På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Temadagar i april

Temadagar i april

Här nere presenteras det temadagar som infaller i april varje år samt förslag på yrken som kan "knytas" till dem:

1 April
Skojardagen. Yrke - Folketikettexpert.

2 April
International Children's Book Day (yrke - Illustratör)
och
Världsautismdagen, sedan 2008, Initierad av FN:s generalförsamling i december 2007.
En dag som uppmärksammas med intentionen att öka medvenhet och förståelse för personer med autism och som också utgör ett tillfälle att visa påde unika begåvningar & förmågor som personer med autism kan ha.
samt
Studenternas dag - är instiftad av Sveriges förenade studentkårer, SFS, som sedan 2007 firas årligen den 2 april och varje år uppmärksammas olika teman på Studenternas dag för att upplysa om specifika problem som finns i studentvärlden. Yrke - Högskolelärare.

4 April
Internationella dagen för minröjning - är instiftad av Förenta nationerna. Yrke - Bombtekniker.
Minnesdag - 4 april 1968 mördades Martin Luther King, en icke-våldets förkämpe, som höll på att organisera en demonstration, när han träffades i huvudet av ett gevärsskott i Memphis, USA. Yrke - Politiker.

En lördag i april
Högskoleprovs-dagen (den 6 april 2019 och den 4 april 2020). Högskoleprovet skrivs i Sverige två ggr om året (på en lördag under våren (oftast under första veckan i april); och på en söndag - under hösten, oftast under tredje veckan i oktober). Yrke - Provförrättare

6 April

 • Barn på sjukhus-dagen. Yrken - Sjukhuslärare och Sjukhusclown.
 • Klädbytardagen, Nordic Swap Day, är en internationell dag instiftad på initiativ av Naturskyddsföreningen. Under klädbytardagen, som infaller Olika Datum varje år (Datumet varierar men är alltid en lördag i april. Nästa gång blir det 6 april 2019) brukar det hållas många arrangemang runt om i Sverige. Att byta kläder med andra sparar miljö och resurser och sist men inte minst är det bra för personlig ekonomi. Yrke - Expert på cirkulär ekonomi.

7 April
Världshälsodagen (World Health Day) instiftad av WHO, World Health Organisation (Världshälsoorganisation). Yrken inom Hälso- och sjukvård.

"Värsta boken" - utdelning av nya böcker till ungdomar i Göteborg den 7 april 2019 ( i samband med Vetenskapsfestivalen 1-12 april 2019 ). Yrke - Biblioteksassistent.

10 April

 • Internationella syskondagen.Yrke - Familjerådgivare.
 • "Bulle-med-bulle"-dagen (mosad chokladboll inuti en uppskuren fralla). Traditionen kommer från Norra Skåne (Landskrona och/eller Helsingborg). Yrken - Bagare och Konditor.

11 April
Internationella parkinsondagen. Yrke - Specialistläkare.

12 april
Yuri's Night: 12 april 1961- första människan i rymden. Yrke - Astronaut.

14 April

 • Cultural Unity Day.Yrke - Kulturkommunikatör.
 • Klädbytardagen, Nordic Swap Day, är en internationell dag instiftad på initiativ av Naturskyddsföreningen. 14 april 2018 var det dags för årets klädbytardag med många arrangemang landet runt. Att byta kläder med andra sparar miljö och resurser samtidigt som det är bra för personlig ekonomi. Yrke - Expert på cirkulär ekonomi.

15 April

 • Minnesdag: Titanic, som kanske är världens mest kända fartyg, sjönk den 15 april 1912 i Nordatlanten efter att ha kolliderat med ett isberg och ca 1500 människor miste livet. Yrkespresentation - Sjöyrken.
 • Internationella biomedicinska analytikerdagen. Yrke - BMA.

16 April
World Voice Day (Världsröstdagen). Yrke - Logonom.

17 April
International Special Librarian's Day. Yrke - Skolbibliotekarie.

18 April
Amatörradions dag. Yrke - Radiopratare.

20 April
Polkagrisens dag. Yrke - Mathantverkare.

21 April
International Creativity and Innovation Day (yrke - Innovatör)
och
Terrakottakrukans dag. Yrke - Växtskötare.

22 April
Jordens dag (Earth Day) -  instiftades 1970 av den amerikanske senatorn Gaylord Nelson för att uppmärksamma de stora miljöproblem som finns i världen. Firandet av dagen är störst i USA (Earth day) men uppmärksammas i fler än 175 länder och 2009 utsåg FN den 22 april till International Mother Earth Day. Yrke - Naturvårdsbiolog.

23 April

 • Världsbokdagen (World Book Day) är instiftad av UNESCO. Den är även känd som Världsdagen för böcker och upphovsrätt. Den dagen bjuder de flesta bibliotek till uppläsningar, samtal och musik för att uppmärksamma böcker, författare och upphovsrättens betydelse. Världsbokdagen instiftades 1995 av Unesco, Förenta nationernas organisation för utbildning, vetenskap och kultur. Den dagen riktas uppmärksamheten mot böcker, författare och upphovsrättens betydelse för att sprida idéer och kunskap och för att bidra till förståelse och tolerans mellan människor. Se presentation - Bokförlagsyrken.
 • Sankt Georg dagen - firas sedan 1914 & är traditionellt sett pojkscouternas högtid. I Sverige firas den av både pojkar och flickor. Sankt Göran eller Georg, som valts till scouternas skyddshelgon, är enligt legenden en kristen riddare som levde i slutet av 3:e århundradet & som räddade en stad med dess prinsessa från en drake. Målet för dagens firande är att påminna om scouternas lag & löfte, knyta samman kårerna till en enhet, främja kamratskap & göra scoutrörelsen känd i samhället. Yrket - Fritidsledare.

24 April
Försöksdjurens Dag, eller World Day For Laboratory Animals, instiftades 1979 av International Association Against Painful Experiments on Animals, IAAPEA. Dagen uppmärksammas i hela världen av organisationer som arbetar mot djurförsök & forskningsstiftelser som stödjer utveckling av alternativ till djurförsök. Yrke - Forskare.

25 April
World Penguin Day
och
Världsmalariadagen (World Malaria Day) är instiftad av WHO, World Health Organisation (Världshälsoorganisation). Yrke - Infektionist.

Sista onsdagen i april
År 2019 - den 24 april - Internationella ledarhundsdagen, Guide Dog Day - arrangeras den sista onsdagen i april varje år. På denna dag uppmärksammas alla de duktiga ledarhundar som hjälper synskadade. Yrke - Hundcoach.

26 April

 • Världsdagen för intellektuell äganderätt är instiftad av WIPO, FN:s Världsorganisation för intellektuell äganderätt. Dagen firas sedan år 2001. Genom denna temadag vill WIPO framhäva den avgörande betydelse som kreativitet & uppfinningar har för ökat välstånd & välbefinnande i hela världen. Yrke - IP-paralegal.
 • Promenadens dag. Yrke - Friskvårdskonsulent.

27 April
World Tapir Day, Världstapirdagen - har inrättats för att öka medvetenheten om de fyra arterna av tapir som bebor Central- och Sydamerika samt Sydostasien. Alla de fyra tapirarter hotas, tyvärr, av mänsklig aktivitet som gruvbrytning, avskogning, jordbruk och jakt. Yrke - Naturvårdsbiolog.

28 April

 • Internationella arbetsmiljödagen - en årlig internationell kampanj för att främja en säker, hälsosam och anständig arbetsmiljö. Samma dag är också dagen som den fackliga rörelsen har vigt åt att hedra dem som har dött pga sitt arbete, ex. till följd av arbetsplatsolyckor eller sjukdomar som de ådragit sig i sitt arbete. Se gärna presentation - Farliga yrken.
 • Möteskulturdagen är instiftad av gr8 meetings. Yrke - Integrationspedagog.


29 April

 • Internationella dansdagen (Dansens dag) blev 1982 instiftad av International Dance Committee och har sedan dess firats runt om i världen på Jean-Georges Noverres* födelsedag; Jean-Georges föddes den 29 april år 1727. I Sverige firas dansens dag genom att man uppmärksammar dansen i alla möjliga sammanhang. Yrke - Dansare.
 • Svenska friluftsdagen - instiftades 2014 för att uppmärksamma och främja friluftsliv & firas bäst med en picknickkorg på en mossig sten eller korvgrillning på en grillplats. Yrke - Fritidscoach.

30 April
Valborgsmässoafton - firas varje år den sista April främst i Sverige men även i Finland, Estland och Tyskland. Valborg var från början en Hednisk högtid men har senare kopplats samman med hedrandet av heliga Valborg. I Sverige & i Finland firas det genom att tända stora eldar som i folkmun oftast kallas "majbrasa". Yrke - Kulturarvspedagog.

"Valborg" firas även som akademisk högtid, mest i studentstäderna som Göteborg, Uppsala, Lund & Linköping där det hålls körsångs-evenemang, korteger, forsränningar & mösspåtagningar. Se gärna presentation Akademiker.
____________________
* Jean-Georges Noverres (född 29 april 1727 - död 19 oktober 1810) var dansare & balettmästare i Paris, Wien, Milano, Turin, Neapel, Lissabon och Stuttgart. Hans största framgångar låg i första hand som balettmästare/koreograf snarare än dansare; hans baletteoretiska arbeten fick stor betydelse för balettens utveckling.

Länktips
igdf.org.uk - The International Guide Dog Federation (IGDF) was founded in 1989
forskautandjurforsok.se - Stiftelsen Forska utan Djurförsök
möteskulturdagen.se/temadag

fn.se  - Internationella FN-dagar
nordiskamuseet.se/årets-dagar/påsk

12 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.