På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Astrofysiker

Astrofysiker

Astrofysik är en vetenskapsgren inom fysiken.

Astrofysiker är i princip detsamma som Astronom, och är en vetenskapsman/kvinna som forskar om stjärnor och galaxer samt om olika fenomen i universum.

Du som är intresserad av detta yrket, kanske också viII läsa information om andra Rymdyrken.

Utbildning

Det 3-åriga Kandidatprogrammet i fysik med inriktning astronomi finns bl.a. i Uppsala, Stockholm och Lund. Många lärosäten erbjuder också ett flertal orienteringskurser på grundnivå i astronomi. Dessa finns bl.a. i Göteborg och Uppsala. Kandidatutbildningen byggs generellt sett på med ett masterprogram, ett två-årigt program på avancerad nivå, där du kan specialisera dig på olika områden inom astronomi och astrofysik. Efter avklarad utbildning finns goda möjligheter att doktorera och sedan arbeta med astronomisk forskning, både i Sverige och övriga världen. Astronomer kan också arbeta med astronomiska aspekter i rymdindustrins projekt. 

Kandidatutbildning inom astronomi finns på många lärosäten, bland annat Stockholms universitet och Uppsala. I fysikprogram kan man också ibland välja kurser inom astronomi.

Lilla ordboken

Kesslersyndromet - som även kan kallas för kesslereffekten, är ett fenomen beskrivet av den amerikanske astrofysikern och f d NASA-forskaren Donald J. Kessler. Han föreställde sig 1978 ett möjligt scenario där delar av rymdskrot kolliderar med varandra i den lägre jordomloppsbanan som år 1996 visade sig stämma.

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.