Temadagar i september

Temadagar i september

Första lördagen i september
Ostronets dag - instiftat av Ostronakademien i Grebbestad.

 

Andra lördagen i september
Geologins dag - Syftet med dagen är att väcka nyfikenhet för berg, jord och vatten hos allmänhet, skolelever och beslutsfattare och samtidigt visa vilken nytta kunskaper om geologi och geovetenskaperna bidrar med.

 

Tredje lördagen i September
Software Freedom Day - är en dag för främjandet av fri programvara.

 

Första söndagen i september
Svampens dag

 

Andra söndagen i september
Kulturarvsdagen - instiftad av Riksantikvarieämbetet. Kulturarvsdagen ska bidra till att skapa förståelse, intresse och engagemang för kulturarv och kulturmiljöer. En mångfald av kulturmiljöer, som alla oavsett bakgrund kan göra anspråk på, är viktigt för ett samhälle som håller ihop.

 

Tredje söndagen i september
Håll Sverige Rent-dagen - Håll Sverige Rent är en ideell organisation som grundades 1983 av Naturvårdsverket och Returpack. Vi arbetar brett mot skräpet - genom att samla kunskap, ta fram konkreta verktyg för kommuner, skolor och företag och genom att ge människor möjlighet att engagera sig mot skräpet.

 

1 september
Fluortantens dag - syftet är att främja tandhälsan.


Minnesdag: Adolf Hitlers trupper anföll Polen kl. 04:30 den 1 sept 1939, tidpunkten som av många historiker anses markera start på Andra Världskriget (1939-1945).

 

3 september
Högertrafikens dag - den 3 sept 1967 infördes det Högertrafik i Sverige.


Skolledarnas dag

 

4 september
Dagen för ungas psykiska hälsa - Datumet är dagen då Tilia, en ideell organisation för ungas psykiska hälsa, grundades. Syftet är att uppmuntra alla som kan och har möjlighet till att agera i frågan kring ungas psykiska ohälsa där ungas röster står i fokus.


Historisk händelse - den 4 sept 1998 grundas Google i USA.

 

5 september
Internationella dagen för välgörenhet

 

7 september
Salamins dag - Salami är ett samlingsnamn på mjölksyrefermenterade, lufttorkade, saltade och kryddade korvar från olika länder, till exempel Italien och Spanien. Salamin görs oftast på malt fläsk- eller nötkött, bacon och kryddor. Den kan förseglas med sockerlösning på utsidan, hängas och rökas.

 

8 September
Internationella läskunnighetsdagen - Läs- och skrivkunnighet är en mänsklig rättighet och grunden för allt lärande. I över 40 år har Unesco uppmärksammat den internationella läskunnighetsdagen för att påminna världen om vikten av läs- och skrivkunnighet som en drivkraft för utveckling.


Internationella fysioterapins dag

 

9 september
Yrkesförarens dag

 

10 September
Internationella suicidpreventiva dagen - en dag som lanserats av Världshälsoorganisationen WHO för att sätta arbetet med att förhindra självmord på agendan.


Världsdagen för teckenspråk

 

11 september
Kebabens dag, som lanserades i Sverige under 1980-talet.

12 september
TV-spelsdagen


Europeiska migrändagen - Migrän är mer än huvudvärk! Migränförbundet är en av 22 medlemsorganisationer i paraplyorganisationen European Headache Alliance, EHA, som är initiativtagare till Europeiska Migrändagen.

 

15 September
Internationella Lymfomdagen - för att uppmärksamma en typ av cancer som angriper kroppens immunsystem. Lymfom är en av världens snabbaste ökade cancerformer och orsaken till sjukdomen är ännu inte känd.


Internationella dagen för demokrati

 

16 September
Internationella dagen för bevarande av ozonskiktet - Sedan 1994 firas dagen den 16 september varje år, efter ett beslut av FN's generalförsamling.

 

17 september
Höga klackars dag

 

19 September
Internationella Piratdagen - fira piratdagen genom att prata och klä dig som en pirat. Det finns faktiskt butiker som ger gratis glass till de som kommer utklädda till pirat den 19 september.

 

21 September
Världstacksamhetsdagen


Internationella Alzheimerdagen


Internationella fredsdagen


Minigolfdagen

   

  22 September
  Internationella bilfria dagen - för hållbar utveckling och för en renare miljö. Under den dagen uppmuntras man använda kollektiva färdmedel eller till exempel gå eller cykla.

   

  23 september

  Ellen Fries dagen
  Ellen Fries var 1883 den första kvinnan i Sverige att doktorera. Hon var en kvinnorättskämpe, historiker och lärare. Yrken att särskilt uppmärksamma den dagen: Genusvetare, Historiker och Lärare.

  Hjälpmedelsdagen

   

  25 september
  Internationella farmaceutdagen

   

  26 September
  Den Europeiska Språkdagen - att lyfta fram språk och språkinlärning som någonting viktigt, intressant och roligt.


  Internationella dagen för eliminerandet av kärnvapen

   

  27 September
  Världsturismdagen

   

  28 September
  Neurodagen


  Minnesdag för offer för Estoniakatastrofen - 28 september 1994 förliste färjan och passagerarfartyget M/S Estonia under färd från Tallinn till Stockholm. Av de 989 personer, som fanns ombord, miste 852 livet.

   

  29 September
  Kaffets dag


  Återvinningens dag - för att uppmärksamma återvinningens och återbrukets stora miljövinster.


  Internationella hjärtdagen - upplysning och global samverkan gällande kardiovaskulära sjukdomar

  Visa mer
  Visa mindre

   Få hjälp att hitta rätt utbildning

   Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


   Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

   MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

   Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
   Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
   OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.