Temadagar i mars

Temadagar i mars

Första söndag i mars
Vasaloppet (Världens största skidtävling)

 

1 Mars
Internationella dagen mot diskriminering - instiftad av UNAIDS


Krama en bibliotekarie-dagen

 

3 Mars
Dagen för musikalisk frihet


Mandelkubbens dag


Världsdagen för natur- och djurliv

 

4 mars
Bananens dag - Det var norrmannen Carl Mathiesen som år 1909 tog bananerna till Göteborgs hamn. Den 4 mars 1909 grundades aktiebolaget The Banana Company AB.

 

5 mars
Ostbågens dag - Ostbågen skapades i USA på 1950-talet och introducerades i Sverige 1968. Varje dag producerar en av Sveriges snacksfabriker cirka 25 000 kg ostbågar och varje år säljs det över tio miljoner ostbåge-påsar i Sverige. Ostbågar eller ostkrokar? I en undersökning 2011 vann Ostbågar med nära 60% av rösterna.

 

6 Mars
Europeiska logopeddagen - bland annat att synliggöra och sprida kunskap om temat läs- och skrivsvårigheter samt hur logopeder arbetar inom området.

 

7 Mars
Dammsugarens dag eller punschrullens dag


Podcastens dag

 

8 Mars
Internationella kvinnodagen - firas officiellt sedan 1977, på initiativ av FN. Dagen firades av vänsterkvinnor 1911 och har fram till 1970-talets slut förknippats med den kvinnliga vänsterrörelsen. Nuförtiden är dagen inte kopplad till någon uttalad politisk ideologi, utan betraktas som en allmän dag för kvinnofrågor.

 

9 mars
Tomatsåsens dag

 

10 mars
V8-motorns dag - 10 mars 1932 rullade den första Forden med V8-motor av monteringsbandet. Ford var inte först med V8, men med ny teknik kunde de tillverka motorn billigare och erbjuda den i en vanlig familjebil.

 

11 mars
Europeisk minnesdag för terrorismens offer - årsdagen efter terrordådet i Madrid 11 mars 2004. Det är en dag för att hålla minnet levande för offren och deras anhöriga.


Rörmokeriets världsdag

 

12 Mars
Världsdagen mot cybercensur


Nationella syntolkningsdagen - instiftades 2015 av Unga med synnedsättning och Syntolkning nu. Dagen instiftades för att synliggöra vad syntolkning är och vad den innebär för personer med synnedsättning samt att lyfta fram syntolkens arbete.


Kronprinsessans namnsdag (en av de officiella svenska flaggdagar).

 

13 Mars
Mazarindagen

 

14 Mars
Pi-dagen och Matematikdagen - instiftad av Nationalkommittén för matematik och firas för att uppmärksamma talet Pi som används i många matematiska formler. Talet Pi förkortas till ca 3,14 vilket gör den 14 mars till det perfekta datumet för firandet.

 

15 Mars
Internationella dagen mot polisvåld - är instiftad av Black Flag i Schweiz och COBP i Montreal.


Internationella konsumentdagen.


Nämndemannens dag

 

16 Mars
Stoppa incest-dagen

 

17 mars
Kollektivavtalets dag


Saint Patrick’s Day - Irlands nationaldag

 

18 Mars

Digital Cleanup day 18 mars 2023! Se digitalcleanupday.org
och
Bussförarens dag

 

19 mars
Supporterns dag

 

20 Mars
Världsberättardagen - en global hyllning av konsten till muntligt berättande. Den dagen samlas människor för att berätta myter, sagor, historier, sjunga visor och framföra dikter.


Internationella glädjedagen - är instiftad av Förenta Nationerna.

 

21 Mars
Internationella dockteaterdagen - instiftad av UNIMA (Union Internationale de la Marionnette).


Världspoesidagen - instiftad av UNESCO. Syftet med dagen är att uppmuntra till att läsa och skriva poesi


Internationella Downs Syndrom-dagen - dagen uppmärksammas genom att man bär olika sockar/strumpor, för att visa att olika är helt ok.


Internationella dagen för avskaffande av rasdiskriminering - den 21 mars 1960 sköt polisen i den sydafrikanska kåkstaden Sharpeville 69 människor som fredligt demonstrerade mot apartheid. Den internationella dagen för avskaffande av rasdiskriminering är ett tillfälle att hedra minnet av de som sköts i Sharpeville och att ansluta sig till kampen mot rasism.


Internationella färgdagen


Rocka sockorna-dagen


Internationella skogsdagen

 

22 Mars
Internationella vattendagen (World Water Day) - instiftad av UNESCO för att fokusera uppmärksamheten på vikten av vatten och att verka för en hållbar förvaltning av världens vattentillgångar. Initiativet till en internationell dag att fira vatten togs vid FN:s konferens om miljö och utveckling 1992 i Rio.

 

23 Mars
Nordens dag -  firas lokalt, regionalt och nationellt.


Världsmeteorologidagen (World Meteorological Day) -  instiftad av WHO.


Matlådans dag - kan ses som ett roligt sätt att visa upp sina färdigheter i köket men även som en insats för miljön

 

24 Mars

Europeiska dagen för hantverksmässigt tillverkad glass


Världstuberkulosdagen (World TB Day) - instiftad av International Union Against Tuberculosis and Lung Disease.


Internationella dagen för rätt till sanning om grova kränkningar av de mänskliga rättigheterna, samt för offrens värdighet.

 

25 mars
Våffeldagen - har en rolig historia, idag firas den med att man äter våfflor, men dagen har sitt ursprung i Jungfru Marie bebådelsedag som är en kristen högtid, som firas 9 månader före julafton då hon genom ärkeängeln Gabriel fick veta att hon var havande med Jesus. Dagen heter egentligen "Vårfrudagen". Namnet våffeldag kom troligtvis från att "vårfrudag" uttalades felaktigt och blev till vafferdag eller vaffeldag, och ordet "vaffla" är en äldre variant av ordet våffla - så våffeldagen var född!


Internationella dagen till minne av slaveriets offer - uppmärksammas sedan 2008. Dagen ska hedra de som dog till följd av slaveriet samt de som fick upplevde de fasor som kom med den transatlantiska slavhandeln. Det är också ett tillfälle att öka medvetenheten om farorna med rasism och fördomar.


Trandagen - en lokal tradition som firas i delar av södra Kalmar län, angränsande områden i Kronoberg och Blekinge, samt i Värmland och Rydaholm. Vissa källor anger att Trandagen har funnits sedan 1500-talet. Dagen firas med att barnen får godis från "tranan" som lämnar spår efter sig. Antingen kan godiset gömmas varefter barnen får en karta där de får ledtrådar till vart godiset kan finnas.

 

27 Mars
Världsteaterdagen - uppmärksammar det unika i teaterkonsten och dess universella roll för människor i alla delar av världen.

 

30 mars
Bipolärdagen

 

31 mars
Världsbackupdagen

Visa mer
Visa mindre

  Få hjälp att hitta rätt utbildning

  Vill du få hjälp att hitta en utbildning som passar dig? Fyll i formuläret nedan så matchar vi samman dig med utbildningar som leder till yrket. Du får förslagen via vår systersajt, Studier.se.


  Beskriv inriktning på utbildningen, så vi kan hitta de bästa förslagen för just dig.

  MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

  Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
  Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.
  OBS! Vi erbjuder inga jobb eller vägledning via detta formulär.