På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy Ok

Temadagar i februari

Temadagar i februari

Här nere presenteras det temadagar som infaller i februari varje år samt förslag på yrken som kan "knytas" till dem:

Första lördagen i februari (år 2020 - den 1 februari)
Löpningens dag - firas i Sverige sedan år 2010, initierad av löparen Ingmarie Nilsson - arrangeras för att uppmärksamma den enkla träningsform som löpning är och man kan fira dagen bäst genom att jogga en runda.

1 februari 2020
Berzeliusdagarna - dag 2
Svenska Kemisamfundet har anordnat Berzeliusdagarna sedan 1956 med syftet att ge svenska gymnasister en inblick i vad det innebär att studera kemi på högskola och vad man jobbar med som kemist.

1 Februari

2 Februari
Kyndelsmässodagen - markerade förr i tiden om att halva vintern i Sverige har gått;
och
Internationella våtmarksdagen, som är instiftad av Ramsarkonventionen, som är en global naturvårdskonvention om att bevara våtmarker och vattenmiljöer och nyttja dem på ett hållbart sätt. Yrke - Limnolog.

3 Februari
Morotskakans dag. Yrke - Hem- och konsumentkunskapslärare

3 Februari 2020 - sista dagen att anmäla sig till Högskoleprovet som skrivs lördagen den 4 april 2020. Yrke - Provförrättare

4 Februari
Världscancerdagen*** är instiftad av Unionen for International Cancer Control (UICC). Yrke - Onkologisjuksköterska
och
Vargens dag - är ett initiativ av medlemmar i föreningarna Nordulv & Svenska Rovdjursföreningen (SRF). Visionen är att den 4 februari årligen manifesteras av alla som vill ha en frisk vargstam. De tänder ett ljus för vargen. Vargens Dag är kan samtidigt ses som en dag för acceptans och för en levande landsbygd med ett fullvärdigt ekosystem. Yrke - Naturvårdsbiolog.

5 februari
Runebergsdagen - firas i Finland och i delar av Sverige till minne av Finlands nationalskalden Johan Ludvig Runeberg. Ofta firas dagen med "runebergstårtor" (ett slags bakelser) och diverse aktiviteter som skådespel och litterära aftnar. Även Runebergspriset utdelas på Runebergsdagen.

5 februari 2019 - "Grisens år" började, enligt den kinesiska almanackan, den 5 februari 2019.

6 Februari

 • Samernas nationaldag firas i Sverige sedan 1992. Den 6 februari 1918 hölls samernas landsmöte för första gången i Sverige. Yrke - Duodji.
 • Semikolonets dag. Den italienske 1400-talstypografen Aldo Manuizo är mannen bakom det moderna användandet av semikolon (semikolon är ett skrivtecken som ser ut så här ; ) och det är till honom tankarna går på semikolonets dag. Yrke - Lektör.
 • Internationella dagen mot kvinnlig könsstympning***. Var god se yrkespresentation - Gynekolog

11 Februari

 • Den Europeiska 112-dagen.Tanken är att upplysa människor om att larmnumret "112" fungerar i hela Europa om man akut behöver hjälp. Yrke - SOS-operatör.
 • Internationella dagen för kvinnor och flickor inom vetenskap***. Var god se yrkespresentation  - Naturvetare


11 Febr 2020 - Universitetsdagen på Uppsala universitet. Besök Uppsala Universitet, så att du får en uppfattning om hur det är att studera på högskolenivå. Yrke: Akademiker.

12 Februari
Darwins födelsedag firas världen över som Darwin Day. Charles Darwin, född den 12 februari 1809, är känd som upphovsman till evolutionsteorin och kallas ofta för "evolutionsteorins fader". År 1858 publicerade Darwin tillsammans med naturhistoriker Alfred Russel Wallace, en artikel där de tog upp begreppet naturligt urval. Yrke - Evolutionsbiolog.
och
Djurförsökens dag, initierad av Förbundet Djurens Rätt har som syfte att göra världen uppmärksam på och reflektera över om alla de djurförsök som genomförs, är nödvändiga. Yrke - Forskningsdjurvårdare.

13 Februari


14 Februari
• Alla hjärtans dag (Valentines* day, Valentindagen eller Sankt Valentins dag) har firats i romantikens tecken sedan medeltiden; då skulle ungdomar fundera på vem som skulle bli deras ”Valentin” under minst ett år framöver. I Finland - Vändag.
Firandet av Alla Hjärtans Dag i Sverige började under 1960-talet men tog fart kring 1990. Nu firas den av de flesta par.
*Dagen har fått sitt namn efter helgonet Sankt Valentin. Yrke - Vigselförrättare.

Vintercyklingens dag är den svenska delen av den globala aktivitetsdagen Winter Bike To Work Day som infaller andra fredagen i februari varje år

15 Februari
Internationella barncancerdagen är instiftad av (ICCCPO) International Confederation of Childhood Cancer Parent Organisations. Yrke - Barnläkare.

20 Februari
Världsdagen för Social Rättvisa***. Yrke - Social hållbarhetsstrateg.

21 Februari
Internationella dagen för Modersmål ***(International Mother Language Day) är instiftad av UNESCO. Yrke - Modersmålslärare

22 Februari

 • "Peter Katt" firades förr i tiden till minne av att aposteln Petrus tog säte på en biskopsstol i Antiokia, vars latinska namn har varit Petrus cathedraticus, men i almanackorna förkortades det till Petr cath., som i folkmun blev till "Petter Katt". Ett vanligt talesätt löd: "Petter Katt kastar den heta stenen i sjön". Med det ville man varna för att isarna började bli osäkra;
 • World Thinking Day, Alla Scouters Dag, som firades för första gången 1926, is celebrated around the world by Girl Scouts & Girl Guides to appreciate the help and guidance of brothers and sisters around the world. On a larger perspective, it is a day to think about fellow brothers and sisters around the world, address their concerns and understand the true meaning of guiding. 
 • IBD, den Internationella brottsofferdagen - för info se brottsoffermyndigheten.se . Yrke - Advokat

 

23 Februari
Design- & Konsthantverksdagen. Röhsska Museet (Design- och Konsthantverksmuseet i Göteborg) öppnade igen, den 23 februari 2019 efter att ha i några år hållit stängt. Yrken - Museipedagog och Museitjänsteman

24 Februari

25 februari
Grapefruktens dag. Yrke - Fruktodlare

25 februari 2020 (sedan: den 16 febr 2021)
Den Internationella Pannkaksdagen och Fettisdagen, som firas samma dag. Pannkaksdagen kommer ifrån England, där man istället för semlor äter pannkakor. I England arrangeras under dagen olika "pannkakslopp": man med en stekpanna i handen innehållande en pannkaka ska springa ett lopp och vända pannkakan i luften vid minst tre tillfällen. Yrke - Konditor

26 Febriari
BokREA

Bokrean är ett årligt evenemang i Sverige då butiker i hela landet säljer rabatterade böcker från och med ett gemensamt datum i slutet av februari, ofta tisdag under sista veckan i februari. År 2019 - den 26 februari. Yrke - Bokförlagsyrken.

27 Februari

28 Februari

 • Internationella musarmsdagen. Troligtvis lider 4 av 10 svenskar av en så kallad "musarm". Syftet med dagen är att uppmärksamma problemet och föra fram info om ergonomi framför datorn. Yrke - Ergonom.
 • Kalevaladagen. Finlands nationalepos Kalevala har gett namn åt dagen som är den finska kulturens dag. Yrke - Kulturvetare.
 • Minnesdag: den 28 februari 1986 blev den svenske premiärministern Olof Palme mördad på Sveavägen i Stockholm; mordet är ännu (uppgift från januari 2019) inte löst. Yrke - Mordutredare.
   

Skottdagen - 29 februari 2020, 29 febr 2024, 29 febr 2028 osv.
Enligt borgerlig tradition från 1800-talet, som fanns i flera lländer (bl.a i Sverige och i England) kunde kvinnor fria till män endast den 29 februari, dvs bara under en enda dag och endast var fjärde år.

Safer Internet Day (SID) - datumen varierar, men dagen firas alltid i februari. SID organiseras av EU-nätverket Insafe, Statens medieråd och i samarbete med BRIS och Friends, årligen i februari för att främja en mer ansvarsfull & säkrare användning av online-teknik (Internet) & mobiltelefoner, särskilt bland barn & ungdomar över hela världen.

___________________________

*** - är instiftad av FN, Förenta Nationerna.


Länktips
http://fn.se  - Internationella FN-dagar
saferinternetday.org
nordiskamuseet.se/aretsdagar/sverigefinnarnas-dag
nordiskamuseet.se/aretsdagar/alla-hjartans-dag
nordiskamuseet.se/aretsdagar/samernas-nationaldag
nordiskamuseet.se/aretsdagar/kyndelsmassodagen

Visa mer
Visa mindre

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.