Temadagar i juni

Temadagar i juni

Internationella ALS-dagen infaller på sommarsolståndet.


Tredje måndagen i juni
Ride to Work Day - introducerades av en Amerikansk mc-tidning och arrangemanget har vuxit och blivit internationellt.

 

Sista måndagen i juni
Nationella entreprenörsdagen - grundades av Founders Alliance, som är ett närverk för Sveriges ledande entreprenörer. I alla samhällen är det viktigt att det finns entreprenörer. De utvecklar samhällen, de skapar jobb och de bygger välfärd.

 

Första fredagen i juni
Internationella donutdagen

 

Andra lördagen i juni
Mördarsnigelns otursdag - Trädgårdsentusiasten Emelie Birgersson har startat det initiativet för att göra sig av med så många mördarsniglar som möjligt. Tanken med det är att trädgårdsälskare landet över tillsammans ska göra ett krafttag för att minska mördarsnigelbeståndet.

Världsstickningsdagen - som initierades av Danielle Landes år 2005. Namnet till trots anordnas Världsstickningsdagen i en dryg vecka från andra lördagen i juni till söndagen påföljande vecka varje år.


Nationella Bastudagen

 

1 juni
Mjölkens dag - instiftades av FN's livsmedels- och jordbruksorganisation FAO (Food and Agriculture Organization) för att belysa olika aspekter och fördelar med mjölk.


Mobilfria dagen - skapades på initiativ av Mossenmarkska ljudfonden, för att uppmana alla mobiltelefonägare stänga av sina telefoner för att låta tystnaden råda. Syftet är att bidra till en ökad ljudmedvetenhet och aktsamhet om den gemensamma ljudmiljön och erbjuda en dag till ljudvila för såväl mobiltelefonanvändare som för ofrivilliga åhörare.


Globala dagen för föräldrar - instiftad av Förenta nationerna.

 

2 juni
Ångans dag

 

3 juni
Internationella cykeldagen (World Bicycle Day is a chance for people around the world to celebrate the bicycle and the important role it plays in our lives.)


Internationella klumpfotsdagen

 

4 juni
Internationella dagen för barn som blivit offer för aggression


Assistansens dag

 

5 juni
Världsmiljödagen - är kopplad till FN's miljöprogram.


Alla vänners dag - firas i många länder, men på olika datum: dagen firas i juli i Sydamerika. I Sverige firas dagen den 5 juni.


Barfotadagen - För att uppmärksamma det naturliga självläkandet skapade Lilian Alterskjaer Barfotadagen som firas runt om i Sverige idag.


Internationella dagen för kampen mot illegalt, orapporterat och oreglerat fiske - Syftet med dagen är att uppmärksamma de hot som olagligt fisket innebär för en hållbar förvaltning av världens fiskeresurser och de insatser som görs för att bekämpa sådant fiske.

 

6 juni
Sveriges nationaldag och Svenska Flaggans dag - den 6 juni 1523 valdes Gustav (Eriksson) Vasa till kung. Dels firas 6 juni som nationaldagen till minne av att 1809 års regeringsform (som gällde fram till 1974) skrevs under den 6 juni 1809.


Färskpotatisens dag - Färskpotatis är ett bombsäkert sommartecken och fantastiskt gott. Dessutom nyttigt med sitt låga energiinnehåll och sin höga mängd vitamin C.


Sillens dag


Fruktens dag - firas framförallt i Stockholm, men det har också spridit sig till andra ställen. Det som firas är fruktens goda smak och nyttiga egenskaper för hälsan. Dagen började först firas på Skansen i Stockholm under 1970-talet, men konkurrerades sedan ut av firandet kring Svenska flaggans dag.


Dagen-D - har med Andra Världskriget att göra. Den 6 juni 1944 kom att bli en av de största och mest uppmärksammade krigsdagarna i vår historia. Med 160.000 soldater skulle det bli den största amfibiska invasionen i vår historia.


Den stora lupinbekämpardagen - Vissa tycker att lupinen är vacker, men dess expansion är ett hot mot prästkrage, ängsviol, smultron, blåklocka och tjärblomster. Blomsterlupinen är en invasiv art från Nordamerika.


Motorhistoriska dagen

 

7 juni
Punkens dag - för att hylla en musikrörelse som förändrade hela världen. Punken gav musiken, modet, och DIY-tänkandet en helt ny start och påverkar och influerar massor av människor än i dag.

 

8 juni
Världshavens dag - utlyst av FN. FN:s Världshavsdag uppmärksammas i syfte att ära, skydda och bevara våra hav. 
Världens hav täcker mer än 70 % av jordens yta. I haven finns över 200.000 identifierade arter, och många som ännu inte har upptäckts. Havens ekosystem producerar över hälften av allt syre på jorden och genom att lagra omkring 30 % av människans koldioxidutsläpp mildrar havet klimatförändringarna. Utan havet skulle temperaturen stiga till 150° på dagen och ner mot minus 160° på natten.  

 

9 juni
Internationella arkivdagen - det datum då International council on archives grundades år 1948.

 

12 juni
Internationella dagen mot barnarbete - Enligt ILO (International Labour Organisation) är 168 miljoner barn runt om i världen drabbade av barnarbete. UNICEF arbetar hårt för att stoppa den grymma exploateringen av barn.

 

13 juni
Internationella dagen för medvetenhet om albinism

 

14 juni
Internationella blodgivardagen - är instiftad av WHO, World Health Organization. Syftet med den internationella blodgivardagen är att uppmärksamma blodgivare och tacka dem för deras livsviktiga insatser.

 

15 juni
Världsdagen mot våld och övergrepp mot äldre - instiftad av FN


Chaufförens dag

 

16 juni
Bloomsday - för att fira James Joyce och hans roman Ulysses. Dagen är uppkallad efter Leopold Bloom, huvudpersonen i romanen vars handling utspelar sig den 16 juni 1904 i Dublin.


Internationella dagen för familjeremitteringar

 

17 juni
Världsdagen för bekämpning av ökenutbredning och torka

 

18 juni
Den internationella picknickdagen - dags att packa picknickkorgen med allt gott du kan tänkas äta!


Pionens dag


Internationella sushidagen


Internationella dagen för hållbar gastronomi

 

19 juni
Frisörens dag - för att hylla alla hårt arbetande frisörer i hela Norden.


Internationella flanerardagen

 

20 juni
Internationella surfdagen


Internationella flyktingdagen - uppmärksammas för att synliggöra och hedra det mod, styrka och beslutsamhet som krävs av människor som tvingas fly från krig, hot om förföljelser, konflikter och våld, liksom de människor som har vigt sina liv åt att hjälpa flyktingar.

 

21 juni
Internationella yogadagen - firades för första gången år 2015. Bakom initiativet stod Indiens premiärminister Narendra Modi, när 35 000 personer samlades i övningar som "kobran" och "en halv kamel".


Långsamhetens dag


Världsmusikdagen


Internationella selfiedagen


Giraffens dag - På 80-talet fanns det ungefär 155 000 giraffer i hela Afrika. I dag är de bara 100 000. Det är en drastisk minskning och giraffen har redan försvunnit helt från flera afrikanska länder.


Världshumanistdagen

 

23 juni
Internationella dagen för änkor - instiftad av FN's generalförsamling. Av världens omkring 245 miljoner änkor, lever över 155 miljoner i extrem fattigdom.


FN:s dag för offentliga tjänster

 

24 juni
Johannes döparens dag

 

25 juni
Internationella dagen för sjöfarare - utlyst av FN.

 

26 juni
Internationella dagen till stöd för tortyroffer - dagen uppmärksammar tortyroffers och deras familjernas lidande. Dagen ger oss möjlighet att på nytt intyga vårt kollektiva fördömande av tortyr och alla grymma, inhumana och förnedrande former av straff.


Internationella dagen mot missbruk av och olaglig handel med narkotika


Chokladpuddingens dag

 

27 juni
Dövblindas dag infaller på Helen Kellers födelsedag

Internationella dagen för små- och medelstora företag

 

30 juni
Pilsnerkorvens dag


Internationella dagen för asteroider


Internationella dagen för parlamentarism

 

Midsommarafton och Midsommardagen
Midsommardagen i Sverige firas på en lördag mellan den 20-26 juni, midsommarafton infaller därför alltid på en fredag mellan den 19-25 juni, olika datum varje år.   

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.