På denna webbsida använder vi Cookies (Kakor) för att du skall få ut mesta möjliga av ditt besök på sidan.
Genom att använda webbsidan godkänner du användningen av Cookies, som beskrivs i vår Integritetspolicy

Jag förstår

Temadagar i mars

Temadagar i mars

Här nere presenteras det temadagar som infaller i mars varje år samt förslag på yrken som kan "knytas" till dem:

1 Mars
International Day of the Seal
och
Krama en bibliotekarie-dagen. Yrke - Skolbibliotekarie.

Första söndag i mars 1 mars 2020 - Vasaloppet (Världens största skidtävling); Yrke - Sportkommentator.

Första helgfria måndag i mars (år 2020- den 2 mars) - "Hesa Fredrik" testas kl.15.00. Yrke - Yrken inom Försvarsmakten.

3 Mars
Music Freedom Day is a global celebration of the right to musical freedom of expression. Originally initiated by Freemuse in year 2007, artists & organisations worldwide come together to host their events each year on the 3-d March. - Yrke Musiker.

Första torsdag i mars - eller "Fössta tossdag i mass",- som man säger i Småland;  5 mars 2020 - i Småland har man en tradition av att den dagen äta marsipan-tårta. Yrken - Tårtmakare och Konditor.

6 Mars
Europeiska logopeddagen - Yrke Neurologoped.

7 Mars
Dammsugarens dag eller punschrullens dag. Yrke Konditor.

8 Mars
Internationella kvinnodagen (International Women's Day) är instiftad av Andra internationalen. Yrke - Genusvetare. Kika också gärna på Karriärkvinnorna genom historien.

11 mars
Europeisk minnesdag för terrorismens offer
Årsdagen efter terrordådet i Madrid 11 mars 2004 har blivit en europeisk minnesdag för terrorismens offer. Det är en dag för att hålla minnet levande, och en dag för solidaritet med offren och deras anhöriga, med dem som miste sitt liv och med dem som lider av följdverkningarna, fysiska & psykiska.

12 Mars

 • Världsdagen mot cybercensur - Yrke - Bloggare.
 • Nationella syntolkningsdagen - Dagen instiftades 2015 av Unga med synnedsättning och Syntolkning nu., i samband med #semig kampanjen som Riksorganisationen Unga med synnedsättning och Syntolkning nu i Sverige arrangerade. Dagen instiftades för att synliggöra vad syntolkning är och vad den innebär för personer med synnedsättning samt att lyfta fram syntolkens arbete. Sedan 2017 delas det på nationella syntolkningsdagen ut ett pris till Sveriges tillgängligaste arena, som 2017 tillföll Malmö opera. Yrke - Producent av text för syntolkning.

13 Mars
Källkritikens dag. Yrke - Utredare.

Andra torsdag i mars 
den 14 mars 2019 (sedan 12 mars 2020)
Världsnjurdagen - är instiftad av (ISN) International Society of Nephrology och (IFKF) International Federation of Kidney Foundations. World Kidney Day har som syfte är att öka medvetenheten om vikten av njurar för vår människans hälsa och att minska njursjukdomar och tillhörande hälsoproblem över hela världen samt att uppmärksamma det stora behovet av njurar för transplantation. Yrken Uroterapeut och Transplantationskoordinator.

14 Mars
Matematikens dag eller Pi-dagen. Matematikens dag - är instiftad av Nationalkommittén för matematik
Pi-dagen firas 14 mars varje år av folk runt om i världen, detta för att uppmärksamma talet Pi som används i många matematiska formler. Talet Pi förkortas till ca 3,14 vilket gör den 14 mars till det perfekta datumet för firandet (tredje månad på året, 14-de dagen). Sedan år 1988 har den dagen firats och USA’s representanthus tog under 2009 beslut om att Pi-dagen ska vara en nationell minnesdag i USA. Yrke - Matematiker.

15 Mars

 • Internationella dagen mot polisvåld - är instiftad av Black Flag i Schweiz och COBP i Montreal. Yrke - Rättsvetare.
 • Internationella konsumentdagen. Yrke - Konsumentvägledare.
 • "Red Nose" Day = a charitable drive run by the non-profit organization Comic Relief Inc., devoted to gather people to have fun, raise awareness & collect donations to help make a difference to the lives of poverty-stricken people in the UK, US, Australia and in some of the poorest communities in the world. Yrke - Värvare.


16 Mars 2018 

 • Internationella sömndagen - infaller på varierande datum varje år; dagen har instiftats av World Association of Sleep Medicine (WASM). Internationella sömndagen infaller på varierande datum varje år och heter på engelska World Sleep Day. Dagen är instiftad för att hylla sömn och upplysa om viktiga frågor som rör sömnen, men även saker kring, t ex medicin, utbildning och sociala aspekter, samtidigt syftar dagen till att hjälpa människor med sömnproblem genom att bättre förebygga och hantera sömnstörningarna. Yrke - Sömncoach.
 • Herbert & Gilbert har namnsdag; och vi på Framtid.se vill utse den 16 mars för "Ovanliga/sällsynta förnamns dag" eller "Namnsdagarnas dag". Vi vill den dagen särskilt uppmärksamma yrken Historiker och Genealog.


17 mars


18 Mars

20 Mars

 • Världsberättardagen, World Storytelling Day startade firas år 1997 - en global hyllning av konsten till muntligt berättande, som firas vid vårdagjämningen på norra halvklotet, på södra halvklotet blir det vid höstdagjämningen. Den dagen samlas människor för att berätta myter, sagor, historier, sjunga visor & framföra dikter. Yrke - Föreläsare.
 • Internationella glädjedagen - är instiftad av Förenta nationerna. Yrke - Stå-upp komiker.
 • World Frog Day. Yrke - Vetenskapskommunikatör med Zoo-inriktning.


21 Mars

 • Internationella dockteaterdagen - är instiftad av UNIMA (Union Internationale de la Marionnette). Yrken Dockmakare och Dockförare.
 • Världspoesidagen - är instiftad av UNESCO; syftet med dagen är att uppmuntra till att läsa & skriva poesi - yrke - Poet.
 • Internationella Downs Syndrom-dagen (World Down Syndrome Day) - är instiftad av Förenta nationerna; dagen uppmärksammas genom att man bär olika sockar/strumpor, för att visa att olika är bra. Yrke - Ledsagare.
 • Internationella dagen för avskaffande av rasdiskriminering finns som temadag sedan 1966. Den 21 mars 1960 sköt polisen i den sydafrikanska kåkstaden Sharpville 69 människor som fredligt demonstrerade mot apartheid. Den internationella dagen för avskaffande av rasdiskriminering är ett tillfälle att hedra minnet av de som sköts i Sharpeville och att ansluta sig till kampen mot rasism.
 • Internationella sömndagen (World Sleep Day) är ett årligt evenemang, avsedd som en hyllning till sömn och en uppmaning till handling i viktiga frågor som rör sömn, inklusive medicin, utbildning & sociala aspekter. Det anordnas av ''World Sleep Day kommitté World Association of Sleep Medicine'' (WASM) och syftar till att minska bördan av sömnproblem genom förebyggande & bättre hantering av sömnstörningar.

22 Mars
Internationella vattendagen (World Water Day) - är instiftad av UNESCO för att fokusera uppmärksamheten på vikten av vatten och att verka för en hållbar förvaltning av världens vattentillgångar. Initiativet till en internationell dag att fira vatten togs vid FN:s konferens om miljö och utveckling 1992 i Rio. Yrke - Vattenstrateg.


23 Mars

 • Nordens dag - valet av dag sammanhänger med undertecknandet av Helsingforsavtalet år 1962. Yrke - Internationell rättsvetare.
 • Världsmeteorologidagen (World Meteorological Day) -  är instiftad av WHO*. Yrke - Meteorolog.
 • Matlådans dag - kan ses som ett roligt sätt att visa upp sina färdigheter i köket men även som en insats för miljön; "yrke" - Hobby.
 • Grammatikdagen infaller på en fredag i mars (kan vara tredje eller fjärde fredag i mars); år 2018 firas Grammatikdagen den 23 mars. Yrken Lingvist och Språklärare.


24 Mars

25 mars

 • Våffeldagen - har en "rolig" historia, idag firas den med att man äter våfflor men dagen har sitt ursprung i Jungfru Marie bebådelsedag som är en kristen högtid, som firas 9 månader före julafton då hon genom ärkeängeln Gabriel fick veta att hon var havande med Jesus. Dagen heter egentligen "Vårfrudagen". Namnet våffeldag kom troligtvis från att "vårfrudag" uttalades felaktigt & blev till vafferdag eller vaffeldag, och "vaffla" är en äldre variant av ordet våffla - så våffeldagen var född! Vid den här tiden på året passade våffla dessutom bra då man förr i tiden hade större tillgång på ägg & mjölk efter vintern & därför kunde grädda våfflor. Yrke - Mathistoriker.
 • Internationella dagen till minne av slaveriet, instiftad av FN, uppmärksammas sedan 2008. Den internationella minnesdag för offren för slaveri & den transatlantiska slavhandeln uppmärksammas den 25 mars, dvs samma dag som England instiftade ''Slave Trade Act'' år 1807, som i lag förbjöd slaveri. Dagen ska hedra de som dog till följd av slaveriet samt de som fick upplevde de fasor som kom med den transatlantiska slavhandeln. Det är också ett tillfälle att öka medvetenheten om farorna med rasism & fördomar.
 • Trandagen är en lokal tradition som firas i delar av södra Kalmar län, angränsande områden i Kronoberg & Blekinge, samt i Värmland & Rydaholm. Vissa källor anger att Trandagen har funnits sedan 1500-talet. Dagen firas med att barnen får godis från "tranan" som lämnar spår efter sig. Antingen kan godiset gömmas varefter barnen får en karta där de får ledtrådar till vart godiset kan finnas, eller också kan man lägga ut en mössa under sängen där tranan, om man varit snäll, lämnar ett ägg fyllt med godis eller äggformat godis. Även upphängning av strumpor eller strumpbyxor, fyllda med godis, förekommer.

27 Mars
Världsteaterdagen - uppmärksammar det unika i teaterkonsten & dess universella roll för människor i alla delar av världen. Yrke - Skådespelare.

30 Mars 2019
Earth hour är instiftad av WWF (WorldWide Fund of nature) - infaller varierande datum varje år. Earth Hour in 2019 is on the Saturday, 30th of Mar - infaller sista lördagen i mars (från 20.30 till 21.30, lokal tid). Yrke - Energioptimerare.

___________________________
* www.who.int - WHO, World Health Organization (Världshälsoorganisation).

Länktips
earthhour.org - what-is-earth-hour?
public.wmo.int - WMO, World Meteorological Organization
nordiskamuseet.se/årets-dagar/påsk
framtid.se/information/karriarkvinnorna - infosida "Karriärkvinnorna genom historien"
http://fn.se  - Internationella FN-dagar.

12 liknande yrke(n)

MINA ÅSIKTER OM DETTA YRKE

Jobbar du inom detta yrke och tycker att något saknas eller inte stämmer i vår beskrivning?
Fyll i formuläret så lyssnar vi gärna på dina åsikter.