Astrofysiker

Astrofysiker

Astrofysik är en vetenskapsgren inom fysiken.

Astrofysiker är i princip detsamma som Astronom och är en vetenskapsman som forskar om stjärnor och galaxer samt om olika fenomen i universum.

Du som är intresserad av detta yrket, kanske också vill läsa om andra Rymdyrken.

Utbildning

Det 3-åriga Kandidatprogrammet i fysik med inriktning astronomi finns på flera lärosäten. Många lärosäten erbjuder också ett flertal orienteringskurser på grundnivå i astronomi.

Kandidatutbildningen byggs generellt sett på med ett masterprogram, ett 2-årigt program på avancerad nivå, där du kan specialisera dig på olika områden inom astronomi och astrofysik. Efter avklarad utbildning finns goda möjligheter att doktorera och sedan arbeta med astronomisk forskning, både i Sverige och övriga världen. Astronomer kan också arbeta med astronomiska aspekter i rymdindustrins projekt. 

Kandidatutbildning inom astronomi finns på flera lärosäten. I fysikprogram kan man också ibland välja kurser inom astronomi.

Rekommenderat gymnasieprogram är i första hand Naturvetenskapsprogrammet.

Lilla ordboken

Kesslersyndromet - som även kan kallas för kesslereffekten, är ett fenomen beskrivet av den amerikanske astrofysikern och fd NASA-forskaren Donald J. Kessler. Han föreställde sig 1978 ett möjligt scenario där delar av rymdskrot kolliderar med varandra i den lägre jordomloppsbanan och som 1996 visade sig stämma.

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  37 Lediga jobb som astrofysiker

  VISA FLER LEDIGA JOBB


  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.