På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Flygvärdinna/flygvärd

Flygvärdinna/flygvärd

Som flygvärdinna eller flygvärd som också kan samtidigt utföra de arbetsuppgifter som traditionellt utförs av en flygsteward*, har man ofta varierade arbetstider.

Flygningar sker dygnet runt, alla dagar i veckan. Man arbetar enligt ett schema som man får upp till 14 – 28 dagar i förväg. I arbetet kan det ingå en så kallad stand by-funktion, vilket betyder att flygvärdinnan/flygvärden har jour i hemmet eller kommer till flygplatsen och är beredd att ge sig iväg med kort varsel.

Flygvärdinnans/flygvärdens huvudarbetsuppgift är att tillsammans med den övriga besättningen ansvara för passagerarnas säkerhet och välbefinnande under flygningen. Det innebär att man ska vara lyhörd och serviceinriktad men samtidigt kunna vara en säker och handlingskraftig ledare vid en nödsituation. Om något skulle inträffa är det flygvärdinnans/flygvärdens uppgift att se till att passagerarna får den hjälp de behöver. Till exempel vid en eventuell nödlandning måste passagerarna snabbt komma ut och kanske måste de få på sig flytvästar. Även under flygningen kan en passagerare vara i behov av första hjälpen eller hjärt- och lungräddning.
__________
* Traditionell uppdelning av arbetsuppgifter kring servering av mat & dryck ombord på ett flygplan: stewarden har ansvar för att förbereda och presentera mat och dryck som sedan serveras av flygvärdinnorna och flygvärdarna. 

Flygvärdinna/flygvärd kan även kallas cabin attendant, cabin crew eller kabinpersonal.

Personliga egenskaper
För att passa jobba som flygvärd/flygvärdinna behöver man vara social och gilla människor, vara säkerhetsmedveten, kunna ge bra service och vara ansvarfull och hängiven sitt arbete.
Att vara erfaren i arbete inom service och/eller turism, ha utbildning i första hjälpen och att vara språkkunnig (ha språkkunskaper i flera olika språk) - är meriterande.

Utbildning

Flygvärdinnor/flygvärdar utbildas i samband med rekrytering vid respektive flygbolag. Avgiftsbelagd grundutbildning finns också hos fristående utbildningsanordnare. Det är vanligt att börja som sommarvikarie eller timanställd innan man får en fast anställning.

Kraven varierar mellan de olika flygbolagen. Det krävs godkänd gymnasieutbildning och goda kunskaper i engelska. Kan man fler språk än engelska ses det ofta som en stor merit. Erfarenhet från serviceyrke inom till exempel hotell, restaurang eller resebranschen efterfrågas också. Även sjukvårdsutbildning eller erfarenhet från sjukvården är meriterande.

Exempel på vilka krav som kan ställas av flygbolagen för att kunna bli anställd som flygvärd/flygvärdinna: 160 centimeter lång (eller längre), vara fullt frisk, god syn och vara simkunnig (vanligtvis krävs det att man kan simma minst 200 meter med kläderna på, den så kallade "klädsim").
Att ha gått ut gymnasiet och ha några års (t.ex 2 år) erfarenheter från servicebranschen är ett annat, ganska vanligt, krav. Det kan också krävas att man har körkort och tillgång till bil.

Blir man antagen av ett flygbolag får man gå igenom "internutbildning" som ex. kan bestå av en 3,5 veckor lång utbildningskurs följd av en månads praktisk träning ombord (under den praktiska träningen omburd får man betalt).

För SAS krav var god se info på engelska på sasgroup.net/en/qualifications.

Lön

Flygvärdar/flygvärdinnor har tarifflöner som är knutna till antal år i yrket och varierar beroende på vilket flygbolag man är anställd hos.

Framtidsutsikter

Flygnäringen är känslig för konjunkturförändringar och det kommer tidvis att vara konkurrens om jobben för flygvärdinnor och stewards under kommande år. Det finns en ganska stor efterfrågan på kabinpersonal under chartersäsongerna. Men generellt går trenden mot allt kortare anställningstider och en snabbare omsättning på personal. Under det kommande året väntas i stort sett balans mellan arbetssökande och arbetstillfällen.

Visste du att...?
Förklaringen till varför flygplansmaten sägs vara smaklös kan ligga i att "vitt brus" /hög bakgrunds ljudnivå/ på flygplanet påverkar våra sinnen (vi förhindras från att uppfatta smakförnimmelser i tillräcklig utsträckning när hjärnan är upptagen med att bearbeta ljud).

Länktips

4 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.