Kartingenjör och karttekniker
Spela filmen

Kartingenjör och karttekniker

Kartingenjörer och karttekniker är specialiserade på framställning av kartor. Som kartingenjör eller karttekniker arbetar du med framställning av kartor via dator. 

Kartanvändningen ökar mer och mer i samhället. I dag är kartan en del i en process för att hålla reda på data av olika slag i så kallade geografiska informationssystem (GIS). GIS används till exempel för bilnavigering, transportplanering, samhällsplanering, miljökontroll med mera. Många inom det här yrkesområdet arbetar med att konstruera kartor speciellt anpassade för olika typer av GIS - tillämpningar.

Exempel på arbetsplatser är Sjöfartsverket, där många arbetar med sjögeografisk information, samt kommuner i hela landet.

Utbildning

Till kartingenjör utbildar man sig på högskola/universitet. Utbildning till kart- och mätningstekniker kan finnas inom Yrkeshögskolan.

Grundläggande utbildning finns på flera av gymnasieskolans program.

B-körkort kan ställas som ett krav för att få anställning.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.