i teknik möjligtvis med en specialisering inom rymdteknik.

På grund av de omfattande internationella kontakterna är det viktigt att du behärskar engelska i tal och skrift.

Arbetsuppgifterna ställer höga krav på självständighet och initiativförmåga. Du ska kunna lösa problem inom många tekniska områden, med begränsad vägledning. Förmåga att samarbeta, både inom arbetsgruppen och med externa parter, är ett krav. Du ska ha god förmåga att hålla muntliga presentationer och att kunna förmedla ett budskap. Stor vikt kommer att läggas vid dina personliga egenskaper.

Tjänsten är tidsbegränsad under ett år, med eventuell möjlighet till förlängning. Placering är på huvudkontoret i Kiruna. Tillträde sker under juli 2020.

Mer information om tjänsten kan lämnas av:

Máté Kerényi, projektledare för SpaceLab, +46-980-790 02, [email protected]

Fackliga representanter:

Uwe Raffalski, SACO-S, +46-980-790 21, [email protected]

Stefan Karlsson, ST, +46-980-790 29, [email protected]

Sista ansökningsdag är 7 juni 2020

Ansökan ska innehålla ett CV, ett personligt brev (max en sida) med relevant erfarenhet, kopior av akademiska utskrifter och kontaktuppgifter till två professionella referenser.

Välkommen med din ansökan, helst via e-post, till:

[email protected]

eller till:

Institutet för rymdfysik,

Registrator,

Box 812,

981 28 Kiruna

Ange ref. dnr 2.2.1-144/20

Om du skickar in din ansökan via e-post och inte får en mottagningsbekräftelse inom tre dagar, vänligen kontakta registrator på tfn 0980-790 00.

Till bemannings- och rekryteringsföretag och till dig som är säljare: Vi undanber oss vänligen men bestämt direktkontakt med bemannings- och rekryteringsföretag samt säljare av ytterligare jobbannonser.

Institutet för rymdfysik, IRF, är en statlig myndighet som bedriver grundforskning och forskarutbildning i rymdfysik, atmosfärfysik och rymdteknik. Många av IRF:s projekt drivs som stora internationella projekt i samarbete med andra forskningsinstitut och rymd­organisationer. IRF har cirka hundra anställda och har verksamhet i Kiruna (huvudkontoret), Umeå, Uppsala och Lund. Mer information om IRF: www.irf.se

Arbetsgivare
Inst För Rymdfysik
98192 KIRUNA
Ansökan
Ansök senast 7 June (8 dagar kvar)

Ansök via mejl
[email protected]
Visa mer


MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.