Allmänhetens Pressombudsman

Allmänhetens Pressombudsman

Vad gör Allmänhetens Pressombudsman (PO)?

Allmänhetens Pressombudsman (PO) är en oberoende funktion som hjälper privatpersoner som anser sig ha blivit kränkta eller orättvist behandlade i samband med publiceringar i medier. PO hanterar klagomål som rör innehåll i papperstidningar, tidskrifter och tidningars webbplatser.

När kan du kontakta Pressombudsmannen?

Du kan vända dig till PO om du upplever att du lidit en oförsvarlig publicitetsskada, det vill säga om du känner dig personligen kränkt eller negativt exponerad i en publicering. Det kan till exempel handla om:

  • Att ditt namn publicerats i ett sammanhang där det skadar ditt rykte.

  • Att bilder eller uppgifter om dig spridits utan tillräcklig hänsyn till integritet.

  • Att du blivit utpekad på ett sätt som du upplever som orättvist eller felaktigt.


Så hanterar PO din anmälan

När du gör en anmälan till Pressombudsmannen granskas ärendet objektivt. PO utreder om publiceringen bryter mot god publicistisk sed, som definieras av Etiska regler för press, radio och tv. Om PO bedömer att tidningen agerat felaktigt, kan ärendet lämnas vidare till Mediernas Etiknämnd (MEN) för prövning.

En väg till rättelse utan domstol

Att kontakta PO är ett alternativ till att driva ärendet rättsligt. Genom att pröva ärendet via pressetiska systemet kan du få en offentlig markering mot mediet i fråga – utan att behöva gå till domstol. Det är en viktig del i att värna tryckfriheten och det fria ordet, samtidigt som individens rätt till skydd mot mediala övertramp respekteras.

 

Utbildning

För att få jobba som Pressombudsman i Sverige måste man i grunden vara jurist.

Juristprogrammet på högskolor/universitet motsvarar 4,5 års studier på heltid. Juristprogrammen som ges på de olika lärosätena leder till en juristexamen som är en yrkesexamen och utbildningar på juristprogrammet på olika lärosäten ska betraktas som likvärdiga. Juristutbildningens upplägg kan dock skilja sig mellan de olika universitet.

En bra grundutbildning får du på gymnasiets Ekonomiprogrammet, inriktning Juridik, Samhällsvetenskapsprogrammet eller Naturvetenskapsprogrammet, inriktning Naturvetenskap och Samhälle.

Visa mer
Visa mindre

    Få hjälp att hitta rätt utbildning

    Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.

    Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

    MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

    Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
    Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
    OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.