Temadagar i april

Temadagar i april

Första onsdagen i april
National Walking Day

 

Sista onsdagen i april
Ledarhundens dag - Ledarhundar är hundar som dresserats för att hjälpa personer med synnedsättning att ta sig fram. Hundar kan även dresseras för att hjälpa personer med andra funktionsvariationer, då kallas de assistanshundar.

 

Sista lördagen i april
Den lokala handelns dag - denna dag ska vi uppmärksamma det lokala och uppskatta variationen som finns i butikerna runt omkring oss och framförallt stötta.


Alla barns dag - dagen då vi hyllar barnen, leken och dess betydelse för barns utveckling.

 

Andra söndagen i april
Såpbubblans dag

 

1 April
Skojardagen

 

2 April
Internationella barnboksdagen - firandet initierades 1967 av Ibby (International Board on Books for Young People). Dagen är vald pga att det var H.C. Andersens födelsedag.


Världsautismdagen - initierad av FN:s generalförsamling i december 2007. En dag som uppmärksammas med intentionen att öka medvetenhet och förståelse för personer med autism och som också utgör ett tillfälle att visa på de unika begåvningar och förmågor som personer med autism kan ha.


Studenternas dag - instiftad av Sveriges förenade studentkårer, (SFS) och som sedan 2007 firas varje är den 2 april och varje år uppmärksammas olika teman för att upplysa om specifika problem som finns i studentvärlden.

 

3 April
Kärlekens dag - ej att förväxlas med Alla hjärtans dag. Vad som skiljer Kärlekens dag från Alla hjärtans dag, förutom att de firas på olika datum, är dock inte helt klarlagt.

 

4 April
Morotens dag


Internationella dagen för minröjning - en dag som är till för att belysa vikten av minröjning. Kvarlämnade landminor och andra explosiva lämningar är ett problem i många delar av världen, uppskattningsvis är det ca 10 000 personer som faller offer varje år.

 

5 april
Capsens dag

 

6 April
Barn på sjukhus-dagen - idag vill vi uppmärksamma alla de barn som kämpar med allvarliga sjukdomar och diagnoser.


Pingisens dag


Internationella sportdagen för utveckling och fred

 

7 April
Världshälsodagen - instiftad av WHO, Världshälsoorganisation.


Internationella dagen för reflektion av folkmordet i Rwanda - Världsdagen för påminnelse av offren för Rwandas folkmord 1994, då 800.000 människor förlorade livet.

Minnesdag för offren för terrordåd på Drottninggatan i Stockholm den 7 april 2017.

 

8 April
Romernas internationella dag – instiftad till minne av första romska kongressen som hölls i London år 1971.

 

9 april
Internationella gin och tonic-dagen

 

10 April
Internationella syskondagen


Bulle-med-bullen-dagen - (mosad chokladboll inuti en uppskuren fralla). Traditionen kommer från Norra Skåne (Landskrona/Helsingborg).

 

11 April
Internationella parkinsondagen - I Sverige finns ungefär 20 000 personer med Parkinsons sjukdom. Sjukdomen beror på att nervceller i ett område i hjärnan som heter substantia nigra bryts ned.

 

12 april
Internationella dagen för bemannade rymdfärder - dagen skall belysa hur viktig rymdforskning och rymdteknologi är. Rymdsfärder har inneburit framsteg inom områden som jordbruk, biologi, fysik och telekommunikation.


Lakritsdagen – kommer från USA. Lakritsdagen firades för första gången i Sverige år 2012.


Linssoppans dag

 

13 april
Knytblusens dag

 

14 April
Cultural Unity Day - innebär att det världen över uppstår sammankomster kulturer emellan. Man får den dagen uppleva dans, sång och musik, maträtter och diverse inslag från olika kulturer.


Volvons dag – firas för att uppmärksamma att den första serietillverkade Volvon, ÖV 4 med smeknamnet Jakob, rullade ut från fabriken på Hisingen (Göteborg) den 14 april 1927. Visste du förresten att Volvo betyder ”jag rullar” på latin? Och egentligen inte hade något med bilen att göra utan med kullager från SKF, Svenska kullager fabriken.

 

15 April
Internationella biomedicinska analytikerdagen - En biomedicinsk analytiker är specialist på olika undersöknings- och analysmetoder och har en avgörande roll för patientsäkerhet och kvalitet. Man finns med i hela analyskedjan, från provtagning till provsvar. Ca 70% av alla diagnoser grundar sig på provsvar och undersökningar som utförs av biomedicinska analytiker.


Minnesdag - Titanic, som kanske är världens mest kända fartyg, sjönk den 15 april 1912 i Nordatlanten och cirka 1.500 människor miste livet.

 

16 April
Världsröstdagen

 

17 April

Folkhögskolans dag, som är instiftad av Sveriges folkhögskolor.

Ett yrke att särskilt uppmärksamma den dagen: Folkhögskolelärare


De blödarsjukas dag - syftar till att ta tillvara blödarsjukas intressen i samhället och sprida kunskap om blödarsjuka.

 

18 April
Amatörradions dag

 

20 April
Polkagrisens dag


Internationella cannabisdagen

 

21 April
Världsdagen för kreativitet och innovation


Terrakottakrukans dag

 

22 April
Jordens dag - instiftades 1970 av den amerikanske senatorn Gaylord Nelson för att uppmärksamma de stora miljöproblem som finns i världen. Firandet av dagen är störst i USA men uppmärksammas i fler än 175 länder och 2009 utsåg FN den 22 april till International Mother Earth Day.

 

23 April
Världsbokdagen - instiftad av UNESCO. Den är även känd som Världsdagen för böcker och upphovsrätt. Den dagen bjuder de flesta bibliotek till uppläsningar, samtal och musik för att uppmärksamma böcker, författare och upphovsrättens betydelse.


Sankt Georg dagen - firas sedan 1914 och är traditionellt sett pojkscouternas högtid. I Sverige firas den av både pojkar och flickor. Sankt Göran eller Georg, som valts till scouternas skyddshelgon, är enligt legenden en kristen riddare som levde i slutet av 3:e århundradet och som räddade en stad med dess prinsessa från en drake. Målet för dagens firande är att påminna om scouternas lag och löfte, knyta samman kårerna till en enhet, främja kamratskap och göra scoutrörelsen känd i samhället.

 

24 April
Försöksdjurens Dag - instiftades 1979 av International Association Against Painful Experiments on Animals, IAAPEA. Dagen uppmärksammas i hela världen av organisationer som arbetar mot djurförsök och forskningsstiftelser som stödjer utveckling av alternativ till djurförsök.


Internationella dagen för multilateralism och diplomati för fred

 

25 April
Världsmalariadagen - instiftad av WHO, Världshälsoorganisation.


Mamatummy Day - vill uppmärksamma att strukturella förändringar sker i kroppen under graviditet och förlossning, exempelvis med mage/bukvägg och bäckenbotten. Många kvinnor upplever en okunskap kring dessa besvär när de söker hjälp.

 

26 April
Världsdagen för intellektuell äganderätt - instiftad av WIPO, FN:s Världsorganisation för intellektuell äganderätt. Dagen firas sedan år 2001. Genom denna temadag vill WIPO framhäva den avgörande betydelse som kreativitet och uppfinningar har för ökat välstånd och välbefinnande i hela världen.


Promenadens dag


Alien-dagen

 

27 April
Världstapirdagen - har inrättats för att öka medvetenheten om de fyra arterna av tapir som bebor Central- och Sydamerika samt Sydostasien. Alla de fyra tapirarter hotas tyvärr av mänsklig aktivitet som gruvbrytning, avskogning, jordbruk och jakt.

 

28 April
Arbetsmiljödagen - en årlig internationell kampanj för att främja en säker, hälsosam och anständig arbetsmiljö.


Möteskulturdagen - instiftad av gr8 meetings.

 

29 April
Dansens dag - blev 1982 instiftad av International Dance Committee och har sedan dess firats runt om i världen. I Sverige firas dansens dag genom att man uppmärksammar dansen i alla möjliga sammanhang.


Svenska friluftsdagen - instiftades 2014 för att uppmärksamma och främja friluftsliv och firas bäst med en picknickkorg på en mossig sten eller korvgrillning på en grillplats.

30 April
H.M.Konungens födelsedag (en av de officiella svenska flaggdagar)

Valborgsmässoafton - firas varje år den sista april. Valborg var från början en Hednisk högtid, men har senare kopplats samman med hedrandet av heliga Valborg. I Sverige och i Finland firas det genom att tända stora eldar som i folkmun oftast kallas "majbrasa".


Internationella jazzdagen

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.